Behöver vi egentligen kosttillskott?

3261

Kosttillskott

DEBATT. Behöver vi egentligen kosttillskott? Vilka vitaminer och mineraler är i så fall bäst? Många får i sig för lite vitaminer och mineraler eftersom de äter för dåligt. Kvaliteten på maten är inte heller lika bra som förr i tiden då jordmånen idag har blivit mineralfattig. Som näringsterapeut menar jag att alla bör ha en liten grund av vitaminer och mineraler.

Kosttillskott

Dessa är:

  • Multivitaminer
  • Omega 3
  • Vitamin D3
  • Vitamin C

För att vara säker på att vitaminerna du köper har tillräckligt hög kvalité bör du kontrollera innehållsförteckningen noga. Ju fler aktiva substanser som finns i den, desto bättre. Det är även viktigt att välja en Omega 3-produkt med god kvalité då många av Omega 3-produkterna på marknaden inte är tillräckligt rena. Läs vilken typ av vitaminer, typ och mängd och skaffa information i hälsokostbutiken.

Men det allra bästa är såklart att äta mat med hög kvalité så att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom kosten. Välj grönsaker, bär och frukt av alla regnbågens färger. Köp så ren fisk och kött möjligt och helst ekologisk. Allra helst ska det vara vildfångad fisk och kött av gräsbetande och lyckliga djur.


Var noga med att fettet du får i dig och använder till matlagning har hög kvalité. Välj kallpressade oljor, kokosfett och mejerismör. Ät även mycket nötter, frön och mandlar.


Annars så rekommenderar jag alla att med jämna mellanrum ta ett blodprov för att mäta vitamin- och mineralstatusen i kroppen. Ta därefter kontakt med en läkare eller näringsterapeut som kan lägga upp en näringsplan utefter ditt behov.

Text: Gunn Karin Sakariassen, näringsterapeut

Läs mer om kosttillskott

Föregående artikelDag Viljen Poleszynski: Högt kolesterol är inte farligt – Påverkar inte hjärtsjukdomar
Nästa artikelGravid med brist på D-vitamin riskerar att få barn med ADHD och inlärningssvårigheter
Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson är ursprungligen naturvetare med en fil kand med inriktning mot hälso- och miljöskydd. Han utbildade sig därefter inom publishing och journalistik. Torbjörn har arbetat på flera tidningar sedan 1995. Torbjörn Sassersson på Vetapedia.se.

Lämna ett svar