Nästan alla kommer förr eller senare att drabbas av benskörhet. Norge ligger i topp i världen vad gäller höftfrakturer hos kvinnor och man beräknar att cirka 250,000 personer har sjukdomen, som ofta smyger sig på. Du märker inte att skelettet blir skörare förrän du drabbas av ett benbrott. Här kommer ett antal tips för bättre benhälsa mot benskörhet. 

Text: Berit Kvifte, ”Vet du dette om beinhelse?” | Översättning: Madeleine Lidman | Bild ovan. Tips för benhälsa. Foto: Adobestock

Du har två typer av benceller: osteoblaster som lagar benvävnad och osteoklaster som bryter ner (äter) benvävnad. Men till vilken nytta? Jo, utan att du märker det så förekommer det mikrofrakturer överallt i skelettet – det vill säga sprickor där benvävnaden är gammal. Då kommer osteoklasterna som är några gigantiska celler dit och vandrar över benmassan, sedan sätter de sig på en liten spricka och skickar ut en del syre som tar bort det som är skadat.

Det är bara en liten fläck, men det är oerhört viktigt att den lilla sprickan inte blir större. När osteoklasten har ätit upp det sjuka benet kommer osteoblasten rusande, hoppar in i sprickan och bygger upp ny benmassa som omedelbart förkalkas. Den här operationen utförs på hundratusentals ”fläckar” i vår benmassa hela tiden, men på olika platser, så att benvävnaden alltid är frisk och stark i hela skelettet. Detta är en hälsosam och förnuftig form av samarbete mellan de två cellerna så att det ska fungera.

Professor emeritus Jan Oxholm-Gordeladze
Professor emeritus Jan Oxholm-Gordeladze

”Varningssignalerna som tyder på att samarbetet mellan osteoblasterna och osteoklasterna inte längre fungerar optimalt, är benbrott som uppstår vid låg belastning, till exempel när du snubblar. Speciellt kvinnor drabbas av det här i ryggkotorna och det kan vara allvarligt eftersom det ofta inte kan repareras.

Kvinnor som drabbats av dessa lågintensiva frakturer är en tum eller två kortare och kommer så småningom få en framåtlutande hållning. Det tillståndet är väldigt smärtsamt”, förklarar professor emeritus, Jan Oxholm Gordeladze för TV Hälsa.

Orsaker till dålig benhälsa och benskörhet

Orsakerna till osteoporos är många och komplexa. En obehaglig orsak är det inflammatoriska tillstånd som vi inte märker av, eftersom vi inte får feber. Inflammationen ger en ”smygande” benförlust. På samma sätt kan en tidig övergångsålder hos kvinnor spela in. Samma sak sker om du har behandlats med Prednisolon (”steroider”) eller andra mediciner som kan avkalka skelettet. Låg kroppsvikt, rökning och benskörhet i familjen spelar också en roll, liksom vissa sjukdomar (som gikt, bronkit, vissa tarmsjukdomar och Cushings syndrom (ihållande höga nivåer av hormonet kortisol i blodet) kan orsaka benskörhet. Och sist men inte minst, dålig kosthållning och inaktivitet.

Den ”norska paradoxen”

Det är svårt att förstå att Norge, som en mjölkdrickande nation, ligger på plats 10 när det gäller andelen som drabbas av den fruktade sjukdomen. Borde inte mjölk snarare vara en garanti för att du aldrig kommer att drabbas av osteoporos, dvs att det norska mjölkintaget är det ultimata beviset på stark benhälsa?

”Vi växte upp och med det här sättet att tänka, men det är inte så det ser ut i verkligheten. Åtminstone inte om du ”häller i dig mjölk” flera gånger om dagen eller överdriver mängden väldigt mycket. Ska mjölken ha en funktion – eller för att uttrycka det så här: ska den inte göra någon skada: ja, då måste den konsumeras i små mängder och du bör helst inte dricka mer än en halv liter per dag”, hävdar professorn och motiverar det så här:

”Sättet vi norrmän och skandinaver dricker mjölk på, blir ohälsosamt eftersom det gör att kalket kastas ’huller om buller’ in i benvävnaden, vilket ger ett dåligt resultat och inte är funktionellt. För mycket kalk ger de benbyggande cellerna, osteoblasterna, för mycket arbete och på det här sättet skapar de en oordnad struktur som mekaniskt sett är otillfredsställande. Om du behöver mjölk, drick den med måtta. Då får du det kalk till benvävnaden som behövs och inte minst undviker du ett överskott som går rakt in i blodkärlen och gör att kärlen blir åderförkalkade. Ju långsammare du bygger benvävnad inom en viss gräns, desto mer fördelaktigt kan du bygga. Om jag sa att du skulle bygga ett tegelhus och du fick 140 000 tegelstenar och sedan skulle du vara klar på 8 minuter, då skulle det bli dålig konstruktion. Det kan jämföras med att ’hälla i sig mjölk’”, förklarar professorn.

Läs mer: Du kan få en kalciumchock om du överdriver mjölkdrickande

Det superviktiga vitaminet för benhälsa mot benskörhet

Trots att man länge trott och ansett att det inte finns något att göra för att förhindra, förebygga eller vända den benskörhet och för bättre benhälsa, så finns det fortfarande ett vitamintillskott som kan åstadkomma mycket i det här sammanhanget.

”Mina kollegor och jag har sett det med egna ögon och det har också framkommit i experiment: att om vi lägger till vitamin K2 i en organkultur av benvävnad, så kommer du se att osteoklasterna (de benätande cellerna) lyckas organisera sig bättre och att de hittar den skadade benvävnaden snabbare. För att osteoblasterna ska bygga bättre benvävnad är jag och mina kollegor helt säkra på att detta vitamin hjälper till att kontrollera och förbättra osteoblastens egenskaper.

Vitaminet koordinerar reparationscykeln om du tar K2 när du är ung och stark och upp i åren, så blir du mycket mindre utsatt för så kallad kontinuerlig sprickbildning, vilket annars leder till benbrott med låg intensitet vid 50 +! Det är också viktigt att vara medveten om att vitaminet undergräver inflammatoriska tillstånd som vi har i kroppen mer eller mindre hela tiden”, betonar Gordeladze.

Mekanostimulering för benhälsa

En liten ”ledtråd” som underskattas av de flesta, inklusive sjukvården, är ”mekanostimulering” som är viktigt för bra benhälsa och mot benskörhet, särskilt i ung ålder, dvs under och strax efter puberteten.

”Denna ’kraft’ använder samma system som hormonerna (t.ex. tillväxthormon och så kallade interleukiner) annars skulle ha gjort och fungerar oberoende av, men tillsammans med östrogen och testosteron. När du börjar närma dig den ålder då äggstockar och testiklar börjar gå i dvala, kan du kompensera genom att vara fysiskt aktiv. Ta promenader i kuperad terräng. Häng på dig en ryggsäck med 5-7 extra kilo i, eftersom den typen av belastning bygger benvävnad.

Tillsammans med det viktiga vitaminet, aktiviteten och en relativt bra kosthållning blir det möjligt att hålla ’osteoporosspöket’ borta, eftersom vitaminet fungerar synergistiskt (förbättrande) genom mekanostimuleringen. Du fördubblar nästan effekten av förnyelsen av benvävnad”, avslutar professor emeritus, Jan Gordeladze.

Text: Berit Kvifte

Relaterat

Föregående artikelLäkare från Italien: Ungdomar är inte alls immuna mot Covid-19
Nästa artikelMina intryck av ett Spanien i tider av coronavirus
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

Lämna ett svar