Marianne botade sin multipel skleros genom koständring

20051
Marianne Strømstad botade Multipel skleros med koständring - Foto: privat
Marianne Strømstad – Foto: privat

Multipel skleros (MS) är en kronisk sjukdom i det centrala nervsystemet och orsaken till sjukdomen är okänd. Dubbelt så många kvinnor som män och majoriteten av kvinnorna utvecklar MS i fertil ålder. I Norge har cirka 10 000 personer MS, varav cirka 7 000 är kvinnor och 3 000 är män. Marianne Strømstad (född 1978) berättar hur hon hanterade sin diagnos och hur hon blev frisk.

Text: Birthe Storaker, ”Frisk fra MS med kostholdsendringer”, TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman för TV Helse Sverige

Marianne hade under många år lidit av att blodsockret pendlade upp och ner. Om hon inte hade tillgång till mat blev hon väldigt ofokuserad, svimfärdig, sjuk, illamående och irriterad. Det skapade mycket stress i samband med måltiderna.

”Dessutom hade jag också en hel del svampinfektioner, i munnen och i underlivet”, säger Marianne.

Några år innan diagnosen drabbades hon också av utmattningsymptom och trötthet.

”Ibland kunde jag känna mig lite trött och kraftlös i benen och jag hade ofta rastlösa ben”, berättar hon.

MS-diagnosen kom som en chock. Marianne var en aktiv kvinna som också genomfört extremt fysiska utmaningar. Hon hade svårt att identifiera sig med en sådan skrämmande diagnos.

I augusti 2012 kände hon av sin MS för första gången.

”Jag drabbades av minskad styrka och känsla i underkroppen, beröring kändes som stötar och mina ben var konstant iskalla”, säger Marianne.

I brist på annat fick hon en mycket kraftfull antibiotikabehandling, som inte var till någon hjälp, men det var inte förrän hon utreddes och fick sin MS-diagnos i juni 2013 som hon förstod att det var MS-symptom hon hade haft föregående år. Marianne berättar:

”Det började med att jag bara över en natt började se dubbelt. Efter att ha väntat ett par dagar på att det skulle gå över, kontaktade jag en läkare. Sedan gick det ganska fort tills jag fick komma in på sjukhus. Efter några dagars undersökning blev jag kontaktad och fick veta att utredningen visat tydliga tecken i hjärnan och i ryggmärgen på att jag hade MS.”

Deprimerad av medicinerna

Marianne började direkt med ”bromsmedicinen” Gilenya. Den tog hon i ungefär ett års tid.

”Medicinen hade så stora biverkningar att jag började tänka att livskvalitet var viktigare än livslängd”, säger Marianne.

Hon hade hela tiden smärtor i nacken och huvudet och var ganska stel, särskilt i överkroppen. Humöret var i botten, hon kände sig nästan inte glad alls längre och även om livet var fyllt av många fina stunder var hon på väg att bli deprimerad. Dessutom hade synen börjat förändras. Hon såg väldigt otydligt och synfältet var förminskat. Det innebar en enorm begränsning och hon kände sig orolig inför att köra bil.

När hon gick på ”bromsmedicinen”, uppsökte hon en akupunktör och en osteopat i ett försök att bli av med värken i nacken samt huvudvärken. I perioder gick hon även till en fysioterapeut. Hos akupunktören hade hon några intressanta samtal angående betydelsen av kosten när det kommer till autoimmuna sjukdomar.

”Vi var bland annat inne på att jag borde plocka bort alla mejeriprodukter”.

”De första kostförändringar gjorde jag redan i juli 2011, ett par år innan jag fick MS-diagnosen”, säger Marianne.


De första åren höll hon sig till ”traditionell” low carb och åt mycket ost, grädde och andra mejeriprodukter. Hon stormtrivdes med den dieten, eftersom den höll henne mätt och gav henne ett stabilt blodsocker och jämnt humör under en lång period.


Marianne berättar vidare:

”Så såg min situation ut när jag helt oförberedd fick min MS-diagnos våren 2013. Förtvivlan och förvirringen var stor med tanke på de dietförändringar jag hade gjort. Varför hände det här nu efter att jag hade gjort dessa fantastiska förändringar och hade en diet som gjorde att hormonerna i kroppen var i balans? Jag blev osäker på om jag skulle stå fast vid mitt val. Trots att jag hade blivit sjuk så hade jag ju mått väldigt bra av den här dieten. Dessutom hade alla böcker och blogginlägg gett mig kunskaper som visade på att det måste finnas en förklaring. Jag accepterade inte att det bara berodde på otur. Jag fortsatte därför med min nya diet.”

Utbildade sig till kostrådgivare

”Där jag nu befann mig i livet så bestämde jag mig för att utbilda mig i kostrådgivning”, säger Marianne.

Målet var att få mer kunskap och trygghet kring beslutet att fortsätta med den här dieten för att kunna stå emot kritik från andra. Hon utexaminerades som kostrådgivare vid Paleo-institutet och var färdigutbildad 2015.

The Wahls Protocol

”Jag fortsatte med vanlig low carb med mycket mjölkprodukter ett bra tag till, men ju mer jag lärde mig och ju mer jag läste, desto mer skeptisk blev jag till mjölk och sädesslag som innehåller gluten när det kommer till autoimmuna sjukdomar”, säger Marianne.

Sommaren 2014 läste hon boken ”The Wahls Protocol”, av den amerikanska läkaren Terry Wahls som hade ätit sig ”frisk” från sin MS. Hon bestämde sig för att följa kostråden i boken och bad neurologen på sjukhuset om att få sluta med ”bromsmedicinerna” på grund av biverkningarna och att hon inte ville börja med nya mediciner. De läkemedel som fanns på marknaden skulle störa mätningarna av ketoner.

En viktig del av protokollet enligt läkaren i boken var att äta så lite kolhydrater att man var i ketos, åtminstone i början.


Neurologen uttryckte sin oro till Marianne över hennes val och berättade vilka konsekvenser det kunde få när hon trotsade läkarens starka rekommendationer och valde att tacka nej till ytterligare medicinering. Neurologen respekterade hennes val, men stöttade det inte.


Marianne fortsätter:

”Jag följde protokollet från september till påsken året där på. Efter den sista skidturen under påsken, förlorade jag på nytt styrkan och en del finmotorik i benen. Sedan fick jag utslag på vänster sida av munnen och drabbades av perioral dermatit. Jag kunde knappt äta någonting utan att jag drabbades av en tryckkänsla i mellangärdet, matsmältningen stannade upp och magen var som en ballong. Jag var tvungen att söka hjälp. Jag kunde inte fortsätta ensam med alla utmaningar i samband med hälsa och kost. Nästa morgon kontaktade jag Balderkliniken i Oslo i Norge.”

Hade läckande tarm

Vid konsultationen hos läkaren, blev hon medveten om att hon hade en läckande tarm, vilket innebar att osmälta matrester hade kommit in i blodomloppet och skapade inflammationer, i både benen och i ansiktet. Hon fick hjälp med att läka tarmarna och märkte hur hon gradvis blev bättre. Benen blev starkare igen, utslagen försvann och magen började fungera igen. Lyckan var stor!

När Marianne följdes upp på Balderkliniken läste hon mycket om läckande tarmar. Baserat på det valde hon att sluta helt med gluten- och kaseinbaserade matvaror. Proteinerna skapade störningar om de kom ut i blodet, utan att ha brutits ner och den risken ville hon inte ta.

”I efterhand hade jag nog valt att ta ett matintoleranstest innan jag slutade med de här livsmedlen”, säger Marianne.

Men i den situation hon befann sig i då, där bland annat benen fungerade dåligt, hade hon inte tålamod att vänta på svar från ett sådant test.

”Med tanke på de fantastiska förändringarna i min hälsostatus som det gett mig, är jag inte villig att testa mat med gluten och kasein för att kunna göra ett sådant matintoleranstest.”

Kostråden Marianne följer idag:

 • Måttlig low carb med fokus på att få i mig bra naturliga fettkällor som ekologiskt smör (den enda mjölkprodukt jag behållit, eftersom smör innehåller lite kasein och fungerar bra för mig), ghee, kokosolja, MCT-olja och extra jungfruolja.
 • Gluten- och mjölkfritt
 • Använder kokosmjölk och annan vegetabilisk mjölk som havre och mandel.
 • Ekologiska grönsaker och produkter så långt det går att få tag i.
 • Undviker syntetiska konserveringsmedel och tillsatser och äter så naturlig mat som möjligt.
 • Får i mig goda tarmbakterier, både genom fermenterad mat och kosttillskott.
 • Tar andra kosttillskott som omega-3-fettsyror och vitamin D3.

Marianne säger att hon för närvarande inte har några symtom eller känningar från sin sjukdom så länge hon följer sin diet. Hon försökte under en period att äta opastöriserade ostar, men det fungerade inte. Hon drabbades av hjärnstress och trötthet under flera dagar. Hon har för närvarande en ganska jämn energinivå under hela dagen och benen fungerar som de ska.

”Det är också viktigt för mig att undvika stress så mycket som möjligt”, säger Marianne som utövar mindfullness, meditation och yoga för att hålla stressnivåerna låga.

”Det är också viktigt att ha tid och energi att träna och vara aktiv, eftersom jag märker att det gör mig starkare”, säger hon.


Vid ett besök hos neurologen i början av maj fann läkaren inga tecken på MS i kroppen vid rutintesterna, baserat på testresultaten. Med tanke på sin hälsosituation accepterade hon direkt att det inte är aktuellt att börja ta mediciner igen.


För andra året i rad syns det inga tecken på MS-aktivitet vid MR-tester av hjärnan och ryggmärgen. Några gamla ärr har också gått tillbaka lite!

Mariannes tips och råd

TV Helse sammanfattar Mariannes råd med hennes egna ord:

 • Marianne Strømstad- Foto: privat
  Marianne Strømstad- Foto: privat

  Det viktigaste är att våga gå sin egen väg. Det finns inte någon bättre expert på vår kropp än vi själva. Välj att lyssna till vad din kropp berättar för dig.

 • Prova alternativa metoder och besök många olika alternativbehandlare, läkare och terapeuter på den privata marknaden för att få svar på vad som passar just din kropp.
 • Inga MS-drabbade är lika med samma gener och bakgrund, så vi kan inte lita på att alla mår bra bara de äter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
 • Hitta styrkan i dig själv, ta ansvar för din egen hälsa och leta efter nya lösningar.
 • Om du har MS eller en annan autoimmun sjukdom, rekommenderar jag dig att ta bort gluten och kasein från din kost eftersom dessa proteiner kan utlösa och aktivera det angrepp som immunförsvaret inleder mot dina egna celler.
 • I det sammanhanget skulle jag också rekommendera dig att ta ett matintoleranstest innan du bestämmer dig för att sluta äta vissa livsmedel. Jag förstår den sorgliga känslan av att inte längre få äta ost, crème fraiche och grädde. Men när hälsan blir bättre, blir vinsten större än förlusten. Det finns också många goda alternativ!

Text: Birthe Storaker, ”Frisk fra MS med kostholdsendringer”, TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman för TV Helse Sverige

Relaterat

Föregående artikelLife Science Sweden: ”Guldår för cancerområdet”
Nästa artikelLäkartidningen: Ökad frakturrisk efter gastrisk bypass
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

1 kommentar

Lämna ett svar