Äter du svårsmält mat? – Några tips

1664
Äter du svårsmält mat?. Illustration: Limassol. Licens: Pixabay.com
Anatomi. Illustration: Limassol. Licens: Pixabay.com

Se till att äta mat som är bra för tarmbakterierna, det hjälper dig att få bra hälsa. Har du fel bakterier eller för lite bakterier? I en intervju med TV Hälsa, förklarar dr Oddevig Myhre utifrån sin erfarenhet, hur viktigt det är att ha tillräckligt med och rätt näringsämnen för att balansera ämnesomsättningen.

Video: TV Hälsa, ”Spiser du mat du ikke fordøyer?” | Översättning: Madeleine Lidman

Hon rekommenderar grönsaker till varje måltid samt lättsmälta proteiner och betonar att det är viktigt att du kan smälta maten. Svårsmälta proteiner kräver mycket magsyra, vilket människor med obalans i ämnesomsättningen ofta har för lite av.

Mat, vitaminer och mineraler

Oddveig Myhre, Naturopathic Medical Doctor (USA)  berättar att fibrer främst bör komma från grönsaker och inte från spannmålsprodukter. Fettsyror som rekommenderas är smör, avokadoolja, kokosolja och extra jungfruolivolja (på maten efteråt, inte för stekning).

Att ha tillräckligt med jod är nödvändigt för att skapa ämnesomsättningshormoner och du behöver också järn, selen, zink och D-vitamin, för att den här processen ska fungera bra, säger hon.

Läs mer: Konserveringsmedel i maten dödar de goda tarmbakterierna

Andra vitaminer som C-vitamin, E-vitamin, B2, B3 och B6 ingår också i processen för att skapa ämnesomsättningshormoner. Det behövs även tillräckligt med B12 för att få en balans av B-vitaminer.

Föregående artikelLäkare: Som cancerpatient har du ont om tid
Nästa artikelCancerbehandling – Tarmproblem kan orsaka cancer – Terje Toftenes
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

1 kommentar

  1. Det finns ingenting som heter lättsmälta och svårsmälta proteiner, eftersom detta är individuellt. Somliga har extremt lätt att smälta till exempel rött kött och svårt att smälta vegetabiliska proteiner i baljväxter, medan andra har lättare att smälta vegetabiliska proteiner i baljväxter än rött kött.

    Jag vet personer som smälter rött kött enklare och lättare än varje annat födoämne.

Lämna ett svar