3D-massage och tyngdtäcken för bättre sömn och hälsa – Hälsomässan 2018

1560

 

Torbjörn Sassersson testar 3D-massage på Hälsomässan 2018 i Stockholm. Foto: Anna Böhlmark (Pelicanmedia.se)
Torbjörn Sassersson. Foto: Anna Böhlmark

TV Helse Sverige besökte Hälsomässan i Stockholm i november 2018. Redaktören intervjuade representanter från ett företag som marknadsför tyngdtäcken för bättre sömn respektive ett företag som säljer maskiner som ger 3D-massage. Fotografen Mats Gabrielsson filmade och klippte. 

Text och intervju: Torbjörn Sassersson | Foto: Mars Gabrielsson (Matsgabrielsson.se)

Tyngdtäcken

Claes Bohlin från företaget Zenwell beskriver hur deras tyngdtäcken ger bättre sömn genom att kroppen börjar producera lugnande hormoner. Den taktila beröringen gör att kroppen slappnar av. Tyngdtäcken har använts sedan tidigare använts inom mentalvården för att behandla personer med psykiatriska diagnoser. Då användes täcken med inbäddade kedjor, men täckena från Zenwell har istället glaskulor. Många människor utan diverse diagnoser upplever tyngderna i täcket som lugnande.

3D-massage

Jag testade en massagemaskin för axlar och skuldror från företaget PMR Nordic som tillverkar egna produkter. Du hänger apparaten över axlarna och det är enkelt att ställa in massagekulornas riktning. Kulorna kan vid behov alstra värme. Jag känner att apparaten fungerar bättre än äldre maskiner för axel- och skuldermassage som jag testat tidigare år.

Företaget marknadsför även gigantiska massagestolar som masserar kroppen 3D-massage. Upplevelsen är total. Hela kroppen masseras underifrån och från sidorna samtidigt. Benen till och med sträcks ut eftersom maskinen kan ta tag i lemmarna. Det räcker med 15 minuters massage, uppger en återförsäljare på plats, vilket i realiteten motsvarar en betydligt längre session med manuell massage utförd av en massageterapeut. Att bli få en behandling av denna massagestol är kanske som att bli masserade av 2-3 terapeuter på en gång.

De flesta kunder är företag som månar om sina anställdas trivsel och välmående. Priset för den största modellen ligger på cirka 63,000 kr.

Text och intervju: Torbjörn Sassersson | Foto: Mars Gabrielsson (Matsgabrielsson.se)

Reservation: Trots att videon har innehåll som kan uppfattas som ren marknadsföring utgör inte videon betald reklam till TV Helse. Denna artikeltext innehåller inga reklamlänkar eller namn på produkter. Företagen nämns dock för att vi ska kunna uppge våra källor.

Relaterat

Föregående artikelBiomedicum invigdes idag – KI:s nya forskningscenter
Nästa artikelLäkemedelskollen blir en del av 1177 Vårdguiden
Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson är ursprungligen naturvetare med en fil kand med inriktning mot hälso- och miljöskydd. Han utbildade sig därefter inom publishing och journalistik. Torbjörn har arbetat på flera tidningar sedan 1995. Torbjörn Sassersson på Vetapedia.se.

1 kommentar

  1. I mina ögon handlar god sömn och hälsa om helt andra parametrar även om massage är välgörande på många sätt. God syreupptagning, låg vilopuls är
    långt mera effektivt för att må bra som ett exempel.

Lämna ett svar