5 Tips för att spåra dina framsteg

111
5 Tips för att spåra dina framsteg. Foto: Thought Catalog (Thoughtcatalog.com). Licens: Unsplash.com
5 Tips för att spåra dina framsteg. Foto: Thought Catalog (Thoughtcatalog.com). Licens: Unsplash.com

LIVSSTIL. Alla gör vi vårt yttersta för att vara så hälsosamma som möjligt och att utvecklas positivt framåt. Att vänja sig med nya vanor – som att spåra dina framsteg – är så klart något som alla strävar efter för att må så bra som möjligt, men det kan vara svårt att hålla koll på hur stora framsteg man faktiskt gör.

Det är lätt hänt att glömma bort vart man brukade vara och att istället bara fokusera på det man kämpar med idag. Därför hittar du här 5 enkla tips för att spåra dina framsteg.

1. Dokumentera din resa i bilder

Alla mål och framsteg är inte likadana. En person som exempelvis försöker att vara positiv kanske inte ser så annorlunda ut på utsidan, men det kan ändå vara en bra idé att dokumentera din resa i bilder. Det kan vara både mysigt och nyttigt att kunna blicka tillbaka och se vart man brukade vara någonstans.

Du kan sedan använda bilderna för att skapa en egen fotobok för att enkelt kunna bläddra igenom dina framsteg.

2. Använd en app eller webbsida

Man brukar säga att det finns appar och hemsidor för allt du kan tänka dig. Om du kommer på något så finns det oftast redan en app för det. Detta är dock något som kan användas till din fördel då det finns många tjänster där ute där du kan spåra dina framsteg.

Trots att det finns många premium alternativ, så finns det även gott om gratisalternativ där du enkelt och smidigt kan spåra dina framsteg och se statistik.

3. Börja föra dagbok för att spåra dina framsteg

Det kan vara otroligt nyttigt att börja föra dagbok, problemet är bara att de flesta av oss inte riktigt vet vad vi skulle skriva om. Men med målet att skriva om dina framsteg så behöver du inte oroa dig över vad du ska skriva om.

Det räcker med att bara skriva någon minut om dagen för att få ner dina tankar och känslor på papper på ett effektivt sätt. Många finner det även otroligt avslappnande att sitta ned och skriva samtidigt som de sorterar dagens tankar, känslor och händelser.

4. Notera dina framsteg regelbundet

Trots att det kan kännas onödigt för stunden så är det nyttigt att notera dina framsteg regelbundet. När du väl har nått ditt mål så kan det vara kul att kunna gå tillbaka och se hur du kämpade för att nå dit. Detta är något som är väldigt tillfredsställande om du har regelbundna noteringar att använda dig av.

Själva frekvensen är inte så viktig, det spelar alltså ingen större roll om du noterar framsteg dagligen, veckovis eller någon gång per månad. Poängen är helt enkelt att försöka hålla det regelbundet.

5. Håll det enkelt

Om det blir allt för invecklat och krångligt att spåra dina framsteg så är risken stor att du struntar i det. Det behöver inte vara en komplicerad process. Det kan räcka att ta en snabb bild med mobiltelefonen eller att skriva några rader i ett anteckningsblock.

Den som känner sig extra motiverad kanske till och med skapar ett smidigt ark i Excel. Det viktiga är att hålla det så pass enkelt att du faktiskt gör det.

Extern skribent | Relaterat: Livsstil

Föregående artikelÅtta tips för att minska vardagsstressen
Nästa artikelSemester i Norge? Missa inte Norges nationella turistvägar
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.