Bli av med din urinvägsinfektion med oreganoolja

4844
Bild av oreganoblad. Foto: Ajale. Licens: Pixabay (free use)
Oregano. Foto: Ajale. Licens: Pixabay (free use)

Upprepad användning av antibiotika mot UVI, har visat sig öka risken för antibiotikaresistenta bakterier och återkommande infektioner. Oreganoolja som är känt för sina antibakteriella egenskaper botar även urinvägsinfektioner där läkemedel inte biter. 

Varannan kvinna kommer någon gång under sitt liv att få en urinvägsinfektion. Besvär som sveda, smärta och känsla att hela tiden behöva gå på toaletten är mycket vanliga symtom vid en urinvägsinfektion, UVI. Cirka hälften av de drabbade söker sig till primärvården. Den som har haft en besvärlig urinvägsinfektion, vet hur lätt det är att snabbt vilja få slut på besvären med hjälp av antibiotika, även om symptomen kan ofta gå över en vecka utan läkemedel.

30% av kvinnorna som har fått antibiotikabehandling för urinvägsinfektion får en ny infektion inom sex månader. En femtedel av de som söker behandling får återkommande infektioner.

Ökad risk för svampinfektioner

Förutom vanliga biverkningar såsom svampinfektioner, illamående och diarré, har frekventa antibiotikakurer visat sig öka risken för resistenta bakterier. Läkemedelsverket har uppdaterat sina rekommendationer i mars 2019, där de uppmanar läkare till mindre användning av antibiotika vid urinvägsinfektioner.

 Vad orsakar urinvägsinfektion?

 • Urinvägsinfektion är oftast bakteriell infektion i urinvägarna. Blåskatarr (cystit) avser UVI i nedre urinvägarna (urinblåsa och urinrör). Symptomen är bland annat täta urinträngningar och sveda.
 • Njurbäckeninflammation (pyelonefrit), utvecklas oftast efter en blåskatarr. Symptomen är feber, rygg- och buksmärta. Hos män inkluderas även bakteriella infektioner som involverar prostata.
 • Escherichia coli (E. coli) är en vanlig tarmbakterie hos både djur och människor. Det är den vanligaste tarmbakterien som orsakar 80-85% av alla urinvägsinfektioner.

Vissa kvinnor drabbas av återkommande infektioner. Detta kan också förutom användning av läkemedel, bero på störningar i vaginalflorans sammansättning med minskat antal laktobaciller. Användning av pessar och spermiedödande kan också minska antalet laktobaciller men även sjunkande östrogennivåer efter menopaus.

Vad innehåller oregano?

Oregano är en kulinarisk och medicinsk ört som har använts inom matlagning och medicin i tusentals år. Oljan med vetenskapligt dokumenterade hälsofördelar, utvinns dock ur en speciell art, Origanum vulgare. 

Bild av blommande oregano. Foto: Zullusim. Licens: Pixabay (free use)
Bild av blommande oregano. Foto: Zullusim. Licens: Pixabay (free use)
 1. Oregano är inte bara rik på antioxidanter, den är antibakteriell, svampdödande och antiinflammatorisk.
 2. Innehåller vitaminer A, C, E och K, fibrer, folater, järn, magnesium, vitamin B6, kalcium och kalium.
 3. Substanserna thymol, karvakrol och rosmarinsyra har visat sig vara kraftiga substanser mot olika hälsoproblem.
 4. Studier har visat att oreganoolja är effektiv mot antibiotikaresistenta infektioner av E. Colibakterier.

Dosering

Oreganoolja säljs både i kapsel och i droppform. Då oljan oftast är väldigt koncentrerad bör inte tas outspädd. Du kan med fördel blanda några droppar i ett stort glas vatten eller juice. Att hälla några droppar olja i juice kan mildra den mycket starka smaken.

Rekommenderad dos är 2-3 droppar två gånger dagligen men vissa rekommenderar fler droppar vid kraftigare infektioner. Du bör minska intaget när symptomen avtar. Behandlingen med oreganoolja bör inte vara längre än 7-10 dagar i sträck.

Louise blev hjälpt av oreganoolja

Alltfler kvinnor vittnar om positiva effekter av oreganolja för att behandla UVI. En av dessa är Louise Edlund, utbildad kost- och näringsrådgivare. Louise berättar för tidningen Allas, hur hon blev av med sin urinvägsinfektion med oljan, efter att ha tagit en femdagars penicillinkur och bakterierna fortfarande var kvar. Louise bestämde sig för att testa oreganoolja efter samtal med sina kollegor.  En ny test efter behandlingen med oljan en vecka senare, visade att bakterierna äntligen var borta.

”Oreganoolja är väldigt stark, så man får vara noga med doseringen och hur man får i sig den. Jag inledde med en ganska hög dos, två kapslar på morgonen och två på kvällen, samt en på lunchen. Man ska absolut ta dem i samband med mat. Jag har alltid haft känslig mage, men när jag bäddade in oreganooljan i mat gick det bra. Jag höll på i en vecka, och de sista dagarna trappade jag ner dosen”, berättar Louise.

Kolloidalt silver och probiotika

Då urinvägsbakterier kommer ursprungligen från tarmarna, kan det vara bra att ta probiotika i förebyggande syfte. Att dricka mycket vatten är ett måste. Det underlättar för kroppen att göra sig av med skadliga restprodukter. I synnerhet under en pågående infektion. Även kolloidalt silver kan med fördel användas under tiden för att påskynda läkningen.

Att tänka på i förebyggande syfte:

 • Undvik att tvätta dig med tvål för att inte torka ut huden
 • Torka dig försiktigt, då torr hud och sprickor kan underlätta för bakterier att få fäste och föröka sig
 • Drick mycket vatten, helst syrliga drycker såsom tranbärsjuice, citronvatten med ingefära och lingondricka
 • Kissa efter samlag för att få ut eventuella bakterier ur urinröret
 • Ta tillskott av D- och C-vitamin
 • Ta tillskott av probiotika

Text: Sanja R. Juric

Föregående artikelHBTQ – Forskning visar att det inte existerar en ”gay-gen”
Nästa artikelCannabissläktingen humle perfekt för ölbryggning och som rogivande örtmedicin
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric har fil. mag inom socialantropologi. Sanja är frilansskribent inom hälsa. Hon har en bakgrund inom företagsutveckling och har arbetat ett antal år med utredningar, anbudsskrivning, utvärdering och kvalitetsutveckling. Sanja har även utvärderat EU projekt ett antal år, arbetat på uppdrag av ABF, Universitets- och högskolerådet m.fl.

3 Kommentarer

 1. Fina kunskaper ,men fattas förklaring varför och hur man få urinvägsinvektioner hos kvinor oftas när de torkas efter toa besök måste gjöra från fram mot bak ,en min väns fru som hela tiden hade urinvägsinfektion frågade mig för råd jag recomanderade den metoden och hon blev frisk esecoli bakterien som finns i tarmarna vid fel torkning går in i urinröret, även man får urinväg och njur infektion gänom samlag i tjoka tarmen bakterierna trenger genom urin rören och kommer i njurarna

Lämna ett svar