Vi är tillbaka hos Elvenhøy Trädgårdsskötsel, där Rolf Ingvar Fuglerud berättar att basilika är en av favoriterna från kryddhyllan året om hos norrmännen.
Text och video: Arnt-Olav Enger, ”Basilikum, en helårsfavoritt blant nordmenn” | Översättning; Madeleine Lidman
Läkaren och kryddörtsentusiasten Geir Flatabø har tagit kryddörten till näringsterapeuten Gunn-Karin Sakariassen för att bland annat prata om kryddörtens kopplingar till djävulen förr i tiden.
Som en favorit bland befolkningen används basilika mycket, bland annat i pesto. Elvenhøy Trädgårdsskötsel är leverantör av ekologiska kryddörter till COOP under varumärket Änglamark, som har distribution i hela landet. Nedan hittar du ett recept på ekologisk pesto.
Pesto (4 pers)
- 1 knippe ekologisk basilika
- 2 matskedar ekologiska pinjenötter
- 1 vitlöksklyfta (ekologisk)
- Ca 1 dl olivolja (ekologisk)
- 50 g riven ekologisk parmesan
- 1/2 tsk salt (ekologisk)
- 1/4 tsk peppar (ekologisk)
Tillagning
- Pressa vitlöksklyftan
- Blanda basilika, vitlök och pinjenötter med en stavmixer eller mixer. En mortel går också bra.
- Tillsätt olja i en tunn stråle under blandning.
- Rör i parmesan och krydda med salt och peppar.
Text och video: Arnt-Olav Enger