Läkarna Sofie och Erik Hexeberg berättar för TV Hälsa att inflammationer är vävnadens lokala reaktion på skador som kan vara fysiska, kemiska eller orsakas av bakterier, virus och mikrosvampar. Inflammationen kan vara akut eller kronisk. Vid kronisk inflammation som vid många autoimmuna sjukdomar, vet vi inte den verkliga orsaken, menar Sofie Hexeberg.

Text: Birthe Storaker, ”Hvorfor rammes så mange av betennelser og autoimmune sykdommer?” | Översättning: Madeleine Lidman

Kronisk inflammation

Det finns ett antal sjukdomar (kroniska inflammationer) som definieras som autoimmuna (det vill säga att kroppen angriper sig själv). Exempel på det är diabetes typ 1, artrit och psoriasis. Andra kroniska inflammationer handlar om eksem, astma, artros och fibromyalgi. De definieras inte som autoimmuna.

Stress kan öka risken för att utveckla autoimmuna sjukdomar. Under år 2017 visade forskningsresultat att personer som drabbats av posttraumatisk stress, oftare drabbades av den autoimmuna sjukdomen lupus. Men varken stress eller andra enskilda faktorer kan förklara varför vissa drabbas av autoimmuna sjukdomar. Här spelar förmodligen många saker in, rapporterar forskning.no


Om du går till läkaren för dina inflammationer får du vanligtvis höra att det inte är möjligt att förklara varför inflammationerna uppstår och att det inte heller finns något som kan göras för att bli av med dem, förutom symptomlindring i form av antiinflammatoriska läkemedel.


Symptom på matintolerans

Vad många inte är medvetna om är att matintolerans kan vara orsaken till många olika kroniska inflammationer.

”I vår kliniska praxis är det vår erfarenhet att kronisk inflammation förbättras genom en anpassad kost”, säger Sofie Hexeberg.

Sofie och Erik Hexeberg berättar om autoimmuna sjukdomar och inflmmationer. Pressfoto.
Sofie och Erik Hexeberg. Pressfoto.

”Ett antal olika symptom kan vara tecken på matintolerans” … ”Det kan handla om reaktioner från mage och tarmar som illamående, kräkningar och diarré, förstoppning, uppblåsthet, mycket luftavgång, sura uppstötningar och kramper/smärta i magen, men symptom kan komma från andra organ än mag-tarmkanalen.
De kan visa sig i form av mörka skuggor under ögonen, röda och kliande ögon, eller olika problem med luftvägarna, som täppt näsa och bihålor med mycket slem, eksem och klåda i örongångarna, ständiga öroninfektioner, ständiga förkylningar och inflammationer i halsen”, säger Erik Hexeberg.

”Dessutom kan astma, bronkit, tung andning och mycket slem vara tecken på matintolerans”.

Även huden kan visa olika symptom. Finnar, utslag, torr hud, onormal svettning och knottriga armar, kan också vara typiska tecken på intolerans.

Symptomen kan också uppträda i form av huvudvärk, migrän, sömnproblem, hjärndimma, sämre koncentration och dåligt minne.

Extrem trötthet trots en god natts sömn kan också vara ett symptom på att man får i sig något man inte tål. Dessutom finns det psykiska symptom som ångest, depression, humörsvängningar, irritabilitet och nervositet.

”Vi ser också symptom från hjärtat, som extra hjärtslag och perioder med onormalt snabb hjärtfrekvens. Allmän stelhet och smärtor i leder och muskler syns hos många och vi har också fall av kraftlöshet, täta urinträngningar, klåda i underlivet och runt ändtarmen”, säger Erik.

”Dessutom är övervikt, svårigheter att gå ner i vikt, sockersug, överätande och ödem också symptom som patienter kommer med till kliniken”, tillägger Sofie Hexeberg.

Tester för matintolerans

”Tester för eventuell matintolerans kan vara användbara om man har en irriterad tarm – diarré, avföring ofta, förstoppning, buksmärta, uppblåst mage, psykiska störningar som ångest, depression, ADHD, bipolär sjukdom och schizofreni”, säger Erik.

”Även energiförlust som kronisk trötthet, fibromyalgi, ME och svårkontrollerad diabetes, både typ 1 och 2, dålig respons på viktminskning med lågkolhydratdiet, autoimmuna inflammationer, även utan utpräglade tarmsymptom, är symptom som kan bero på överkänslighet mot vissa matvaror”.

Vad är autoimmuna sjukdomar?

Sofie säger att den traditionella medicinska definitionen av autoimmuna sjukdomar är att kroppens immunförsvar felaktigt angriper friska celler, förstör dem och vävnaden de tillhör.

Vid autoimmuna sjukdomar tillverkas ofta antikroppar som inte finns hos de som är friska. Antikopparna kan mätas i blodprover. Symptomen kommer från det drabbade organet eller organen. Det finns mediciner som kan dämpa immunsystemet och minska symptomen, men de tar inte bort orsaken.

Angriper kroppen sig själv?

Den autoimmuna inflammationsprocessen kan ”stängas av” vid celiaki. Om en person med celiaki inte äter gluten, är de symptomfria och friska om det bara är gluten som är orsaken till problemet.

Varför fungerar det då inte på samma sätt med andra autoimmuna sjukdomar?


”Vad sägs om vi tittar på en ny förklaringsmodell för autoimmun sjukdom?”, frågar läkarparet, nämligen att kroppen inte angriper sig själv, utan att den snarare angriper något som är främmande och att kroppen sedan angriper sig själv som ett resultat av att den angriper något främmande.


Förutsättningar för att mat orsakar autoimmuna sjukdomar

”Kroppen fortsätter att angripa sig själv så länge främmande protein tillförs, förklarar Erik. Tas proteinet bort som ger immunreaktionen, stoppar det immunreaktionen. Det kan finnas många olika saker som triggar immunförsvaret, som till exempel virus, läkemedel och matproteiner. Om dessa tas bort kan man bli bättre eller återhämta sig från autoimmuna sjukdomar”, säger Erik Hexeberg.

För att påverkas av en autoimmun sjukdom måste det finnas en genetisk sårbarhet, tarmen kanske läcker och man äter kanske något som triggar immunförsvaret, som gluten eller mjölkproteinet kasein.

Vad stimulerar inflammationer?

Gener som är associerade med inflammationer kan slås på och av. Det vi äter kan till exempel påverka vilka gener som används. Försök av professor Berit Johansens grupp vid NTNU har visat på en nedreglering i uttrycket av gener som är knutna till inflammationer redan efter 1 dag med mindre kolhydrater och därutöver en gradvis förbättring under 4 veckor.

Faktorer som bidrar till inflammationer är socker, insulin, högt innehåll av omega-6, brist på omega-3-fettsyror, intolerans mot matproteiner, låga D-vitaminnivåer samt låga nivåer av zink och magnesium.

Läkarna Sofie och Erik Hexeberg beskriver de här mekanismerna i en bok på temat: En ny syn på autoimmun sjukdom.

Text: Birthe Storaker

Relaterat

Föregående artikelSömnbrist förstärker ångest och ökar känslomässig stress med nästan en tredjedel
Nästa artikelProgesteron: Har du brist på detta superhormon?
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

9 Kommentarer

  1. Kolla Anthony Williams videos på Youtube och prova det han föreslår innan ni provar en massa läkemedel eller utesluter vissa födoämnen ur kosten!
    Inte ens hur skickliga läkare som helst kan förklara autoimmuna sjukdomar men han kan faktiskt det.
    Hans säger att man ska låna hans böcker på biblioteket om man inte har råd med dom själv och han har inga intressen i livsmedel- eller läkemedelsindustrin. Han är människo-älskare och speciellt ”kvinnoälskare” eftersom det är främst oss som sjukdomarna drabbar och inga läkare kan hjälpa.
    Det är helt gratis att kolla in honom på Youtube och prova hans rekommendationer. ❤

  2. Nu väntar vi bara på att reimerismen ska sätta in även här med full kraft – och kanske t.o.m. döma läkarna Sofie och Erik till fängelse för att våga ifrågasätta våra just nu gällande konventionella vetenskapliga tankebanor…

  3. Som på beställning dök Vetenskapens värld upp med programmet ”Guldet i dina tarmar”. Mag- och tarmläkaren Harry Sokols uttalande vid tidpunkten 31:10:

    ”Dagens läkekonst botar inga sjukdomar. Det är extremt ovanligt. De enda sjukdomar som botas är några infektionssjukdomar och lindrig cancer. Inga andra sjukdomar botas av läkekonsten. De behandlingar som sätts in håller bara sjukdomen i schack. Det gäller inflammatorisk tarmsjukdom, diabetes, högt blodtryck – allt!”

    Otroligt att SVT vågade utmana Big Pharma genom att släppa igenom det uttalandet!

  4. Jag gillar Hexebergs (har träffat dom personligen) men tyvärr finns en del kunskapsluckor. Artikeln ger tyvärr inte svar på ”Varför”. Inom Funktionsmedicin så tittar man på grundorsaken till olika kroniska sjukdomar och autoimmuniteter. År 2018 avhölls den årliga AIC (Annual International Conference) av IFM.org The Institute for functional medicine (jag var där) och då handlade hela eventet om grundorsaken till olika Autoimmuniteter (jag har skrivit en hel artikel om detta). Speciellt intressant var adjuvanserna i vacciner (vilket är ett känsligt område för många) som verkar vara ett av de största problemen tillsammans med andra toxiner, gifter och mögel.
    Några av föreläsarna med mycket kunskap om detta är t.ex. Dr Yehuda Shoenfeld som gjort väldigt många studier på just detta (sök i pubmed) och även Dr Robert Rountree som arbetat länge med toxiner mm. #Funktionsmedicin / Eva-Lotta Ryd, Funktionsmed.se

  5. Enligt Anthony Williams finns inga”autoimmuna sjukdomar”. Det är bara läkarnas namn på något dom inte kan förklara.
    Kroppen är din bästa vän. Den älskar dej och gör allt den kan för att hjälpa dej att läka. Immunförsvaret jobbar hela tiden och angriper ALDRIG sej självt. Det är ett missförstånd och det är tryggt att veta att din kropp gör allt för att hjälpa dej. Det är ju också kärlek och det kan hjälpa människor bli läkta.
    Lyssna på honom på Youtube så förstår ni honom bättre.
    Rekommenderas starkt. Tusentals människor har blivit friska från ”kroniska” sjukdomar tack vare honom. Han finns också på Facebook.

Lämna ett svar