Barn med aprikoser - Foto: AdobeStock.com
Ett barn på 25 kilo riskerar att få i sig för mycket tillsatser och konserveringsmedel

Överskrids acceptabla värden på tillsatser och konserveringsmedel i maten? Är ett barn på över 25 kilo i vikt mer utsatt för att tippa över sina värden än en vuxen på 75 kilo? Ja, svarar en näringsterapeut som TV Helse intervjuat. Myndigheter och producenter är inte helt ärliga när det gäller riskerna. 

Eva Fjellstad som är näringsterapeut och som skrivit den norska boken “Takk for maten?”  har räknat på hur mycket ett barn faktiskt får i sig av olika ämnen och om barn överskrider lämpliga doser av tillsatser i maten. De gränsvärden som finns har satts upp för att minska risken för hälsoproblem av tillsatser, men det är lätt att dessa överskrids, säger Fjellstad.

Fjellstad berättar om att i Norge finns något som heter ”acceptabelt dagligt intag” gällande konsumtion av tex konserveringsmedel och tillsatser. Denna övre gräns för acceptabelt intag överskrids lätt om barn dricker mycket läsk, äter sylt och andra produkter som innehåller tillsatta ämnen.


Som exempel tar Fjellstad upp att ett barn på 25 kilo kan lätt få i sig 40% eller ännu högre doser som är mer än lämpligt av ett enda konserveringsmedel bara på en dag. Hon frågar sig vad betyder det om barn intar förhöjda halter varje dag över tid.


Ett annat exempel är intag av nitrit. Gränsvärdet för ett barn är satt till 5 milligram per dag, men intaget blir istället nästan 20 milligram nitrit om barnet äter bara två wienerkorvar. Det innebär en överdosering som är på hela 400%.

Producenter uppger inte restprodukter från odling och myndigheter tonar ner riskerna

Fjellstad är kritisk till myndigheter som uppger att det bara är personer som är storkonsumenter som riskerar att få i sig för stora mängder tillsatser av olika slag.

Hon varnar även för att innehållsförteckningen för tex sylt som består av aprikoser inte uppger att produkten innehåller sulfitrester från besprutningen av aprikoserna vid odling eftersom syltproducenten inte tillsatt sulfit när denne tillverkade sylten.

Läs även: Konserveringsmedel i maten dödar de goda tarmbakterierna

Text: Torbjörn Sassersson | Källa: artikel av Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge | Foto på Wienerkorv: Frank C. Müller, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Föregående artikelDe flesta som fick mässling i Göteborg var redan vaccinerade mot mässling
Nästa artikelBli fri från smärtor, ohälsa och negativa känslor genom att gå som naturfolken
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar