Allmänläkare kan lätt feldiagnostisera matintolerans, säger medicine dr Hexeberg

"Mjölkprotein kan till och med passera blod-hjärnbarriären och orsaka psykiska symptom"

1378

Matallergi ger en omedelbar reaktion i form av utslag eller svullnad i munhålan eller någon annanstans, till följd av att man ätit något, säger läkaren och specialisten i internmedicin Erik Hexeberg. Matintolerans är något som inte alltid upptäcks med en gång, utan symptom ger sig ofta till känna efter hand.

Text och video: Arnt-Olav Enger, ”Fastleger vet ikke nok om matintoleranser, sier dr.med Hexeberg” | Översättning: Madeleine Lidman

Idag finns det ett antal verktyg tillgängliga för läkarna, för att ta reda på om du drabbats av matallergi eller matintolerans. Hexeberg använder sin erfarenhet för att med hjälp dessa verktyg tolka patienternas provsvar. Han känner dock oro över att resultaten inte alltid tolkas korrekt i de allergi- och intoleranstester som utförs av allmänläkare.

”Alla verktyg har sina osäkerheter och det krävs att du har erfarenhet av att tolka dem”, säger Hexeberg.

Läs även: Varför led inte dina förfäder av matallergier och matintolerans?

Framgångsreceptet med Hexebergs metod är att använda matintoleranstester till att hitta en reaktion på till exempel mjölkproteinet kasein. Kasein har visat sig orsaka en mängd problem för de som är intoleranta och är förknippad med både inflammationer i kroppen och så kallade autoimmuna sjukdomar.

Glöm inte att börja prenumerera på TV Hälsas videos på YouTube

Matintolerans kan psykiska problem

”Mjölkprotein kan till och med passera blod-hjärnbarriären och orsaka psykiska symptom”, påpekar Hexeberg.

Allmänläkarna har normalt sett erfarenhet av att hantera matallergier, men inte matintoleranser, eftersom mycket få allmänläkare använder matintoleranstester som ett verktyg vid sina bedömningar, säger Hexeberg.

”De kan kontrollera om du har celiaki, men om du inte tål gluten och det handlar om glutenintolerans, så finns risken att de inte har rätt verktygslåda för att hitta orsaken”.

”Efter en lång utredning i den allmänna sjukvården, kan därför resultatet bli att du anses frisk och får en klapp på axeln och om du fortfarande har problem, så är det något du måste leva med, är ofta det besked du får”.

”Om patienten har psykiska problem, så blir lösningen ett erbjudande om lyckopiller eller lite valium. Det är det erbjudande du får inom hälso- och sjukvården”, avslutar Hexeberg.

Text och video: Arnt-Olav Enger, TV Helse i Norge

Föregående artikelÄldre i Kina får främst kinesisk örtmedicin mot cancer
Nästa artikelHur fungerar kryptovalutor och vad är Bitcoins?
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar