HPV-vaccin – ett dilemma för äldre?

2421

Cervical Cancer Vaccine

Som moder till tre flickor har jag flera gånger ställts inför valet att tacka ja eller nej till erbjudandet av HPV-vaccin till 7-klassare. Vi möter varje gång en ”självklarhet”. Jag tycker dock det är underligt att detta tema inte diskuteras mer bland föräldrar, på föräldramöten eller i andra relevanta forum som handlar om barnens väl.

Deadline för att bestämma sig om man vill ta HPV-vaccinet är kort. Man har inte avsatt mycket betänketid från och med den dag då schemat kommer tills deadline går ut. På planen som presenteras på föräldramötet står det vaccinering som en punkt av höstens aktiviteter, tillsammans med läger, skolresor och lästest. Man får uppfattningen att det är lika lämpligt att delta i alla aktiviteter, och ingen ifrågasätter det.


Är detta något man sluter ögonen för och bara genomför eftersom det uppfattas som en självklarhet? Hur många föräldrar tar ett medvetet beslut först efter det att man samlat in information från flera håll, med olika perspektiv?


Det är kanske bra att ha tilltro till allmänna rekommendationer, och det känns säkert och bekvämt att följa regeringens riktlinjer på detta området. Men vad sägs om lite sund skepsis? Kan det vara så att man sveper in processen i en tung filt för att undvika tvivel och oro? Jag uppfattar att diskussioner på detta tema är obefintlig bland de flesta föräldrar.

Jag vet att hela processen sker i tystnad och ingen kan stå ut med att ta hänsyn till riskerna det innebär att vaccinera sig. Barnen får information i skolan som säger att de kan få cancer om de inte tar vaccinet. Det är inte lätt att övertyga ett barn att inte ta vaccinet när det är den informationen som präntats in.

Jag anser att den information vi som föräldrar och barn får är obalanserad. Hur stor är risken att få cancer även om man tagit vaccinet? Hur stor är risken för följdsjukdomar jämfört med risken att utveckla cancer av det aktuella viruset? Varför diskuterar man inte andra förebyggande faktorer mot denna och andra cancertyper? Det skulle kunna vara verklig viktig information för eleverna att bära med sig. På så vis skulle de vara mer medvetna om olika riskfaktorer och börja förebygga redan i tonåren.

Text: Skriven av en mor med dilemma

Föregående artikel3 av 10 har kroniska mag- och tarmproblem
Nästa artikelDag Viljen Poleszynski: Högt kolesterol är inte farligt – Påverkar inte hjärtsjukdomar
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

1 kommentar

  1. Hej
    Jag förstår ditt dilemma. Vi har också 2 döttrar och när det var aktuellt med HPV-vaccination för äldsta dottern tänkte vi först tacka ja trots att jag var tveksam och trots att vi tidigare inte följt det allmänna vaccinationsprogrammet. Vi ändrade oss, tack och lov, 2 dagar innan det var dags och när det var den yngre dotterns tur att vaccineras fanns det ingen tvekan om att vi skulle tacka nej. Nu ett par år senare är jag fullt övertygad om att det var rätt beslut efter att ha gjort åtskillig informationssökning i ämnet…

Lämna ett svar