Lars Bern varnar för att lyssna på Cancerfondens propaganda

Lars Bern: Vill du minska tillväxten hos en cancertumörer är det lågkolhydratkost som gäller.

12324

DEBATT. Lars Bern kritiserar Cancerfondens syn på kost och cancer med anledning av Cancerfondens gala den 6:e januari på TV4. Bern anser att Cancerfonden ”totalt spårat ur”, särskilt då fonden tidigare marknadsfört en kampanj i samarbete med godisföretag och för att fonden inte vill medge att  kolhydratfattig kost kan vara avgörande vid cancerbehandling.

Video: Lars Bern för NewsVoice | Lars Bern är grundare och vice ordförande i Riksföreningen för Metabol Hälsa. Han är svensk teknologie doktor, företagsledare, författare, ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och tidigare uppdrag som ordförande och styrelseledamot i en lång rad företag och organisationer.

Cancerfonden punkterar en ballong i sin videon för att cementera sitt ställningstagande om att kosten inte är något att satsa på som behandlingsmetod mot cancer. Fonden skriver på webben:

”Det som står klart är att överkonsumtion leder till övervikt och fetma, vilket i sin tur är en riskfaktor för cancer, men däremot finns det inga entydiga vetenskapliga belägg för att socker i sig skulle öka risken för cancer.

Om man har cancer, kan man då svälta ut cancerceller genom att undvika socker? Många tror det och att socker göder cancerceller är ett påstående som sprids på webben och i sociala medier.

Fakta är att de allra flesta celler i kroppen behöver socker för sin ämnesomsättning, det gäller både vanliga celler och tumörceller. Cancerceller delar sig ofta snabbt och behöver mer näring än normala celler. Men det går inte att ”svälta ut” cancerceller genom att undvika socker.”

Källa: Cancerfonden

Lars Bern kommenterar Cancerfondens propaganda

Lars Bern som är grundare och vice ordförande i Riksföreningen för Metabol Hälsa har en annan uppfattning, viket tydligt framgår i videokommentaren ovan och även i kapitlet ”Behandling av cancer” från boken ”Den metabola pandemin”, som TV Hälsa fick tillåtelse att publicera igår.

Han säger att det finns mycket mer forskning som behöver göras för att vi ska förstå alla mekanismer, men vi vet redan att socker skadar celler, blodkärl, ämnesomsättning och att kroppen lättare drabbas av inflammationer.

TV-galor och 100-tals miljoner kr till forskning som inte nödvändigtvis leder till en bättre cancervård

Cancerfondens årliga gala ”Tillsammans mot cancer” drar varje år in många miljoner kronor, men Bern menar att fonden inte gör någon större nytta trots att fonden ger 100-tals miljoner kronor till forskningen. Han till och med uppmanar allmänheten att sluta ge pengar till fonden eftersom han anser att den “totalt spårat ur” till exempel när Cancerfonden tillsammans med godisföretaget Fazer kampanjade mot bröstcancer. Tidigare har Cancerfonden även marknadsfört sig med sockrade bullar, skriver Bern i en krönika från 2018 med över 250,000 visningar.

”Det finns all anledning att ifrågasätta Cancerfondens sockerpropaganda och det som gör det ännu mer genant är att Cancerfonden i den här rosabandetkampanjen har låtit sig sponsras av godisindustrin, en industri som säljer sockerprodukter, nämligen Fazer.” – Lars Bern

Lars Bern: ”Jag vill absolut varna för att lyssna på Cancerfondens propaganda”

Lars Bern berättar även i videon detaljerat om fysiologin kring kost, cancer, diabetes och insulin. Bern säger att det finns studier som visar att diabetespatienter lider tre gånger högre risk att drabbas av cancer och att det därför är orimligt att anta att kosten inte spelar någon roll för hur cancer uppkommer och behandlas. På den punkten är Cancerfonden djupt vilseledande, anser Bern som säger:

Lars Bern varnar för Cancerfondens propaganda, 2 jan 2020. Foto: Lars Bern för NewsVoice
Lars Bern, 2 jan 2020. Foto: Lars Bern för NewsVoice

”Jag vill absolut varna för att lyssna på Cancerfondens propaganda. Vill ni minska er risk för att få cancer, vill ni minska tillväxten hos eventuella cancertumörer, då är det lågkolhydratkost som gäller och har ni fått en klar cancerdiagnos då är mitt råd, gå över till ketogen kost. Ät naturliga fetter och ersätt kolhydraterna med det så kommer ni att mycket lättare bekämpa den här cancern.”

På Cancerfondens påstående:

”Om du har cancer är det viktigaste ATT du äter och får i dig den energi och näring din kropp behöver för att klara av de tuffa behandlingarna som kan bota din cancer – det kan inte kosten göra.” Cancerfonden

…svarar Lars Bern:

”…våra cancerpatienter på sjukhuset serveras ofta en mycket kolhydratrik kost, med massor med socker och sötsaker och det där gör man i någon sorts välmening för att patienterna inte ska svälta och magra väldigt mycket som är ett problem hos många cancerpatienter, men det är en strategi som är ytterst diskutabel som borde ses över rejält utav sjukvårdsmyndigheterna i framtiden.”

Text och videoredigering: Torbjörn Sassersson, NewsVoice – Hälsa | Video: Lars Bern

Föregående artikelLars Bern: Vad du behöver veta om kosten om du fått cancer
Nästa artikelMögel i hemmet ger trötthet, huvudvärk och andningsproblem

Lämna ett svar