REPLIK. Per Melin replikerar artikeln ”Kostförslag för att förebygga och behandla Alzheimer” av Unger-Salén. Han menar att den animaliska kosten för att behandla Alzheimers sjukdom inte bör underskattas.

Text: Per Melin | Bild ovan: Animalisk vegetarisk kost. Foto: Valeriy Evtushenko. Licens: Unsplash.com

Unger-Salén ger olika rekommendationer beträffande vad man ska och inte ska äta för att motverka eller vända ett Alzheimers-förlopp, men är allt hon skriver sant?

Salén menar i sin artikel att: ”Man ska inte heller äta mängder med kött [som bör komma från gräsbetande djur] och helst inte fetter från mejeriprodukter”. Å andra sidan är det hälsofrämjande att äta lagom med naturlig, ekologisk mat från köttdjur, det vill säga upp till ungefär 450 gram per dag.

Därför är meningen: ”Reducera eller undvik intag av framför allt: rött kött”, direkt olycklig.

Fett från mejeriprodukter är också nyttigt, motverkar Alzheimers och bland annat cancer, hjärt-, och kärlsjukdomar. Dessutom innehåller det ytterst biotillgängligt jod, ett mineral som skyddar mot sköldkörtelbesvär, en riskfaktor bakom Alzheimers.

Även ost av rätt kvalitet, opastöriserad från djur vars kost har bestått av gräs, är nyttigt, motverkar Alzheimers bland annat genom att skydda mot diabetes och reglera kolesterolet, samt innehåller, för att nämna något, ovan nämnda fett från mejeriprodukter.

Födoämnesgruppen animalier är ensam om att ge vissa för människan nödvändiga näringsämnen, men är också en suverän beståndsdel i högkvalitativ ketogen kost, vilken ju motverkar Alzheimers.

Varför anser Salén att man först och främst skall ta kosttillskott av Q10/ubikvinon, omega-3, B12 och D-vitamin, när dessa näringsämnen finns i höga nivåer och av överlägsen kvalitet i mat från främst köttdjur och fet fisk? Att minimera intaget av animalier, som naturligt kött, när det är där man hittar just de näringsämnen som förhindrar Alzheimers, är fullständigt ologiskt och kontraproduktivt.

Tänk för övrigt på att kosttillskottsbranschen precis som läkemedels- och livsmedelsindustrin vill tjäna mycket pengar och till stor del säljer ganska eller mycket dåliga produkter med ofta oönskade tillsatser. Välj kosttillskott av bra kvalitet att ha hemma och ta till vid smitta och sjukdom, men tillfredsställ dina, för människoarten icke förhandlingsbara, näringsbehov främst genom att äta naturlig, ekologisk blandkost med högkvalitativa animalier och vegetabilier.

Okej, att dagligen inta ett riktigt fint kosttillskott, allra helst tillverkat av ekologisk mat, är inte fel. Det hjälper dig att hantera de stressfaktorer, som vi alla än så länge mer eller mindre utsätts för idagens onaturliga värld. Exempel är mobilstrålning, el- och magnetfält, bildskärmsljus, kemikalier, avgaser, vacciner, skadliga metaller ochohälsosamma sovvanor.

Näringsrik, naturlig mat inklusive animalier utgör dock den självklara grunden för en god hälsa.

Text: Per Melin

Relaterat

Föregående artikelKostförslag för att förebygga och behandla Alzheimer
Nästa artikelTransfetter i margarin, bakelser och friterad mat ökar risken för Alzheimers med 40%
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar