Norsk professor rekommenderar solarium mot mörkret

0
1011

– Att förbjuda solarium är inte rätt väg att gå för att minska hudcancer!                                                                                                                 Det säger den internationellt erkända vitamin-D experten, norska professorn Johan Moan, till Tv-helse. – Även om det kan minska risken för hudcancer, kan det förebygga förekomsten av många andra sjukdomar, inklusive andra cancerformer.

 

För svensk text: tryck på boxen nere till höger.


Precis som vi är beroende av luft och vatten, är vi är också beroende av solen.                                                                                                                          – Våra förfäder bokstavligen formades av solen på savanner i Afrika för flera miljoner år sedan, säger professor Moan. Han är en cancerforskare vid norska Radium Hospital och Universitetet i Oslo.

Precis som växter är beroende av solen för att producera energi och kolhydrater, är vår kropp beroende av solens UV-strålar för att producera vitamin D. På våra norra breddgrader har vi genom evolutionen fått en ljus hud. En sådan anpassning har varit nödvändig eftersom det ökar upptaget av UV-strålar och därför även vitamin-D produktionen. Det hjälper dock inte när solen står lågt på himlen stora delar av året, och somrarna kan vara gråa och trista.

Listan över sjukdomar som vitamin D skyddar mot förlängs från år till år, då det ständigt kommer nya studier. En bra vitamin D-nivå minskar risken för allvarliga folksjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, en lång rad olika cancerformer, Alzheimers sjukdom, metabola syndromet och det påverkar vår mentala hälsa. Även om vi kan kompensera med tillägg för brist på D-vitamin från solen, säger Moan att solen ger oss mer än bara vitamin D. Kroppen förmedlar solens strålar ner till minsta cell i kroppen och påverkar våra gener att visa sig från sin bästa sida.

Halten av vitamin D i blodet kan mätas genom tester, som tas på sjukhus eller hos läkare. Blodnivåer av previtamin D (kalsidiol) är det mest tillförlitliga. Värdena anges i nmol / l. Vad betyder värdena, och vad är lämpliga riktmärken?

50-150 (nmol / l): normala intervallet för 95% av befolkningen
mindre än 50: de norska hälsovårdsmyndigheterna anser att det är otillfredsställande
mindre än 75: anses otillräcklig av flera internationella experter
100-150: anses optimalt av flera internationella experter
125-175: det normala intervallet för badvakter och andra som dagligen får mycket sol på kroppen

SHARE
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har skrivit och fotat 7 år för tidningen 2000-Talets Vetenskap. Dessutom producerar hon dokumentärfilmer. Hon driver det egna medieföretaget Pelicana.

Kommentera