Sockerrik kost kan leda till fettlever och sedan skrumplever

0
13726

Det säger den svenska läkaren, kirurgen och forskaren Ralf Sundberg (1952). Han har i USA bedrivit forskning inom kirurgi på levertransplantationer och hur en donerad lever bäst kan hållas vid liv för att överleva en transport innan den transplanteras in i en annan människa.

Ralf Sundberg utvecklade tillsammans med amerikanska forskare en ny metod för att bäst bevara och transportera donerade levrar. Metoden har blivit en standard som förlänger livstiden upp till tre gånger för en lever under transit.

Sundbergs erfarenhet var att ett ökande antal fall av transplantationslevrar inte fungerade som förväntat i mottagaren. Om kroppen inte stötte bort organet fungerade den ofta dåligt. En observation var att de levrar som inte fungerade bra hade ett särskilt utseende. Det är samtidigt vanskligt att försöka identifiera en fettlever enbart på utseendet.


Genom analyser av levrar upptäcktes en ökande trend av fettlever som var på väg att utvecklas till att bli skrumplever.


Dessa förändringar berodde inte på alkoholmissbruk utan på en kost med mycket socker, upptäckte Ralf Sundberg och hans kollegor. Ett högt sockerintag är den största orsaken till fettlever och det första steget för att drabbas av sjukdomstillståndet.

Originaltext: Birthe Storaker | Fri översättning av artikeln ”Høyt sukkerforbruk gir fettlever”: Torbjörn Sassersson

Ralf Sundberg skrev böckerna ”Forskningsfusket” och ”Forskningsfusket fortsätter” som kritiskt granskar bedrägerier inom medicinsk forskning.

Ralf Sundberg berättar om fettlever - Foto: TV Helse i Norge
Ralf Sundberg berättar om fettlever, skrumplever och sockerintag – Foto: TV Helse i Norge
SHARE
Torbjörn Sassersson är ursprungligen naturvetare med en fil kand med inriktning mot hälso- och miljöskydd. Torbjörn har arbetat på flera tidningar och som kommunikationskonsult sedan 1995 på bla Sasser Media Lab. Han är sedan 2011 även redaktör för nättidningen NewsVoice.

Kommentera