ADHD – Förstå kopplingen mellan kost och autism

116

HÄLSA. Är du förälder till barn med funktionsvariation, kanske själv fått en NPF-diagnos eller helt enkelt älskar att nörda in dig i tarmflorans fascinerande värld?

Text: Andreea Stiuca – kostrådgivare, hälsonörd och förälder till barn med
funktionsvariation | Eko-logiskt konceptcafé & Vänner i Falkenberg (reklamlänk)

Att förstå till fullo hur vår komplexa biologiska mekanism fungerar har ingen
forskning än lyckats med men många pusselbitar börjar falla på plats, så även inom
kostens betydelse för autism samt andra funktionsvariationer. Tarmfloran
producerar över 90% av kroppens serotonin, vårt välmåendehormon, vilket kan
förklara en del om varför fler individer hamnar i ångest- och depressionsliknande
symtom i takt med att socker- och skräpmatkonsumtionen ökar.

Vården vill gärna medicinera med SSRI-preparat (syntetiskt framtagna droger för att
höja serotoninnivåerna hos patienten) vilket alltid leder till ett beroende av
preparaten men sällan några större skillnader i att öka det stadigvarande
välmåendet.

Kost och autism

Vad som många gånger är kännetecknande hos personer med autism och/eller ADHD är den ensidiga kosten och sockerbehovet: ju mer av exempelvis vit pasta,
socker, potatis samt andra stärkelserika livsmedel som ingår i den dagliga kosten
desto tydligare blir de svårigheter som är typiska för diagnoserna: hjärndimma,
koncentrationssvårigheter, dåligt fokus, slutenhet, kommunikationssvårigheter,
repetitivt beteende, utåtagerande i affekt, dålig impulskontroll osv.

De flertalet studier som har gjorts på individer med autism där snabba kolhydrater har uteslutits visar ett genombrott i beteende samt välmående hos majoriteten av deltagarna men ändå väljer man fortfarande inom skolmedicinen att medicinera i stället för att se över kostens betydelse.

Text: Andreea Stiuca – kostrådgivare, hälsonörd och förälder till barn med
funktionsvariation | Eko-logiskt konceptcafé & Vänner i Falkenberg (reklamlänk)

Kommentera