Antibiotikaresistenta bakterier har blivit ett stort problem över hela världen och många dör på grund av detta. Förra året drabbades 1900 norrmän av infektioner från bakterier som var resistenta mot antibiotika varav 70 personer dog. I Sverige drabbades svenska sjukhus 2017-2018 av utbrott av resistenta tarmbakterier, skriver SVT i artikeln ”Antibiotikaresistens – den långsamma krisen”.

Text: Berit Kvifte, ”Resistente bakterier øker!” | Översättning: Madeleine Lidman | Foto: Skeeze. Licens: Pixabay.com

Skandinaviska läkare är ganska försiktiga med förskrivning av antibiotika, men du behöver inte resa långt ner i Europa, förrän läkarna börjar bli mer frikostiga med att ge antibiotika även vid enklare infektioner.

Läkaren Frederic Rivelsrud varnar för Antibiotikaresistens. Pressfoto.
Läkaren Frederic Rivelsrud varnar för Antibiotikaresistens. Pressfoto.

”Bakterierna har förändrats över tid och vi riskerar att stå utan läkemedel som har effekt, om inte både läkare och patienter tar sitt ansvar. Det är svårt att få en hel läkarkår att använda antibiotika på rätt sätt, så det är ett potentiellt stort problem vi står inför under kommande år. Om du blir resistent mot antibiotika kan till och med en väldigt enkel infektion bli livshotande”, säger doktor Frederic Rivelsrud, läkare och specialist i allmänmedicin vid Klinikk Barcode, i Norge, till TV Hälsa.

Antibiotikaresistens – En av vår tids största utmaningar när det gäller folkhälsan

I ett större perspektiv utgör antibiotikaresistens en stor fara om det sprids till våra sjukhus.

I sitt Nobelpristal år 1945 varnade Alexander Flemming, antibiotikans fader, för riskerna med överanvändning. Han ansåg att läkare som missbrukade antibiotika kunde bli moraliskt ansvariga för att någon senare skulle kunna dö av resistenta bakterier. Redan i slutet av femtiotalet var Världshälsoorganisationen (WHO) oroad över överkonsumtionen och den har inte minskat.

Läs mer om bakterier och antibiotika i TV Hälsa


WHO ser antibiotikaresistens som en av de största utmaningarna i vår tid när det gäller folkhälsan. Om de värsta scenarierna skulle inträffa, används termer som ”apokalyptiska förhållanden”.


700,000 människor dör per år av resistenta mikrober

Ska vi tro beräkningarna är språkbruket välmotiverat: Idag dör 700,000 människor årligen över hela världen, av resistenta mikrober. År 2050 kan den siffran ha stigit till 10 miljoner. Problemet är lika globalt som klimatkrisen, men här finns det inte några klimatkvoter att köpa.

”Många norrmän sitter idag med mängder av resekataloger och planerar och bokar resor till varmare regioner under det kommande året. Fler och fler väljer destinationer som Afrika, Asien, Mellanöstern och Centralamerika. Här är infektionsrisken för olika sjukdomar stor om du inte vidtar åtgärder i förväg.”

Överbehandling

Ett problem är att även mycket små och ofarliga infektioner kan utvecklas till att bli allvarliga. Om du reser långt utanför Europa och blir sjuk, är chansen stor att du får medicin lite på måfå, varnar Rivelsrud. Nödvändiga bakterieprover som ska odlas, för att veta vad som ska behandlas och med vilket läkemedel, tas inte.

”I vissa länder sätter läkare in behandling med bredspektrummediciner, nästan innan du kommer in eller så ger de dig något de tror ska fungera eller som brukar fungera. Kanske var det inte ens nödvändigt med antibiotika, men för säkerhets kör man på och skjuter sparvar med kanon. Dessutom kan det breda spektrumet av antibiotika utradera den viktiga bakteriefloran du ska ha”, säger Rivelsrud och tillägger att: ”överbehandling med antibiotika är vanligt förekommande även i södra Europa”.

”Om du blir sjuk under semestern, överväg att åka hem. Om du har behandlats utomlands, men fortfarande inte är frisk när du återvänder hem, konsultera en läkare så snart du kommer hem, så du kan ta nödvändiga tester. I värsta fall kan det vara en allvarlig sjukdom. Det faktum att nära 2000 norrmän kom hem från utlandet med resistenta bakterier i bagaget, är något vi måste ta i beaktande och göra något åt”, säger doktor Frederic Rivelsrud till TV Hälsa.

Förebyggande råd

Vaccinera dig innan du reser utomlands. Man har ännu inte tagit fram vaccin mot resistenta bakterier, men det är användbart att ta de vacciner som rekommenderas när du reser utanför Sverige. Det minskar risken för smittsamma sjukdomar och därmed också behovet av sjukvård och antibiotika under resan.

Det finns ett koleravaccin som du dricker. Du behöver ett recept från en läkare. Sedan hämtar du vaccinet på apoteket och dricker det hemma i två omgångar, med två veckors mellanrum. Detta koleravaccin ger bara ett visst skydd mot andra sorters maginfektioner, men det är ändå en bra försäkring om du åker till avlägsna platser. Vaccinet skyddar i upp till sex månader.

Slarva inte med god mathygien. Ät nylagad kokt eller stekt matar som fortfarande är varm och frukt och grönsaker som du skalar själv. Var noga med att tvätta händerna efter toalettbesök, efter kontakt med djur och innan matlagning och måltider.

Undvik behandling med antibiotika vid mild måttlig diarré, när du är utomlands

Undvik sjukvård i länder med ökad förekomst av resistensproblem. Detta gäller även tandläkarbesök.

Text: Berit Kvifte

Relaterat

Föregående artikelForskning: Kan GABA återställa insulinproduktionen hos diabetiker?
Nästa artikelMikrobiomdieten – Siljes artrit försvann efter att hon hade läkt sin tarm
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

6 Kommentarer

  1. TV-Hälsa har mer än tidigare börjat likna ett organ för läkemedelsindustrin/skolmedicinen, publicerar alltså nu senast en artikel där man rekommenderar vaccineringar. Ingenting om alternativa strategier. Märkvärdigt.

  2. Det är egentligen inte TV Hälsa som publikation som rekommenderar vacciner, utan snarare skribenten som i det här fallet lyfter fram vacciner.

    Poängen med TV Hälsa är inte att vara en kanal för varken etablissemangets konventionella medicinska råd eller alternativmedicinens metoder. Det betyder att det kan förekomma påståenden i eller från båda riktningarna, men det viktigaste är funktionell, fungerande medicin som vaskats fram genom vetenskap och beprövad erfarenhet.

    Kommentarsfältet är öppet för att diskutera för- och nackdelar inom ramen för de sakfrågor som varje enskild artikel berör snarare än öppet för diskussioner om publikationen i sig.

    / Redaktören

  3. I den allmänt intressanta artikel om vacciner som jag har länkat till nedan, så skriver Dr Mercola:

    ”In 2007, it became clear that the use of the vaccine Prevnar, used against pneumonia, meningitis, and deadly bloodstream infections in young children, has unleashed a superbug that is resistant to all currently available drugs.”

    https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/04/29/the-emergence-of-vaccine-induced-diseases.aspx

    Detta är mycket intressant, med tanke på att TV-Hälsas artikel rekommenderar vacciner för att motverka just resistenta bakterier.

    Ibland är det inte förrän i slutet av ett skeende som man kan lyckas genomskåda en aktörs agenda.

  4. ALLA vacciner skadar kroppen. Den enda vägen till resistens mot sjukdomar är att stärka kroppens eget immunförsvar. Den här vaccinpropagandan bekräftar bara att konventionellt utbildade läkare som frederic rivelsrud inte vet ett dyft om vacciner. Ändå agerar rivelsrud och nästan alla andra ”läkare” springpojkar åt vaccintillverkarna. Detsamma gäller okunniga, okritiska journalister som berit kvifte.

Lämna ett svar