Rita Korsmo (65) från Stokke i Vestfold i Norge, äter det många andra föredrar att elda upp eller rycka upp med rötterna för att bli av med det. Brännässla, maskros och kirskål, ingår i hennes dagliga kost och ger både henne och andra i en mils omkrets, energi och hälsa.

Text: Berit Kvifte, ”Frisk av «ugress»!” | Översättning: Madeleine Lidman

Rita skiner som en sol när TV Helse träffar henne. Hon har just varit en runda i grannskapet för att se till hennes ”mat och medicin”, som är på väg upp ur jorden. Med glädje noterar hon att brännässlorna har vuxit sig 20 centimeter höga, maskrosorna är i full blom och kirskålen håller på och ta över hela ta över närområdet. Ingenting kan glädja Rita mer!

Medicin utan biverkningar

Intresset för ogräs väcktes hos Rita när hon fick diagnosen fibromyalgi för 25 år sedan. Medicinerna hjälpte mot smärtan, men gjorde att Rita kände sig frånvarande.

”Jag kände mig ofta nedstämd utan anledning och hade perioder som var väldigt jobbiga”, minns Rita, som började leta efter andra lösningar som kunde hjälpa henne bli av med de svåra smärtorna – utan biverkningar.

”Jag vågade inte sluta med medicinerna, så jag började leta efter något att ta utöver medicinen, inte istället för. Så småningom blev det 100 procent istället för”, säger Rita och lyser upp i ett stort leende.

”Under de senaste 15 åren har jag varit utan smärtstillande medel och andra mediciner helt och hållet”, säger Rita, som också ”botat” familjemedlemmar och ett antal andra personer genom att dela med sig av sina egna erfarenheter.

Ta bort all gluten!

Rita har inte celiaki och var därför tveksam när hennes svägerska rådde henne att ta bort allt gluten när hon var som sjukast. Förutom smärtorna kände sig Rita alltid uppblåst och hängig.

”För att slippa ha en mage som en spärrballong, valde jag bort vete. Det gav resultat. På rekordtid blev jag av med 15 kilo, min mage blev normalstor och svullnaden i ansiktet försvann. Nu insåg jag att jag var tvungen att agera själv för att bli frisk och må bra.”

”Det visar sig gång på gång att vi är vad vi äter.”

Brännässla mot fibromyalgi, reumatism, diabetes

Rita blev av med smärtan som berodde på fibromyalgin, genom att välja bort gluten, men energin behövde en knuff i rätt riktning.

”Det fixade jag med hjälp av ”mediciner” som växer precis utanför dörren”, säger Rita som har läst några hyllmeter med litteratur om örter och deras verkan.

Speciellt brännässla och maskros har fångat hennes intresse.

I början torkade Rita örter för egen användning, men nu är hennes mysiga hus också ett litet ”lokalt apotek”.

”De flesta som går härifrån får med sig lite torkad brännässla eller maskros för att använda som te, kryddor på pizzan, eller som en extra piff på en smörgås eller i såser.”

När TV Helse är på besök finns det bara några knippen med brännässlor i taket. Det är tidigt på säsongen, växterna har precis börjat komma upp ur marken efter vintern, men det räcker till för att göra både en välsmakande soppa av brännässlor och lite brännässlepesto.

”Nästan alla säger att de får mer energi och bättre humör när de börjar äta eller dricka brännässlor. Personer med fibromyalgi och reumatiska smärtor återhämtar sig snabbt och diabetiker får ett mer stabilt blodsocker, när de dricker en kopp te av brännässlor dagligen och många andra tillstånd förändras och blir bättre, med hjälp av den avskydda växten. En viktig sak att lägga på minnet är att det inte är mängden som är avgörande, utan att du använder det varje dag!”

Maskrosen är antiinflammatorisk, renar njurarna och stärker immunförsvaret

De flesta av oss rycker upp maskrosen ur marken under stånk och stön och svordomar. Hos Rita är den fredad och mycket älskad. Hon jublar för varje maskros som växer upp! Bladen torkar hon och använder i te, stuvningar och sallader och av blommorna gör Rita till den mest utsökta maskrossirap.

”Maskrosen är antiinflammatorisk, den stärker immunförsvaret, är vattendrivande, renar njurarna och gallan och är utmärkt för hud, hår och naglar. Självklart mår alla bra av att få sig en dos maskros dagligen”, säger Rita som håller på att producera den sirap som är berömd långt utanför kommungränsen.

Atmosfären i Ritas hus är unik. Det är även Rita. Hon utstrålar värme och medmänsklighet. Hon bjuder på sig själv och delar villigt med sig av allt hon har läst och lärt sig och inte minst av örter eller som idag – ”läkande ogräs”.

På väg hem i bilen tänker jag på trädgården och ogräsmedlet jag nyligen köpt för att ”kväva” tre av Ritas favoriter: brännässla, maskros och inte minst kirskål. Jag ska ge dem en chans istället!

Text: Berit Kvifte | Översättning: Madeleine Lidman


Maskrossirap

Maskrossirap. Foto: Berit Kvifte, TV Helse
Maskrossirap. Foto: Berit Kvifte, TV Helse

Plocka 250 blomhuvuden av maskros. Koka dem i två liter vatten, sila bort blommorna och tillsätt en liter vatten och ett kilo socker. Koka upp på nytt och kyl av igen. Upprepa detta flera gånger tills du ser att massan blir som sirap.


Energidryck

  • 1,5 tsk brännässla (finmald)
  • 2 tsk hampfrö
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk äppelcider
  • 2 droppar jod

Maskros – reningskur

  • Koka 1-2 teskedar hackade maskrosblad. Sila bort bladen efter 10 minuter. Drick en kopp morgon och kväll i fyra till åtta veckor. Mycket bra mot reumatism och ledvärk också.

 

Föregående artikelLars Bern varnar: SVT vilseleder om fem ”myter” om cancerframkallande mat
Nästa artikelUppmärksamma riskerna med mobilstrålning och 5G!
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

1 kommentar

  1. Ja tack och lov finns det vissa hälsobringande växter som de inte kan förbjuda och som är näst intill omöjligt att utrota – hahaha!

Lämna ett svar