Antioxidanter och aminosyror – ny tilläggsbehandling vid psykos

1911
Kosttillskott, antioxidanter, aminosyror. Foto: AdobeStock.com
Kosttillskott, antioxidanter, aminosyror. Foto: AdobeStock.com

Flera olika näringsämnen kan bidra till att minska symptomen på schizofreni och andra psykotiska störningar, visar en unik forskningsöversyn.

Text: Birthe Storaker, ”Antioksidanter og aminosyrer – ny tilleggsbehandling av psykose” | Översättning: Madeleine Lidman

Översynen genomfördes vid University of Manchester och är den första utvärderingen som har gjorts där man gett näringsterapi första gången människor läggs in för en psykos. Den här utvärderingen omfattade data från åtta kliniska studier av kosttillskott, på totalt 451 ungdomar som var i ett tidigt stadium av en psykotisk störning.
Arbetet leddes av forskaren Joseph Firth vid NICM Health Research Institute, vid Western Sydney University i Australien.


Målet var att ta reda på om kosttillskott kan vara en effektiv behandling för ungdomar med psykos. Vad man fann var att vissa näringsämnen som intogs parallellt med standardbehandlingen förbättrade den psykiska hälsan för ungdomar mer än att enbart ge standardbehandling.


”Det är en tydlig indikation på att vissa näringsämnen kan vara användbara som tilläggsbehandling för vissa patienter med psykos”, säger Joseph Firth.

Taurin reducerade de psykotiska symptomen

Ett näringsämne man tittat närmare på var aminosyran taurin som finns i en större mängd i livsmedel som skaldjur och kalkon. Enligt en klinisk studie som genomfördes i Melbourne av 121 unga patienter med psykos kunde 4 gram taurin per dag reducera ungdomarnas psykotiska symptom på bara 12 veckor.

Tillskott av vissa antioxidanter, såsom n-acetylcystein och C-vitamin, verkar också kunna ge effekt, särskilt hos patienter med hög nivå av oxidativ stress. När det gäller Omega-3-tillskott är det känt att det kan förbättra hjärnans hälsa hos unga med psykos, men bevisen för att de reducerade psykotiska symptom var osäker vid den här utvärderingen.

”Vi måste vara säkra på att vi kan upprepa resultaten från de inledande studierna innan vi kan dra några definitiva slutsatser”, säger Firth.

Hans team har nu för avsikt att göra just det: starta en ny klinisk prövning av ett kosttillskott som innehåller alla potentiellt verksamma näringsämnen för ungdomar som drabbats av en psykos.

”I bästa fall verkar individuella näringsämnen bara ha måttlig effekt på den psykiska hälsan. «En behandling som kombinerar alla näringsämnen med en potentiell effekt mot psykos kan få större och mer fördelaktiga effekter på unga med detta tillstånd”, säger Firth.

”Vi ska testa det här i Sydney, Australien under år 2018 för att lära oss mer om vilken roll näringstillskott kan spela för psykisk hälsa i framtiden.”

Text: Birthe Storaker

Källor

Föregående artikelHög tid att omstrukturera sjukvården för bättre vårdeffektivitet
Nästa artikelDu äter mikroplast motsvarande ett kreditkort i veckan
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

1 kommentar

  1. det här problemet är egentligen baserat på siffran ”2” (två). Vilja (intention) kontra motvilja (motintention) =
    problem! Intention är ett flöde av energi och när två flöden av frekvenser stoppar varandra i ett virrvarr kommer ”problemen”. Men lösningen ligger i att laddningar måste ta vägen någonstans och laddning är inte kemi här. En elektriker ser likheten med en kondensator omedelbart. Led iväg den mentala laddningen och boom, laddningen drar iväg direkt – sekunder!
    Praktik; se två olika laddningar i samma tidsenhet och en högre frekvens raderar en lägre.
    Ex.: laddning SORG kontra BEUNDRAN betraktas samtidigt och saker händer snabbt.

Lämna ett svar