Behöver ditt hem mer ljus?

89
Mer ljus till hemmet
Mer ljus till hemmet

Det är inte alla interiörer som får den optimala mängden ljus och kan kallas soliga. För många av oss är andra aspekter viktigare när vi väljer bostad, så vi tänker inte lika mycket på hur ljus interiören är eller inser inte bristen på ljus förrän senare. Om du inte har ett hus eller en lägenhet som får tillräckligt med solljus så har vi några tips på hur du kan lysa upp din inredning på ett naturligt sätt.

Välj rätt färgschema för mer ljus

Tänk på att ju ljusare nyans du väljer, desto mer ljus reflekterar den behandlade ytan.

Vitt är förstås perfekt – det reflekterar mest ljus och skapar en luftig känsla. Vart ska man ta vägen med den? På väggar, tak, fönster… Om du inte tror att ljusa möbler kräver mycket mer vård än mörka möbler behöver du inte heller oroa dig för vita soffor.

Vad gör man om vit färg inte är din stil? Mycket ljusa nyanser av varma färger ger en liknande effekt. Om du inte kan föreställa dig ditt hem utan tapeter, välj ljusa toner och små mönster. Samma sak gäller för textilier.

Sätt ihop dina möbler på ett smart sätt

Ett rum öppnas bokstavligen upp om möblerna har en färgskala som ligger så nära väggarnas som möjligt. Om du tycker att den här lösningen är för extravagant eller opraktisk kan du välja möbler med en vit-gul till gul-brun färgskala.

Du behöver inte heller avstå från mörka möbler – tricket är att ge dem en målad yta och därmed möjlighet att reflektera ljuset tillbaka in i rummet. Kombinationen av mörka golv och mörka möbler ger ett stabilt intryck, men det gör att det hela ser dystert ut. Mörka utrymmen lämpar sig i allmänhet inte för montering av möbler. Alternativt kan du växla mellan ljusare och mörkare möbler. Detta trick framkallar ljusets spel i det mänskliga undermedvetna.

Tips: Den perfekta lösningen för ett mörkt rum är en smart blandning av neutrala färger och rena, livfulla nyanser.

Planering av belysning är viktigt

De flesta försöker lösa mörkret i ett rum genom att byta ut befintliga glödlampor mot starkare glödlampor. Och i många fall har detta exakt motsatt effekt. Detta beror på kontrasten mellan det upplysta utrymmet och de mörka hörnen. Detta skapar en mycket skarpare och plötslig övergång från ljus till mörker, vilket skapar en känsla av obehag och oro. Lösningen ligger i att skapa ett ljuslandskap med flera nivåer. Detta innebär att du måste välja mellan alla tillgängliga typer av belysning: infälld, inbyggd, hängande, vägg-, möbel-, bords- och golvbelysning. Med dagens belysningsmöjligheter (och helst med hjälp av ett proffs) är detta en lätt sak.

Lämna fönstret fritt och få in mer ljus

Nordvända fönster är utan tvekan en av de vanligaste orsakerna till att ett rum är mörkt. Därför bör de ägnas särskild uppmärksamhet. Ju mörkare rummet är, desto mindre textilinredning. Ljusa, genomskinliga och definitivt vita gardiner är tillräckliga för att skydda integriteten. Om du inte kan bryta dig loss från tanken på traditionella gardiner, välj mycket ljusa färger och se till att gardinerna kan öppnas så långt som möjligt. Låt fönsterbräden vara tomma så att dekorationer inte hindrar ljuset från att komma in i rummet.

Spegel som dekoration

Bara för att blommorna försvinner från fönsterbrädan betyder det inte att de försvinner från resten av rummet. Levande blommor signalerar till vårt undermedvetna att det finns tillräckligt med ljus. Idealiska dekorationer för ett mörkt rum har glänsande ytor: glas, rostfritt stål, krom, lack. Det viktigaste dekorativa elementet bör vara en spegel, som när den är rätt placerad kan reflektera upp till dubbelt så mycket dagsljus i rummet.

Extern skribent

Relaterat

Föregående artikelTips för en hälsosam höst 
Nästa artikelDr Mercola: You Can Get Stronger and Healthier as You Age!
Skribent
TV Hälsa publicerar ibland artiklar från externa skribenter på tema såsom: underhållning, privatekonomi och livsstil.

Lämna ett svar