Biomedicum invigdes idag – KI:s nya forskningscenter

585
Biomedicum, Karolinska Institutet, Solna. Pressfoto: Stefan Zimmerman
Biomedicum, Karolinska Institutet, Solna. Pressfoto: Stefan Zimmerman

Idag invigdes Biomedicum som är Karolinska Institutets nya forskningsbyggnad i Solna strax utanför Stockholm. Byggnaden rymmer fem institutioner och är designat för att erbjuda mötesplatser och samarbeten mellan olika forskningsfält.

Biomedicum har plats för 1600 forskare på 65,000 kvadratmeter och stod klart i våras. Skanska inledde byggandet 2013 och det gick både snabbare och blev mindre kostsamt än planerat. Nyréns arkitekter ritade huset. Tidningen Byggindustrin har nominerat byggnaden till ”Årets bygge 2019”. Förvaltare är Akademiska Hus.

”Biomedicum förenar ledande forskargrupper från fem olika institutioner. Dessa forskningsgrupper kan nu mötas över institutionsgränserna och dra nytta av modern infrastruktur.”

Prorektor Karin Dahlman-Wright och konsistorieordförande Mikael Odenberg fick båda äran att klippa bandet vid invigningen.

Biomedium ett av flera forskningcentra

Biomedium ligger mellan Aula Medica och Widerströmska huset med en fysisk förbindelsegång över Solnavägen till BioClinicum. I området finns även Bioclinicum, Nya Karolinska sjukhuset, SciLife Lab och alla andra forskningsmiljöer och centers.

”Tillsammans med Karolinska Institutet och en rad andra aktörer har vi skapat ett av Europas största forskningslabb, som genom en framgångsrik arbetsprocess stod klart före utsatt tid och till en lägre kostnad än beräknat”, sa Kerstin Lindberg Göransson, vd på Akademiska Hus.

Institutioner i Biomedicum omfattar: Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC), institutionen för medicinsk biokemi och biofysik (MBB), institutionen för fysiologi och farmakologi (FyFa), institutionen för neurovetenskap (Neuro), institutionen för cell- och molekylärbiologi (CMB), skriver KI.

Rewrite: Torbjörn Sassersson | Källa: Karolinska Institutets presstjänst

Karolinska Institutet beskriver sig själva som ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att väsentligt bidra till att förbättra människors hälsa. KI är ledande i Sverige i medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar.

Relaterat

Föregående artikelHusmorskurer fungerar – Honung är bara ett exempel
Nästa artikel3D-massage och tyngdtäcken för bättre sömn och hälsa – Hälsomässan 2018
Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson är ursprungligen naturvetare med en fil kand med inriktning mot hälso- och miljöskydd. Han utbildade sig därefter inom publishing och journalistik. Torbjörn har arbetat på flera tidningar sedan 1995. Torbjörn Sassersson på Vetapedia.se.

Lämna ett svar