Bara 35 år gammal drabbades Oskar W Kristensen av en stroke. Han förlorade en del av synfältet på båda ögonen och koncentrationsförmågan blev sämre. 16 år senare (2011) fick han en ”TIA”, ett kortvarigt anfall av nedsatt blodtillförsel till delar av hjärnan, som gjorde att han förlorade känseln i höger hand.

Text: Birthe Storaker  Høyt kolesterol og fine blodårer: La om til lavkarbokosthold etter slag | Översättning: Madeleine Lidman | Foto: Privat

Undersökningen visade att han hade ett 2,5 mm tjockt lager av plack på insidan av halspulsådern. Han hade höga kolesterolnivåer, men ville ändå inte följa läkarens rekommendation om att ta kolesterolsänkande läkemedel (statiner) för att inte få stroke igen. 2007 när Oskar vägde 85 kilo började han motionera. Han gick då ner till 77 kilo.

Blev bättre efter stroke med ändrade kostvanor

Redan sex månader innan undersökningen av halspulsådern hade han ändrat sina kostvanor och börjat äta lite kolhydrater och mycket fett. Ett år efter den kostförändringen tog han ett nytt ultraljud av halspulsådern som visade att placken i halspulsådern reducerats till 1 mm. Han hade gått ner ytterligare 5 kilo i vikt.

Blodvärden Kristensen
Blodvärden Oskar Kristensen

Hans LDL-kolesterolnivå under den här perioden varierade mellan 6,4 till 7,7 mmol/l (se diagram), vilket är långt över vad som definieras som referensvärden (1,35-4,4 för åldern 30-49 år). HDL-värdena varierade från 2,4 till 2,7. mmol/l.

Långtidsblodsockret hade sjunkit perioden efter att han kostförändringen.

År 2016 gick Oskar till läkaren igen för en ny hälsokontroll. Hans LDL-kolesterol var då fortsatt högt (7,2 mmol/l), men det hade inte haft någon effekt på placket i blodådrorna som var oförändrat (fortfarande reducerat till 1 mm), sedan den senaste kontrollen år 2011.

Läs mer: Hjärt- och Lungfonden har fel – Åderförfettning orsakar inte stela blodkärl

Oskar W Kristensen Foto: Privat
Oskar W Kristensen Foto: Privat

Oskar tar fortfarande inte statiner och hans läkare håller med om att det verkar onödigt att börja med det nu. Han hänvisar till en artikel i den norska läkarföreningen tidning nr 10/16.


Folkhälsomyndigheten och sjukvårdens ensidiga fokus på att höga kolesterolnivåer utgör en risk för hjärtsjukdomar och stroke, kan därmed verkligen ifrågasättas.


Tänk om fokus istället skulle ligga på att undvika högt blodsocker? Mycket tyder på att högt blodsocker orsakar en kronisk inflammation och att det är den viktigaste riskfaktorn för att utveckla livsstilssjukdomar.

Källor 

Relaterat

Föregående artikelArtificiell Intelligens ett användbart verktyg för hälsan
Nästa artikelSCD-dieten mot läckande tarm och matintolerans
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar