Åtta tips för att minska vardagsstressen

149
Minska vardagsstressen med åtta tips. Foto: Jessica Rochowitz Licens: Unsplash
Minska vardagsstressen med åtta tips. Foto: Jessica Rochowitz Licens: Unsplash

Vi vet alla att stress har långtgående konsekvenser för hälsan. Därför är det viktigt med balans i tillvaron och där är återhämtning en väsentlig del. Vi ger dig tipsen på hur du minskar stressen i din vardag.

Stress är en mycket viktig del av vårt själsliv. Den hjälpte oss att fly undan faror i mänsklighetens gryning och den ger oss en välbehövlig knuff när vi jobbar mot en deadline eller försöker hinna till bussen.

Men då pratar vi tillfälliga stresspåslag. Kontinuerlig stress är oerhört skadligt för hälsan och den uppstår när våra resurser inte stämmer överens med de krav vi har från vårt jobb eller de vi ställer på oss själva.

Den som är stressad under en lång tid kan drabbas av det som ofta kallas utbrändhet eller utmattningssyndrom. Man blir trött och saknar ofta både motivation och initiativförmåga. Dessutom kan minnet påverkas. Långvarig negativ stress kan även leda till depression.

Rent fysiskt kan långvarig stress också öka risken för hjärtinfarkt eller stroke.

Men det finns sätt att minska din vardagsstress och öka ditt välbefinnande. Här är tio saker som kan förbättra din livsbalans.

Promenera mera

Att gå är ett utmärkt sätt för kroppen att lugna ner sig. Kliv av bussen ett par stationer före jobbet och ett par stationer före hemmet och promenera sista biten. Om du går i tjugo minuter så kommer du att känna dig lugnare och nöjdare. Om du är tvungen att köra bil till jobbet, så ta en halvtimmes promenad på lunchen. Din eftermiddag kommer att kännas betydligt lättare.

Förbättra sömnen

Se till att du får sju, åtta timmars sömn per natt. För att komma till ro är det viktigt att du har lugna färger i sovrummet, lite svalare temperatur och se till att du kan stänga ute ljuset under sommarhalvåret. Ta bort allt som stör. TV och dator är helt förbjudet. När du lägger dig ska du bara koppla av och inte låta dig lockas av dina skärmar. Om du måste ha mobilen med dig, stäng av alla pushnotiser medan du sover.

Skapa fokus under arbetsdagen

Om du är mitt inne i något viktigt på jobbet – se till att du inte blir störd mitt. Sitter du exempelvis i ett öppet kontorslandskap, är det viktigt att signalera att man inte vill bli störd. Skriv en lapp om att du är upptagen eller gå in i något mindre rum och stänga dörren om dig. Avbrottet kommer nämligen att kosta dig dyrbar tid och göra dig mindre effektiv vilket i sin tur gör dig mer stressad.

Ransonera mejlen

Om du kan är det en god ide att ha bestämda tider för när du kollar din mejl. Bland det första du gör på morgonen, direkt efter lunchen och innan du går hem, till exempel. Stäng av dina mejlnotifikationer — det finns få saker som får dig att tappa fokus som när du hela tiden får meddelande om att du har mejl.

Gör plats för meditation

Testa att ladda dina batterier med att meditera. Det behöver inte vara svårare än att du avsätter 20 minuter till att bara sitta på en stol och fokusera på din andning. Tänk inte på något speciellt utan låt tankarna komma och gå. Du kommer att känna dig vederkvickt och redo att fokusera när de 20 minuterna har gått.

Träna regelbundet

Att komma iväg på någon form av fysisk aktivitet ett par gånger i veckan gör underverk för din hälsa. Tennis, padel, innebandy, cirkelträning, klättring — se till att hitta något som du tycker är roligt. Det bästa är om aktiviteten är social på något sätt, det ökar chanserna att du fortsätter med träningen.

Skapa en “funday”

Ofta är det inte bara jobbet som ger upphov till stress. Fritiden kan ställa nog så många krav på oss också. Hämta barn, laga mat, tvätta, natta, läsa läxor, städa, klippa gräs, städdag i bostadsrättsföreningen, betala räkningar. Det finns gott om måsten som stressar upp oss. Och det är inte varje enskild grej som är jobbig utan det sammantagna som gör att det kan kännas övermäktigt.

Men om du kan skapa en dag utan måsten, någon eller några dagar i månaden, så lättar trycket en hel del. En lördag då det är förbjudet att storhandla, städa eller tvätta. En dag då hela familjen antingen gör något roligt tillsammans eller en dag då alla får vara fria att gör precis vad de vill på egen hand.

Skaffa en fristad

Allt fler har upptäckt att ett fritidshus kan fungera som en fristad från alla måsten. Det kan vara fullt modernt eller bara en kolonistuga. Att byta miljö är nämligen ett effektivt sätt att tala om för hjärnan att det är dags att koppla av. Lugnet sprider sig när du kommer närmare naturen, ser vattnet glittra och hör vinden susa i trädtopparna. Om du börjar leta fritidshus, så se till att det är på en plats där du känner att du kan koppla av.

Extern skribent

Relaterat

Föregående artikelHur fungerar utbetalningar i ett online casino?
Nästa artikel5 Tips för att spåra dina framsteg
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar