Théo Grataloup hade knappt kommit ur sin mammas mage i maj 2007, när ett helvete bröt ut. Spädbarnet fick genomgå en akutoperation då hans matsmältnings- och andningsorgan hade växt ihop. Enligt läkarkåren är Théos missbildningar direkt kopplade till bekämpningsmedlet glyfosat som modern utsattes för i ett kritiskt skede under graviditeten.

Bild: ett odlingsfält besprutas. Foto: Abby Chung. Licens: Pexels.com (free use)

Théo Grataloup - Privat foto av mamma Sabine Grataloup
Théo Grataloup – Privat foto av mamma Sabine Grataloup

Pojkens mor Sabine, berättar för France24 om de fasansfulla första veckorna. Hon fick inte ens hålla om sin dödligt sjuka son. Hans händer var bundna, så att han inte skulle kunna dra ut intubationsröret. Tre månader gammal, fick Théo genomgå trakeotomi, ett kirurgiskt ingrepp där kirurgen gör en öppning in till luftstrupen för att underlätta andning. Théo lider nämligen av typ-3 esophageal atresia, en missbildning av struphuvudet och tracheomalacia, ett tillstånd med risk för kollaps av luftvägarna.

Efter fem månader fick den lilla pojken lämna sjukhuset för att för första gången åka hem med sin familj. De närmsta tre åren fick alltid en av föräldrarna vara i närheten av pojken ifall något skulle gå fel. Det var först vid femårs ålder som läkarna kunde ta bort röret. Théo får ändå inte medverka i några vattenaktiviteter med sina klasskamrater på grund av perforeringen i huden.

Läkarna var överens – glyfosat var mest sannolikt orsaken till pojkens missbildningar

Mamman Sabine hade själv inte tänkt på att glyfosat, ett bekämpningsmedel som enligt Världshälsoorganisationen är cancerframkallande, kunde ligga bakom. Det var läkarna som hade hand om pojken som menade på att Théos missbildningar inte var genetiska, utan med största sannolikhet kom från bekämpningsmedel.

Läs mer: Österrike först med att vilja totalförbjuda glyfosat

I augusti 2008 när Sabine som vanligt började behandla familjens hästhage med Glyper, ett ogräsmedel som innehåller glyfosat, mindes hon vad kirurgen hade berättat. Vetenskapliga studier har pekat på teratogena risker med glyfosat. Teratogena effekter syftar på fosterskador som uppstår under fosterutvecklingen via modern. I detta fall var det enligt läkarna, mycket troligt att Sabine utsattes för glyfosat i ett avgörande ögonblick under de första fyra veckorna av hennes graviditet.

”I didn’t even know I was pregnant, so I didn’t take any particular precautions.” – säger Sabine Grataloup till France24

Monsanto kände till säkerhetsriskerna redan på 1980-talet

Ett antal artiklar som publicerades i den franska tidningen Le Monde under 2017, fick bägaren att rinna över. Det var under samma år som familjen bestämde sig för att dra företaget bakom Glyper och Monsanto till domstol. Artiklarna i fråga handlade om ”Monsanto Papers” och utredde Monsantos olika strategier och PR-kampanjer för att påverka regleringsprocessen och försvara sina produkter, men även att störa vetenskapliga utredningar.

Läs mer: Sikkim första delstaten i världen att helt förbjuda pesticider

Tidningen NewsVoice skrev den 1 april i år om Monsantos försök att misskreditera IARC-studien som sjutton läkare från 11 länder under 2015 låg bakom. Resultaten pekade på att glyfosat mest sannolikt var cancerframkallande.

Dr Jonathan Samet, medicinsk professor och ordförande för National Academies comittees beskriver så här PR-kritiken av IARC-studien:

”…archetypical of strategies for creating ´doubt´ about scientific evidence that has policy implications. Such strategies can be traced to the ‘playbook’ of the tobacco industry for discrediting findings related to active and passive smoking.” – Jonathan Samet

Monsantos interna dokument visade att företaget kände till om säkerhetsriskerna med glyfosat redan under början av 1980-talet. Théo själv säger att han är arg på företaget för att de kände till riskerna, men ändå valde att sälja produkten.

Familjen Grataloup hoppas att domslutet kommer att skapa ett rättsligt prejudikat som skulle hjälpa andra familjer i liknande situation.

Text: Sanja R. Juric

 Källor och relaterat

France3-regions.francetvinfo.fr: La maman de Theo, victime présumée du glyphosate

Föregående artikelCoca-Cola bakom ILSI – har infiltrerat statliga hälso- och näringsorgan
Nästa artikelKjell Asplunds SOU-utredning om alternativvård ökar kartellbildningen
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric har fil. mag inom socialantropologi. Sanja är frilansskribent inom hälsa. Hon har en bakgrund inom företagsutveckling och har arbetat ett antal år med utredningar, anbudsskrivning, utvärdering och kvalitetsutveckling. Sanja har även utvärderat EU projekt ett antal år, arbetat på uppdrag av ABF, Universitets- och högskolerådet m.fl.

Lämna ett svar