Alla laxätare med intresse för hälsa borde ta en time out

4372

DEBATT. Barn och ungdomar serveras förgiftad mat. All lax som säljs och äts är odlad lax från Norge och Nordatlanten och den är förgiftad. Med vad? Dioxiner och dioxinliknande PCB, det förbjudna konserveringsmedlet Ethoxyquin, sjölöss, pancreassjuklighet och infektiös laxanemi-virus.

Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker

Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

Är det farligt? Ja, säger EU:s tillsynsmyndighet, EFSA, och sänkte drastiskt i november 2018 gränsvärdet för dioxiner och dl PCB från 14 piktogram per kilo kroppsvikt till 2 piktogram. Ja, det är farligt, säger tre oberoende forskare i biokemi vid Bergens universitetssjukhus – Björn Bolann, Anne-Lise Björke Monsen och toxikologen Jerome Ruzzin. Laxen i dag innehåller 6,1 piktogram. De varnar särskilt barn och ungdomar för laxen som har negativ inverkan på hjärnans utveckling och kan associeras med autism, adhd och minskad IQ.

Man varnar också särskilt män (försämrade spermier) och kvinnor i fertil ålder och alldeles särskilt då gravida kvinnor för att äta av laxen. För äldre som redan i dag har ett genomsnittligt intag av 10 piktogram dioxiner per kilo kroppsvikt per vecka ökar laxpåslaget risken för Parkinson och Alzheimer. Gå inte heller på myten från vissa producenter att ”vildfångad” lax skulle vara säkrare. Den är näst intill lika giftig, smittad från alla laxodlingarna.

Hur mycket lax kan då ett 10 kilos barn äta utan risk? Enligt forskarna bara 33 gram per vecka, det vill säga mycket mindre än Livsmedelsverket rekommenderar, i storlek som ett halvt ägg! Och detta förutsatt att barnet inte får i sig dioxiner från andra källor.

Läs då Livsmedelsverkets kostråd om lax, senast granskat 3 oktober 2019:

”Kan man ge sina barn odlad lax? Ja, gärna 2-3 gånger/vecka, variera mellan feta och magra fiskar. Att äta Östersjölax vid enstaka tillfällen innebär ingen risk. Är ethoxyquin farligt? Ja, höga halter har visat sig kunna påverka lever, njurar, kan ge allergier och vara cancerogent. Finns det gränsvärde för detta konserveringsmedel? Nej inte för fisk, vilket är väldigt märkligt, däremot tydligt reglerat i EU:s lagstiftning för grönsaker och kött.”

Hur vilseledande och osaklig får en statlig myndighet vara? Inte en stavelse om att man uppdaterat EU:s nya strikta gränsvärde för PCB. Inte ett ord om de oberoende forskarnas varningar, särskilt för barn och unga. Och Östersjölax som rekommenderas från ett av de mest kontaminerade innanhav vi känner?

Det är så genant att man rodnar och därför alla ni politiker i varje kommun i Sverige, med ansvar för barns och ungdomars hälsa och framtid, vad tänker ni göra åt den fortsatta serveringen av den förgiftade odlade laxen till barnen i förskola, grundskola och gymnasium?

Svartlista den som modiga politiker redan gjort i Åre kommun, eller bara köra på och ducka bakom Livsmedelsverket? Och därför också alla föräldrar: vilket är ert ansvar för laxen på barnens och era tallrikar – hemma och i skolan?

Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker

Föregående artikelVi måste sluta ge barnen och oss själva sockrad mat
Nästa artikelKiropraktik – inte bara behandling utan en livsstil
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

1 kommentar

  1. Giftig odlad lax ifrån Norge går enligt de som bestämmer bra att äta, men naturligt ekologiskt kött, inälvor och köttbuljong, några av de nyttigaste och mest markregenererande födoämnen som finns, vill man plocka bort från vår meny, med den felaktiga förevändningen att ”det är skadligt för hälsan och moder jord”.

    Finns det fortfarande någon på TV-Hälsa som betvivlar, att de som bakom kulisserna styr matdebatten inte vill oss väl?

Lämna ett svar