Basilika har många oväntade hälsoeffekter

14338
Basilika - Foto: Crestock.com
Basilika – Foto: Crestock.com

Basilika innehåller små mängder essentiella och eteriska oljor som har medicinska effekter. I Västeuropa under medeltiden kallades basilika för djävulens ört och den användes för att skydda sig mot häxor, vilket paradoxalt nog, i realiteten var kvinnor med örtkunskaper.

Tilllbaka i historien använde grekiskortodoxa basilika i sitt heliga vatten och i Grekland är det vanligt än idag med basilika framför huset för att örten anses ge tur. Det sägs även mytologiskt att det började växa basilika runt Jesus grav efter att han återuppstått. På Kreta betraktades basilika som ett skydd mot djävulen. Plantan placeras därför ofta på fönsterbräden.

Basilika inom traditionell medicin

Basilika innehåller eteriska oljor som har medicinska effekter. Örten används mycket inom indisk ayurvedisk medicin för att den har antiseptiska egenskaper. Basilika-te kan användas för att behandla hosta och halsinfektioner. Bladen från örten kan användas mot vårtor eftersom de eteriska oljorna har antivirala egenskaper, enligt Herbal Supplement Resource.

Söt basilika används medicinskt inom kinesisk örtmedicin för att öka blodcirkulation, för att behandla njurproblem och magkramper. Söt basilika ska även kunna sänka blodsockerhalten. Enigt en mindre studie från 1997 kunde basilika sänka blodsockerhalten med 17% i jämförelse med en kontrollgrupp som fick placebo.

Traditionellt har basilika använts för att behandla gaser i magen, abdominala kramper, kolik, förstoppning, dålig matsmältning, illamående, kräkningar och för att bli av med mask i magen.

Basilika och nervsystemet

Basilika har även goda effekter på nervsystem och psyke. Örten används för att behandla irritabilitet, depression, ångest och sömnproblem, uppger Herbal Supplement Resource. Sjukdomar som kan behandlas är epilepsi, migrän, förkylning och feber, enligt traditonella örtkunskaper. Eftersom örten har vätskedrivande effekt kan den användas för att behandla arthritis, reumatism och urinvägsbesvär.

Traditionellt används även för att stimulera bröstmjökkproduktionen hos nyblivna mödrar.

I en video från TV Helse Norge besöker örtentusiasten Geir Flatabø en kryddodlare som heter Elvenhøy Gartneri. Hans företag är leverantör till flera större matbutikskedjor. Geir har även träffat Gunn-Karin Sakariassen för att diskutera basilika.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor

Föregående artikelVarför led inte dina förfäder av matallergier och matintolerans?
Nästa artikelOmeprazol och Losec ökar risken för tarminfektion och för tidig död

1 kommentar

Lämna ett svar