2000TV: 18 strategier för behandling av vuxenakne

2575
Vuxenakne - Foto tillhandahålllet av 2000-Talets Vetenskap
Vuxenakne – Foto tillhandahålllet av 2000-Talets Vetenskap

Tror du att finnar är något som bara ungdomar drabbas av? Enligt ”The International Dermal Institute” är 40 till 55% av vuxna i åldrarna 20 till 40 år drabbade av vuxenakne och fet hud. Det innebär miljontals amerikaner och det faktum att de allra flesta dermatologer står hjälplösa utan en aning om hur man ska närma sig detta svåra och otrevliga hudproblem är ännu mer anmärkningsvärt.

Gästskribent: 2000TV.se. Artikeln är återpublicerad med tillstånd. | Den är ett komplement till artikeln De sju typerna av akne – och hur du bemästrar dem, del I i nummer 2/2018 av 2000-Talets Vetenskap.

De accepterade medicinska tillvägagångssätten för att hantera vuxenakne har fastnat i föråldrade metoder som innebär behandling med steroider och antibiotika eller, ännu värre, brutal djupgående kemisk peeling med giftiga potentiellt cancerframkallande ämnen som krotonolja, fenol eller aminolevuleninsyra.

Inget annat hälsotillstånd har en så tydlig koppling till dysfunktion hos binjurar och könskörtlarna som vuxenakne. Både binjurarna, äggstockarna och testiklarna producerar ämnen som reglerar nivåerna av hudolja, pigmentering och tillväxten av hudceller vilka är kännetecknande egenskaper hos vuxenakne.


Enkelt uttryckt är symptomen på vuxenakne ett typiskt fall av hormonella avvikelser vilket i sin tur är en följd av matsmältnings- och blodsockerproblem.


Livsmedelstoxiner och allergier kan orsaka svårigheter i absorptionen av råmaterialet för tillverkningen av hormoner och faktum är att en av de minst erkända orsakerna till vuxenakne är just matintolerans och matsmältningsproblem. Om man utöver problemhud har matsmältningsproblem, lös avföring, förstoppning, gaser eller upplever obehag från tarmsystemet generellt samtidigt som akne bryter ut är den mest troliga förklaringen att det handlar om någon form av matsmältningsrelaterad hudåkomma.

När matsmältningsbesvären blir långsiktiga och kroniska är det mycket troligt att det leder till binjurestress som kan utgöra en sekundär orsak till problemhud. Detta är särskilt troligt om blemmorna uppkommer som diffusa utslag spridda i hela ansiktet och om de dyker upp på ryggen, bröstet eller på andra ställen på kroppen.

Benjamin Fuchs, pressfoto
Benjamin Fuchs, pressfoto tillhandahålllet av 2000-Talets Vetenskap

Benjamin Fuchs har i nästan hela sitt liv arbetat både privat och professionellt med akne och andra hudproblem och använder sig av kosttillskott, när andra farmaceuter arbetar med receptbelagda läkemedel. Han utvecklar kosmetik och hudvård och är en flitig föreläsare.

När det gäller blodsockerrelaterad vuxenakne är höjningar i insulinet, det sockerkontrollerande hormonet, ofta involverat i uppkomsten av akne. Om blodsockersystemet överväldigas blir binjureaktiviteten oreglerad. Många av de vanligaste kännetecknen hos vuxenakne, särskilt fet hud och hyperpigmentering, är vanliga tecken på aktivering av binjurehormon.

Problemen vid vuxenakne är mer än endast ett ytligt tillstånd. De hormonella obalanserna som ligger till grund för uppkomsten av utslag, mörka fläckar och fet hud kan förebåda mycket allvarligare hälsoproblem. Eftersom de hormonella kemikalierna renas i stor utsträckning av lymfsystemet kan dessa över tid orsaka stopp i detta viktiga system för biokemiskt avfall. Detta resulterar i ansamlingar av lymfvätska.

Tilltäppandet av lymfsystemet hämmar dess funktion att avlägsna toxiner och gamla hormoner och kan yttra sig som en immunaktivitet och inflammation som orsakar ännu mer vuxenakne, hyperpigmentering och oljig hud. I slutändan kan ansamlingarna utlösa ännu värre biokemiskt kaos; leversjukdom, hjärtsjukdom och cancer är bara några av de sätt ansamlingar i lymfsystemet kan ta sig uttryck på.

På grund av den nära kopplingen mellan blodsocker och kvinnliga reproduktionshormoner är kvinnor särskilt benägna att utveckla blodsocker inducerad vuxenakne. Under alla de som den genomsnittlige amerikanen ägnar sig åt sockermissbruk (ca ett halvt kilo förbrukas om dagen, lång mer än vad kroppen är tänkt att kunna hantera) är kroniska insulinhöjningar en sannolik följd. Insulin är ett tillväxtstimulerande ämne och inducerar celltillväxt och celldelning. I äggstockarna kan denna snabba celltillväxt och -delning orsaka cystor.

Cystorna producerar symptomhormoner och detta kan vara särskilt problematiskt för vissa kvinnor. Faktum är att förhöjda äggstockshormoner resulterar i symptom som är känt under namnet Poly Cystic Ovarian Syndrome PCOS och innefattar viktökning, håravfall, fet hy och fläckar som associeras med vuxenakne.

Om du är en av de många olyckligt drabbade av vuxenakne ska du inte misströsta. Eftersom akne, likt alla typer av hud- och hälsomässig åkommor, är ett biokemiskt/näringsmässigt problem finns det många biokemiska/näringsmässiga strategier (i motsats till läkemedelsmässiga) för att hantera vuxenakne.

Nedan finner du min topplista över viktiga näringsämnen och strategier som man kan använda sig av för att behandla vuxenakne:

  1. Zinkpikolinat (50 mg per dag) – bäst taget tillsammans med 2 mg kopparkelat som är viktigt för blodsockerkontroll, hormonproduktion och -balans
  2. Vitamin A (20 000 IE per dag) – den främsta hudvitaminen som stabiliserar tillväxten av hudceller och hudolja
  3. Vitamin B5 (1 000-2 000 mg tre gånger dagligen intas tillsammans med hela B-komplexet) – nyckelvitamin för hudolja och binjurehormoner
  4. Vitamin B3 (fördröjd utsöndring 100-300 mg dagligen, intas tillsammans med hela B-komplexet) – antiinflammatorisk, förbättrar blodsockerkontrollen
  5. NAC (500-1 000 mg) dagligen – viktigt stöd för levern, förbättrar tillverkning av hormoner
  6. Selenmonometionin (600 µg dagligen) – avgiftar kroppen från gammalt hormon
  7. Glutamin (1 000 mg per dag) – allmänt avgiftande, antiinflammatoriska egenskaper
  8. MSM (2 000 mg per dag) – avgiftning, förbättrar avlägsnandet av hormoner
  9. Vitamin C (5 000-10 000 mg per dag) – ”det primära universalmedlet”, bra för allt. Involverat i hormontillverkning och blodsockerkemi
  10. Probiotika (80 miljarder enheter av flera stammar) – förbättrar fettmetabolism, avgiftning och hormontillverkning
  11. Vitamin E (400 IE per dag) – dramatiska antiinflammatoriska och läkande egenskaper
  12. Avlägsna problemmat (mejeriprodukter, spannmål, ägg, baljväxter; alla grönsaker kan också vara en utlösare)
  13. Ät massor av korsblommiga grönsaker (broccoli, blomkål, brysselkål, bok choy) – förbättrar hormontillverkning och avgiftning. Ångkoka lätt om du har sköldkörtelproblem
  14. Minska intaget av insulinhöjande livsmedel
  15. Minska intaget av all kaloririk mat, fasta kan ha en dramatisk inverkan
  16. Andas långsamt och djupt, använd dig av dagliga djupandningstekniker för att förbättra funktionen hos binjurarna
  17. Exfoliera och rengör huden dagligen med 2 % salicylsyratoner och cleanser. Att hålla överflödig hudolja borta från ansiktet är viktigt. Sekret från oljekörtlar, talg, förändras när de utsätts för luft och kan orsaka inflammation och utslag
  18. Använd kräm eller gel med retioninsyra! Det är överlägset den viktigaste aktuella hudprodukten du kan använda. Det förbättrar hudhälsan på alla områden, inklusive hyperpigmentering, fet hud och fläckar. Det kommer även att förhindra bildandet av fina linjer och rynkor.

Del två kommer i nästa nummer av 2000-Talets Vetenskap.

Text: 2000TV.se

Föregående artikelDet medicinska genombrottet: cancer och mikrober – Bok och filmer
Nästa artikelKanariefågeln i strålningsdimman – Hans Sternlycke om riskerna med 5G
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar