Vi är tillbaka hos Elvenhøy Trädgårdsskötsel, där Rolf Ingvar Fuglerud berättar att basilika är en av favoriterna från kryddhyllan året om hos norrmännen.

Text och video: Arnt-Olav Enger, ”Basilikum, en helårsfavoritt blant nordmenn” | Översättning; Madeleine Lidman

Läkaren och kryddörtsentusiasten Geir Flatabø har tagit kryddörten till näringsterapeuten Gunn-Karin Sakariassen för att bland annat prata om kryddörtens kopplingar till djävulen förr i tiden.

Som en favorit bland befolkningen används basilika mycket, bland annat i pesto. Elvenhøy Trädgårdsskötsel är leverantör av ekologiska kryddörter till COOP under varumärket Änglamark, som har distribution i hela landet. Nedan hittar du ett recept på ekologisk pesto.

Pesto (4 pers)

  • 1 knippe ekologisk basilika
  • 2 matskedar ekologiska pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta (ekologisk)
  • Ca 1 dl olivolja (ekologisk)
  • 50 g riven ekologisk parmesan
  • 1/2 tsk salt (ekologisk)
  • 1/4 tsk peppar (ekologisk)

Tillagning

  • Pressa vitlöksklyftan
  • Blanda basilika, vitlök och pinjenötter med en stavmixer eller mixer. En mortel går också bra.
  • Tillsätt olja i en tunn stråle under blandning.
  • Rör i parmesan och krydda med salt och peppar.

Text och video: Arnt-Olav Enger

Föregående artikelKoppla av och varva ner med ljudböcker
Nästa artikelD-vitamintillskott hjälper mot astma – Solen bästa källan
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Kommentera