Blodprov visar hur du bäst kan få viktminskning

1795
Ett blodprov visar hur du kan effektivisera din viktminskning
Ett blodprov visar hur du kan effektivisera din viktminskning – Foto: Tesa Robbins, Creative Commons
Birthe Storaker
Birthe Storaker

Ett enkelt blodprov kan ge svar på vilken individuell metod som är mest effektiv för den som vill ha viktminskning. Bäst diet avgörs av hur din kropp hanterar socker och insulin i blodet, visar nya studier.

Text: Birthe Storaker

Många hävdar att alla bör äta samma typ av diet för att gå ned i vikt, men nya fynd visar vem som bör skära ned på fettet och vem som bör undvika kolhydrater. Det säger forskaren Mads Fiil Hjorth vid Köpenhamns universitet

Sex större försök där deltagarna åt olika typer av dieter undersöktes och utvärderades. Fynden visar att blodsockernivån var avgörande för vilken diet som ledde till största viktminskningen.

Blodsockerhalten pekar på enklast viktminskning


De som har en normal reglering i kroppen av blodsocker rekommenderas att skära ned på fettet och bör inte vara så oroliga för kolhydraterna. De som högt blodsocker och som kan riskera att utveckla diabetes typ 2 bör vara försiktiga med kolhydrater, men inte med fett.


Den senare gruppen bär även överväga att få i sig mycket fibrer.

”För många människor kan effektiva åtgärder baserade på dessa blodprov leda till en viktminskning som är 6-7 gånger större än om de äter fel diet”, säger Anders Astrup på ”Institutt for idrett og ernæring” vid Köpenhamns universitet.

”Nu är det blodprov vi har studerat och vi behöver förmodligen söka mer detaljerad information genom att analysera avföring och genetik. Jag tror detta är det första seriösa steget mot att göra kostråden mer individuella”, säger Mads Fiil Hjorth.

Studien är genomförd i samarbete med flera universitet över hela världen och resultaten är publicerade i tidskriften ”American Journal of Clinical Nutrition”.

Text: Birthe Storaker, ”Blodprøve kan avsløre den beste dietten for deg” | Översättning och redigering: Torbjörn Sassersson

Följande universitet har deltagit i studien: University of Colorado, Tufts University of Massachusetts og Centro de Investigación Biomedica og Red de Fisiopatologia de la Obesidad y Nutricion i Madrid.

Föregående artikelMagnesiumbrist – Bota depression, irritabilitet, ångest och sömnlöshet med kosttillskott
Nästa artikelÖkande intresse för stadsjordbruk
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar