Aminosyrorna L-arginin och L-serin kan vara viktigare än vitaminer och mineraler

6878

 

ANALYS & DEBATT. Reportern Anna Bäsen i Expressen beskriver L-arginin i artikeln: ”Dödslarm om nya sexpillret” som något livsfarligt att inta. Bäsen använder begrepp som: ”dödligt farligt”, ”dödslarm” och ”bekymmer med magen”. Hon uppger att det finns risk för hjärtinfarkt och att det finns faror vid reumatism. TV Helse kontaktade örtspecialisten dr Michael McMullen för att höra om Bäséns varningar stämmer.

Text och intervju: Torbjörn Sassersson

Dr Michael McMullen har en doktorsgrad i fytoterapi från University of Westminster i London. Han har arbetat 30 år med örtmedicin och kosttillskott. Han menar att människor lagt för mycket fokus på vitaminer och mineraler och då glömt bort de viktiga aminosyrorna som kroppen behöver för sina normala funktioner.

McMullen säger att när vi når 40-årsåldern försämras ofta kroppens förmåga att bilda och ta upp essentiella och icke essentiella aminosyror. Även njurfunktionen kan bli nedsatt från 40-årsåldern och framåt.

Vilken kommentar vill du ge till TV Helses läsare om dessa ”dödslarm” med tex L-arginin? Finns det risker vid normaldosering?

Michael McMullen:

”Taurin, glutamin och L-arginin är exempel på aminosyror som fått ökad populäritet som ingredienser i kosttillskott, funktionell mat och drycker. Kliniska studier på att oralt intaga aminosyror ger förhöjda hälsofördelar och ökar prestationsförmågan på högre nivåer än vid normalt intag av proteintillskott i dieten.

Den observerade säkra nivån, även kallat ”Observed Safe Level” (OSL) indikerar, baserat på tillgängliga kliniska data från försöksstudier på människor, att det inte förkommer skadliga effekter vid intag av upp till 3 gram taurin, 14 gram L-glutamin samt 20 gram L-arginine per dag. Dessa nivåer av intag gäller vuxna människor som har en god hälsa.”

I Expressen-artikeln tillfrågas även Stefan Arver, som är chef för andrologiskt centrum på Karolinska sjukhuset i Solna. Han poängterar att personerna i den studie som Bäsen hänvisar till fick doser av L-arginin som var fyra gånger högre än det intag som rekommenderas av Livsmedelsverket.

Ytterligare en viktig amonisyra heter L-serin och den bildas i njurarna, förklarar McMullen. L-serin kan ha effekt för att bromsa alzheimer, ALS och andra neurodegenerativa sjukdomar.

Kommentar

Det förefaller som att Anna Bäsen gått ut med ett nytt falsklarm riktat direkt mot hälsobranschen och denna gång handlar det om en naturlig aminosyra som säljs som kosttillskott. Frågan är vilken drivkraft Bäsén har, vad som motiverar henne att skrämma upp Expressens läsare om dessa kosttillskott, som vid normal användning inte alls är skadliga utan tvärtom både naturliga och nyttiga. Kroppen behöver tex L-arginin för att kunna bilda och behålla muskler.

Text och intervju: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

Föregående artikelPc spill nå omdagen
Nästa artikelTV Helse granskar Lars Berns uppfattning om att vegetabilisk olja kan ge cancer

Lämna ett svar