Bättre koncentration och minne kan öka våra chanser att få ett bättre yrkesliv och lägga grunden för en bra livskvalitet. Därför kan rätt näring för hjärnan göra betydande skillnad för att få en bättre vardag och att du lyckas bättre i livet.

Text: Birthe Storaker, ”Riktig ernæring til hjernen for bedre konsentrasjon og hukommelse” | Översättning: Madeleine Lidman | Foto: Qasim Sadiq. Licens: Unsplash.com

Vår moderna livsstil utsätter både kroppen och hjärnan för mycket stress och hög belastning. Dessutom andas vi ytligt och rör oss för lite. Energin omdirigeras för att hantera behovet av avgiftning och resultatet blir en negativ påverkan på de aktiva organen i kroppen, som hjärna, hjärta och muskler. Det kan göra att vi känner oss ohälsosamma, utmattade och det kan ge kognitiva utmaningar. Vi kan också utveckla autoimmuna störningar, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Avlägsna giftiga ämnen

Avgiftning betyder i praktiken att avlägsna giftiga ämnen från kroppen. Kroppen avgiftar sig själv hela tiden och det gör hjärnan också. Men på grund av att vi exponeras för näringsfattig och inflammationsfrämjande mat, alkohol, tobak, mediciner och främmande ämnen som tungmetaller, kemikalier och mikroorganismer, kan vårt naturliga avgiftningssystem bli överbelastat. Det finns giftiga ämnen i allt från kaffe och mat som inte är ekologiska, till skönhetsprodukter och tvättmedel. Kroppen klarar helt enkelt inte att göra sig av med avfallsämnen. Ohälsosamma metaboliter kan ackumuleras och så småningom utlösa en mitokondriell dysfunktion, metabolismbrister, immunotoxicitet och resulterande neuroinflammation.

Hur kan du få bättre koncentration och minne?

Hur kan du få hjärnan att fungera på bästa sätt? Det första steget för att avgifta hjärnan på ett bra sätt är att minska och eliminera giftiga ämnen som beror på vår livsstil, som att undvika syntetiska kemikalier när det är möjligt. Då måste vi rensa hjärnan från tungmetaller, gifter och kemikalier och sedan se till att den kan absorbera näringsämnen effektivt och på så sätt få bättre koncentration och minne.

Sömn. Enligt ny forskning som det rapporterats om i World Economic Forum, är avgiftning en separat del av hjärnans hälsa. En stor del av avgiftningsprocessen handlar om lagrat avfall, som rensas ut när vi sover. Hjärnan avgiftar sig själv precis som resten av kroppen och tar bort gifter och cellulärt avfall, för att upprätthålla en hälsosam funktion. Därför är det viktigt med 7-8 timmars sömn, utan att giftiga ämnen och andra saker som stör hjärnans funktion. Utan tillräckligt med sömn är det svårt att få hjärnan att fungera ordentligt. Forskare säger att REM-sömnen (det sömnstadiet där vi drömmer), ger den mest gynnsamma miljön för att påbörja hjärnans avfallsprocess.

Läs mer: Forskning visar att tarmen “pratar” med hjärnan – Ger ny syn på tarmsjukdomar

Kosten för bättre koncentration och minne

Kosten har stor betydelse. Försök att äta så mycket ekologiskt som möjligt, praktisera periodisk fasta och se till att du har en bra vätskebalans. Undvik mat som gör att du inte mår bra när du ätit den. Lägg till grönsaker med färger. Färgerna representerar olika vitaminer och näringsämnen, så lägg till ingefära, gurkmeja, vitlök, rödbetor, broccoli, groddar och örter som timjan och rosmarin i kosten.

Det är också viktigt att lägga till nötter, frön, baljväxter och fet frukt som avokado och bananer. Rå jungfrukokosnötolja är rik på triglycerider med en medellång kedja (MCT) och bryts ner i kroppen av ketoner som hjälper till med de kognitiva funktionerna, genom att bryta ner amyloidplack i hjärnan. Samtidigt fungerar ketonerna som bränsle för hjärncellerna.

Örter har visat sig minska inflammationerna i hjärnan och ansamlingen av plack som förstör hjärnans cirkulation och nervfunktion. Gurkmeja och bacopa monnieri kan stimulera förnyelsen av hjärnneuroner, så förlorade funktioner återställs. Örten har nootropisk effekt (förbättrar kognitiva funktioner) och främjar intellektuell kapacitet, skärpa, klarhet, koncentration och kortare inlärningstid, förutom att minnet förbättras. Curcumin (den aktiva föreningen i gurkmeja) är också kopplad till förbättrad hjärnfunktion, särskilt i minne och uppmärksamhet. En studie visar att örten koriander effektivt bidrog till att reducera kvicksilver, bly, arsenik och andra tungmetaller. Korianderföreningar binder till sig giftiga metaller och lossar dem från den drabbade hjärnvävnaden. Denna process gör det möjligt att frigöra metaller naturligt från kroppen. En läkare vid namn Omura upptäckte detta av en slump.

Koriander binder till sig giftiga metaller. Foto: Tomasz Olszewski Licens: Unsplash.com
Koriander binder till sig giftiga metaller. Foto: Tomasz Olszewski Licens: Unsplash.com

Läs mer: Transfetter i margarin, bakelser och friterad mat ökar risken för Alzheimers med 40%

Infraröd bastu skapar värme inifrån, ungefär som feber och så det hjälper till att påskynda avgiftningen genom svettkörtlarna.

Det finns ofta plackbildning i hjärnan som också påverkar hippocampus, som är det område där nya minnen skapas. Att minska den här placken eller beläggningen är viktigt för att förhindra demens och hålla minnecentret i form. Q10 är en förening där det finns bra forskning på hur det kan reducera den skadliga plackbildningen i hjärnan.

Dåligt minne?

Hyper- och hypoaktivitet kan bero på ansamlingen av överflödig toxicitet i hjärnan, eller brist på tillräcklig näring för att mata hjärnans neuroner ordentligt. När hjärnan är underaktiv kan symptom som hjärndimma, trötthet i hjärnan, dåligt minne och svårigheter med kritiskt tänkande uppstå.

Naturligtvis försämras hjärnfunktionen på grund av åldrande, vilket resulterar i att hjärnmassan krymper och minne och andra mentala funktioner blir sämre. Det kan hända att du inte kommer ihåg saker så bra som tidigare, eller att du kan bli trött när du läser. Dessa vardagliga händelser kan indikera att du har en hjärna som är inflammerad av toxicitet. (texten fortsätter under bilden)

Aktivera, skydda och öka upptaget för bättre koncentration och minne

Efter att ha tagit bort gift och oönskade avlagringar i hjärnan måste man även arbeta med att återuppbygga och aktivera de inaktiva och skadade områdena i hjärnan, för att få den att fungera så bra som möjligt. Aminosyran karnitin, som är en byggsten i protein, har i flera försök visat sig bygga upp särskilt minnescentret i hjärnan och är ett nödvändigt näringsämne, eftersom kroppen använder mer av ämnesomsättningen än den lyckas producera. Det ökar hjärnans förmåga att transportera viktiga fetter, som omega-3 och kolin, vilket gör att hjärncellerna får tillräckligt med näring.

Omega-3 är fettsyror som bildar ämnen som håller inflammationerna tillbaka. Alpha-Linolenic Acid (ALA) är en viktig Omega-3-fettsyra, vilket innebär att kroppen inte kan producera den själv. Med andra ord, vi måste få den genom kosten. Linolsyra (Omega-6) är också nödvändig, men vi har vanligtvis mer av den än Omega-3. Dessa är naturliga fettsyror som alltid har funnits i den mänskliga kosten och när det gäller Omega 3 och 6 bör man alltid sträva efter att de ska vara i balans i förhållande till varandra.

Reishi för bättre koncentration och minne. Foto: Allie Licens: Unsplash.com
Reishi. Foto: Allie Licens: Unsplash.com

Studier visar att extrakt från en medicinsk svamp kallad reishi, kan aktivera inaktiva och skadade områden i hjärnan. Reishi stimulerar tillväxten av nervceller och ger bättre mitokondriell funktion. Reishi förhindrar att alzheimers/parkinsons utvecklas, genom att vara en stark antioxidant samt antiinflammatorisk.

Blåbär innehåller polyfenoler som skyddar hjärnan från nedbrytning. Moringa som innehåller mycket antiinflammatoriska och antioxidanter gör samma sak. Genom att lägga till hjärnfosfolipider, som är en form av lätt absorberat fett, kan vi också skydda hjärnan från nedbrytning. Fosfolipider stärker hjärncellerna genom att göra det möjligt för dem att ta upp mer näring.

Förbättra koncentrationen, minnet och inlärningsförmågan

Många kämpar med koncentrationen och det visar sig att den kan få bättre koncentration och minne genom benediktintistel och fettsyror som fosfolipid. Det avgiftar kroppen, särskilt när det gäller läkemedelsförgiftning och många avfallsämnen. Benediktintistel är bra på att öka koncentrationen naturligt i hjärnan. Fosfolipider påverkar många delar av hjärnan för minne och förbättrar minnet. De är vattenlösliga och tas upp på ett bra sätt i kroppen.

För att bevara minnena i minnesbanken, har det visat sig att blåbärsextraktet är en bra hjälp. Blåbär förbättrar signalöverföringen i hjärnan, genom antocyaniner. Studier visar att blåbärssaft för äldre förbättrade minnet, minskade depressioner och återställde signalöverföringen och förbättrade de motoriska färdigheterna. Korttidsminnet förbättrades och hippocampus plasticitet ökade, vilket gav bättre förmåga att skapa nya minnen.

Inlärningsförmåga och fokus kan förbättras med växten bacopa monnieri, som sägs förbättra minnet med upp till 10-12% vid användning i 12 veckor. Ett test visade upp till 51% förbättring. Bacopa gör att signalämnen som serotonin, GABA och andra överförs ännu bättre. Bacopa monnieri ger också ökad hjärnaktivitet genom att öka signalnivåerna i hjärnan så att fler anslutningar bildas och inlärningskapaciteten ökar.

Resveratrol förbättrar minnet och ökar förmågan att bilda nya minnen samt hjälper till att utvidga blodkärlen och ge normal celldelning. Rosmarin innebär att vi bearbetar information snabbare och mer exakt och det har en mycket stor effekt på inlärningsförmågan. Lavendel minskar stressen betydligt och skyddar därmed mot fria radikaler. Omega-3-fettsyran EPA är viktig. Våra hjärnor behöver också vitamin B6, B12, folat, D-vitamin, zink och magnesium för att upprätthålla hjärnans normala och kognitiva funktioner.

Det finns mycket forskning som visar en viktig koppling mellan de olika mekanismerna i tarmen och hjärnans funktion. Med tanke på de otaliga näringsämnen som behövs för avgiftning, uppbyggnad och underhåll av hjärnan, bör mat som medicin få större uppmärksamhet. Tänk också på att motionera eller röra på dig, då hjärnan drar nytta av regelbunden fysisk aktivitet.

Text: Birthe Storaker

Källor

Föregående artikelUtan tvekan – Kost påverkar hjärnan!
Nästa artikelBilälskare? Professionell online-hjälp för dig som gillar bilar
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

1 kommentar

  1. Mer grundläggande för hjärnan än det mesta som nämns i texten är högkvalitativa, naturliga ekologiska animalier i form av fet fisk, som på grund av toxinnivåerna i haven skall komma från långt ner i näringsväven, kött inklusive inälvor och skelettbuljong, råa äggulor och opastöriserade mjölkprodukter.

    TV-Hälsas styvmoderliga behandling av för människan livsnödvändiga animalier är pinsam och liknar mest någon form av sabotage.

Lämna ett svar