Så många som 20-30% av befolkningen har kroniska mag- och tarmproblem utan känd orsak. Dessa har fått diagnosen irritabel tarm syndrom IBS dvs Irritable bowel syndrom som kan bero på läckande tarm.
Text: Anna Böhlmark
De flesta uppger att orsaken till problemen är matöverkänslighet. Det är oftast bröd, mjölk och enkla typer av frukt och grönsaker de reagerar på. Många med IBS rapporterar att de är känsliga för gluten. Symtomen försvinner vid ett glutenfritt kosthåll. Forskning stödjer dessa teorier.
Vad du äter när du ska äta glutenfritt är lika viktigt som vad du inte äter. Om du ska börja med glutenfri kost bör du vara noga med att få i dig ett brett spektrum av näringsämnen. Här är en översikt över vad du kan äta, vad du bör akta dig för och vad du bör undvika:
Dessa matvaror kan du tryggt äta:
- Rent kött-, fisk-, ägg- och mejeriprodukter
- Alla typer av grönsaker, potatis och ris
- Frukt och bär
- Oljor och smör
- Baljväxter som kikärtor, sojabönor, linser, bruna och vita bönor
- Bokvete, hirs, majs, maizena, ris, soja, potatismjöl
- Linfrö, sesamfrö, solrosfrön, vallmofrö
- Kokos, nötter och mandlar
- Kakaopulver och honung
Var försiktig med denna mat:
Det är viktigt att noggrant läsa innehållsförteckningen på matvarorna. Väldigt många halvfabrikat och färdigprodukter innehåller nämligen vete. Här är några exempel:
- Färdigprodukter av fisk och kött (panerade, friterade). Exempel: korv, köttbullar, fiskgratäng och panerad fisk.
- Soppor, såser och gryträtter
- Dressingar, kryddblandningar, buljong
- Sojasås, knaperstekt lök
- Glass, pudding och chips
- Godis som lakrits och choklad
- Smågodis i lösvikt kan innebära en fälla. Eftersom några av sorterna kan innehålla gluten finns det en stor risk för föroreningar. Välj därför godis som är färdigpacketerad och läs noga innehållsförteckningen för att försäkra dig om innehållet.
Mat som kan ge IBS eller läckande tarm
Akta dig för denna mat:
- Mjöl, gryn, hela korn, vetekli, råg, havre, korn, havre
- Vanligt bröd, knäckebröd, kex, kakor och bullar
- Müsli, frukost- och kornblandningar, semolina, puffat vete, puffat havre
- Vanlig spaghetti, makaroner och annan pasta
- De flesta förtjockade såser, stuvningar och soppor
- Matprodukter med malt
Källa: Hälsa för Alle www.klinikkforalle.no