Den lilla receptfria tabletten Aspirin kan rädda ditt liv, men det är inte vad du kommer få höra från din läkare. Den medicinska direktören på norska läkemedelsmyndigheten Steinar Madsen tar bladet från munnen och säger att alla över 65 år bör ha aspirin lättillgängligt, helst i fickan.

Text: Berit Kvifte, ”Aspirin kan redde livet ditt!”| Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson (anpassning för svenska läsare)

Steinar Madsen, medicinsk direktör på norska Legemiddelverket. Pressfoto: Norska statens Legemiddelverk
Steinar Madsen, medicinsk direktör på norska Legemiddelverket. Pressfoto: Norska statens Legemiddelverk

Äldre i riskzonen bör ha aspirin i medicinskåpet och gärna även i fickan eller väskan. Det beror på att den lilla vita tabletten innehåller acetylsalicylsyra, som har visat sig vara mycket effektivt vid behandling av patienter som fått en hjärtattack.

”Vi vet att ett intag av 300 mg acetylsalicylsyra minskar risken för att dö. De här tabletterna kan rädda liv”, säger Madsen till NRK.

100 år gammal medicin

Aspirin fanns tidigare i praktiskt taget alla norska medicinskåp för användning vid tandvärk, menstruationsvärk, feber och huvudvärk och har använts i över 100 år. För 20 år sedan ersattes den av Paracetamol och Ibuprofen, som kan ge stora och obehagliga biverkningar.

Aspirin finns fortfarande på apoteket, men ligger nedstoppat i lådor och skåp. Efterfrågan har avtagit. Det beror på att mycket få läkare berättar för sina patienter att den lilla tabletten kan rädda ditt liv om du får bröstsmärtor och är långt ifrån andra människor. För när hjärtlarmet går, tar ambulanspersonalen alltid med acetylsalicylsyra.

Den smärtstillande tabletten går under flera namn som: Albyl, Dispril eller Aspirin. Den aktiva ingrediensen i tabletterna fungerar blodförtunnande och kan snabbt lösa upp en blodpropp. Blodproppar är en av de vanligaste orsakerna till infarkt.

25,000 hjärtinfarkter per år

2017 fick cirka 25,300 personer en akut hjärtinfarkt i Sverige och av dessa ledde 24% till döden inom 28 dagar, enligt Socialstyrelsen. I Norge drabbas 13,000 personer av hjärtinfarkt ett vanligt år.

Läkare och specialrådgivaren i Landsföreningen för hjärt- och lungsjukdomar Helge Istad, välkomnar utpelet från Steinar Madsen. Han är nöjd med att Läkemedelsverket publicerar information om Aspirin, så att människor kan göra individuella val i samråd med en läkare. Speciellt äldre människor med högt blodtryck och rökare bör ha tabletterna tillgängliga, anser specialistrådgivaren.

Läs mer: 50% av alla som fått en hjärtinfarkt har lågt LDL-kolesterol

Ring alltid 112

Trots den uppenbart goda effekten kommer Madsen inte att gå ut med en allmän rekommendation till människor att köpa acetylsalicylsyra. Om du får bröstsmärtor, ring alltid en ambulans. Ta inte en Aspirin och tro att faran är över. En kontroll på sjukhuset bör alltid göras efter ett anfall av bröstsmärta.

Nackdelen med den blodproppshämmande effekten är att vid små eller stora blödningar, är det svårare och tar längre tid för kroppen att plugga igen ”hålet” i blodkärlet som det blöder igenom. Sådana blödningar förekommer särskilt i magen i form av blödande magsår. Allvarliga allergiska reaktioner på acetylsalicylsyra förekommer också, särskilt hos barn.

Läs mer: Så här botade Jan sin hjärtsvikt med alternativa metoder

Vitpil (Salix alba) är rik på acetylsalisylsyra. Foto: Tyler Nix. Licens: Unsplash.com
Vitpil (Salix alba) är rik på acetylsalisylsyra. Foto: Tyler Nix. Licens: Unsplash.com

Aspirin och vitpil innehåller acetylsalicylsyra

Det farmakologiska namnet på aspirin är acetylsalicylsyra. Följande preparat är tillgängliga på marknaden: Acetylsalicylsyra, Acetyratio, Albyl, Asasantin Retard, Aspirin, Dispril. De finns i olika styrkor per tablett från 75 mg till 500 mg. De starkaste tabletterna är Aspirin (500 mg) och Dispril (300 mg), som används på ”traditionsenligt” mot feber, smärta och inflammation. De andra medlen används «blodförtunnande», det vill säga för att förhindra att blodet koagulerar.

Text: Berit Kvifte

Källor och relateterat

Föregående artikelForskning: Ökad prestationsförmåga hos idrottskvinnor efter testosterontillskott
Nästa artikelLingon är bra för matsmältning och hjälper mot förkylning och urinvägsinfektion
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

5 Kommentarer

  1. Tack, Berit, för din artikel om aspirin, med många andra namn! När jag växte upp i Sverige på 1950-talet fanns alltid en burk Magnecyl eller Albyl i medicinskåpet. Båda mina föräldrar var atleter som unga och blev senare i livet lidande av blodförtjockning (som det hette på den tiden). Dessa tabletter blev de då tillrådda av läkare och litade på dem hela sina liv. Båda levde till långt över 80, dog ej av hjärtinfarkt. Själv litar jag på aspirin, billigt och tillgängligt utan recept här i USA, för att tunna mitt eget blod vid behov – jag har ju deras gener. Aspirin hjälper också mot högt blodtryck som jag ej lider av utom i enstaka fall när jag råkat äta och/eller dricka något med hög sockerhalt(!). Mitt annars jämna låga blodtryck skjuter då upp drastiskt. Jag har erfarit att 2 aspirin tar ner det lugnt och fint till normalt inom fem minuter. Tack igen för din fina artikel!

  2. Tack för din kommentar Liz. vad rekommenderar du, en tablett om dagen, periodvis eller alltid?

    Jag vill inte låta som en läkemedelsförsäljare, men om acetylsalicylsyra fungerar är det ju toppen. Den aktiva substansen acetylsalicylsyra finns ju även i örtriket tex i Älggräs.

  3. Tack, redaktören! Hur mycket var och en intar är ju individuellt. En-två tabletter är det vanligaste för en vuxen person men växlar från fall till fall.Om en person redan intar receptbelagda mediciner för att tunna blodet, heparin, lovenox, etc., så bör egen läkare konsulteras innan en acetylsalicylsyra-regim påbörjas.

    I USA är standardstyrka på den nu generiska tabletten aspirin 325 mg, ej 500 mg som exemplet i artikeln. Därför blir mitt individuella intag 650 mg om jag tar två stycken vilket hjälper mig mot plötsligt högt blodtryck, även huvudvärk som jag ej lider av ofta men skulle det hända. (Lägre styrka, s k ”baby aspirin”, avsett för barn, finns också. Läkare föreskriver ofta baby aspirin åt patienter med hjärtproblem att ta tillsammans med de receptbelagda medicinerna.)

    Jag kan naturligtvis inte rekommendera åt andra utan redogör bara för vad som hjälpt mig. Jag är en annars ganska frisk person i pensionsålder utan några större besvär än lite arthrit. Aspirin hjälper faktiskt en del mot det också. Varningen här bör vara att personer som lider av leukemi eller andra blodsjukdomar där blodet ej koagulerar normalt bör undvika aspirin och dylika medel helt och hållet. Också de som har magbesvär med blödningar. Aspirin kan förvärra dessa säjer läkare.

  4. Ett glas rödvin om dagen ansåg gamlingarna vara bra för hälsan minns jag. Morfar hällde upp ett litet glas portvin åt sig till ”nattmössa”, levde till 84. Hade nog levt några år till men fick lunginflammation när han drog iväg på cykel i minusgrader för att täcka över rosenbuskarna i sin kolonilott. Tyvärr hjälpte inte port mot det.

Lämna ett svar