Cancerbehandling – Tarmproblem kan orsaka cancer – Terje Toftenes

3074
Terje Toftenes - pressfoto
Terje Toftenes – pressfoto

CANCERBEHANDLING. Terje Toftenes gick omkring med inflammationer i huden i sex års tid. Han fick flera olika diagnoser hos läkare, allt från atopiskt eksem till psoriasis. Det visade sig vara Sézarys syndrom, som är en sällsynt form av cancer. Då hade inflammationen i huden vuxit och såg ut som svampliknande tumörer.

Text och video: TV Hälsa Norge, ”Systemsvikt i dagens kreftbehandling?” | Översättning: Madeleine Lidman

Det är få som drabbas av den här cancerformen och i Norge är det bara cirka 5-6 personer. Prognosen säger att man inte återhämtar sig och att man förväntas ha 2-6 år kvar att leva. Fyra år efter diagnosen är Terje den första i Norge, med den här cancerformen, som är frisk till 100%.

Ville hitta orsaken istället för att bara få symptombehandling

Terje ville inte bara använda symptombehandling vid cancerbehandling, som cellgifter och sedan leva i ovisshet om cancern skulle blossa upp igen. Han ville hitta orsaken.

”Jag frågade onkologerna vad skälet var till att jag hade fått den här cancern”, säger Terje.

Det visste de inte, så svaret blev att det var otur. Nästa fråga som Terje ville ha svar på handlade om vad han själv kunde vidta för olika åtgärder. Svaret var att leva som vanligt och gärna träna och äta hälsosamt.

”Ja, vad innebär det att äta hälsosamt då”, frågade Terje.

”Följ statens kostråd”, blev svaret.

Terje insåg att det inte var en bra strategi att leva som tidigare, eftersom det troligen var anledningen till att han först blev sjuk. Läkarna påpekade dock att det inte fanns några studier som antydde ett samband mellan livsstil och den här sortens cancer.

”De hade inte några åsikter om hur jag hade levt”.

Han var dock övertygad om att det fanns ett samband. De efterforskningar han själv gjorde ledde till en ny förståelse av cancer som ett metaboliskt tillstånd.

Tarmproblem ofta orsaken till cancer

”Läkare som har arbetat med cancer i 25-30 år i Tyskland säger att alla cancerpatienter i grunden har tarmproblem”, säger Terje.

Dålig tarmflora kan bero på något du äter eller att du har fått det från din mor. Även användning av antibiotika bidrar till dålig tarmflora.

Terje Toftenes har åsikter om norsk cancerbehandling. Pressfoto
Terje Toftenes – Pressfoto

”Du har fått en dålig tarmflora, som kan bero på vad du äter eller något du fått av din mamma. Vissa är födda med dålig tarmflora, andra har haft en omfattande användning av antibiotika, eller ätit en hel del processad mat med tillsatser.”

”Vi ser att det här orsakar inflammationer i tarmen som i sin tur kan leda till systemiska inflammationer i kroppen, som kan orsaka kroniska sjukdomar som autoimmuna sjukdomar, eller hjärt-kärlsjukdomar och cancer”.

Terje beslutade sig för att fokusera på förändringar i kosten och på att tillföra kroppen tillskott, något som fullständigt vände prognosen han fått på sjukhuset.

Dagens cancerbehandling – välmenande, men inte utvecklande

”Jag har på många sätt förståelse för varför behandlingssystemet vid cancer är som det är”, säger Terje.

Trycket på sjukhusen att behandla en allt sjukare befolkning är stort. Läkare och sjuksköterskor gör så gott de kan.

”De flesta som arbetar i det här systemet är välmenande människor”. Det är inte där problemet ligger”.

Terje anser att felet finns i behandlingssystemet, eftersom kontrollmekanismerna (procedurerna) används för att förhindra att fel begås.

”Även om dessa kontrollmekanismer finns för att skydda oss, är det fortfarande en ganska rejäl brandvägg som stänger kompletterande medicinska åtgärder ute.”

”Och kosthållning, som jag ser som en central kompletterande behandlingsform, hålls tyvärr utanför systemet eftersom det inte kan dokumenteras vetenskapligt på ett sätt som tillfredsställer systemet”, fortsätter han.

Läs mer: Läkaren som struntade i cancerrådet att “leva som vanligt” och blev frisk[are] genom självstudier

”Det faktum att sjukhusen inte vill ta in det vi vet fungerar mycket bra, nämligen att behandla människor även via kosten, är det tragiska och det är där systemet misslyckats”, avslutar han.

Se hela intervjun i videon ovan.

Text och video: Arnt-Olav Enger

Relaterat

Föregående artikelÄter du svårsmält mat? – Några tips
Nästa artikelMetaller i tänderna ger ökad elöverkänslighet
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

2 Kommentarer

  1. Varför är ni så milda med kritiken mot hur doktorerna och sjuksköterskorna sköter sitt jobb.?Tänk på de som inte har förmågan att själv ta hand om sin hälsa.

    Jag tycker det är kriminellt. Då har jag svalt mina svordomar.

Lämna ett svar