Varning för mammografi – Cancerprevention bäst för att stoppa bröstcancer – Del 3

Prevention är det mest effektiva sättet att minska risken för bröstcancer.

4992
Cancerprevention bättre för att förebygga bröstcancer än mammografi - Foto: Crestock.com
Cancerprevention bättre för att förebygga bröstcancer än mammografi – Foto: Crestock.com

Trots medvetenhet om hur viktig cancerprevention är gör hälsomyndigheter och Cancerfonden mycket lite för att hjälpa kvinnor att förebygga bröstcancer. Istället uppmanas till mammografi för att upptäcka bröstcancer såsom en förebyggande åtgärd, men den kan bara upptäcka något som redan finns, inte minska risken för något som ännu inte utvecklats. Det skriver hälsoprofilen Kerstin Unger-Salén.

Gästskribent: Kerstin Unger-Salén (blogg) | Se även del 1 och del 2 i artikelserien

Mammografi kan hjälpa en tidig upptäckt men förhindrar inte en cancerutveckling och kan uppenbarligen inte, enligt senaste forskning, minska antalet dödsfall. Däremot medverka till onödiga och riskfyllda ingrepp på friska kvinnor. Alternativ till mammografi och som inte ger joniserad strålning, är exempelvis termografi. Läs gärna om termografi i denna studie. Det finns numera på vissa hälsokliniker i Sverige och är vanligt på komplementärmedicinska cancerkliniker i Tyskland och Schweiz.

Cancerprevention

Det är ju inte så att vi plötsligt de sista 50 åren, har fått fler gener som ger oss bröstcancer, även om det är så man gärna vill framställa cancer. Orsaken beskrivs som en genetisk defekt och skada på DNA.

Däremot går man inte in på vad som kan tänkas förändra genernas uttryck eller vad som skadar DNA. Genernas beteende uppför sig inte statiskt utan uttrycken förändras i förhållande till den miljö som omger dem. Läs gärna mer om epigenetik.

Fakta: ”Epigenetik är den del av genetiken som behandlar förändringar i genuttryck eller fenotyp som är oberoende av förändringar i DNA-sekvensen.” – Wikipedia 

Ungefär 5 till 10% av alla bröstcancerfall är genetiskt/ärftligt betingade. Resten har att göra med miljön.

Vilka faktorer påverkar en bröstcancerutveckling?

 • Gifter och kemikalier belastar kroppen och är speciellt relaterat till bröstcancer.
 • Syntetiska östrogener finns lite var stans vilket får kvinnor att bli allt mer östrogendominanta och därmed ökar också risken för bröstcancer.
 • Vi stressar mer och vår livsstil har gjort oss stillasittande är också en faktor precis som alkohol och rökning.

Länken mellan giftiga kemikalier och bröstcancer ignoreras. I en ny studie från the Harvard School of Medicine fann man att kvinnor exponeras för minst 102 cancerframkallande gifter, inklusive xenoöstrogener i plaster. Speciellt brösten är känsliga för gifter eftersom kroppen förvarar gifter i fetter, vilket brösten har gott om.

En bra cancerprevention är att låta testa sig för gifter och tungmetaller hos exempelvis en funktionell medicinare. Tyvärr är det ingenting som Landstinget vill erbjuda sina skattebetalare.


Kontinuerlig avgiftning, detox med gröna juicer och antioxidanter och intag av kosttillägg, är bra cancerpreventioner tillsammans med infraröd bastu (far-infrared sauna), att undvika plaster samt besprutad mat och halvfabrikat.


Gör gärna medvetna val av den mat du köper och pröva äta mer ekologiskt och undvik industriframställda drycker, hur nyttiga de än påstås vara.

Undvik dominerande xenoöstrogener

År 2002 kom en avslöjande forskningsrapport från WHI (Womens Health Initiative) som fann att syntetiska och främmande xenohormoner ökade bröstcancerincidens med 26 %!

Xenoöstrogener finns i plaster, pesticider, herbicider, blekningsmedel, toapapper, rengöringsmedel, i mens bindor, tampax, lubrikanter samt rengöringsmedel och petrokemikalier, konserveringsmedel, i konservburkar, brandsäkra tyger, mat och läkemedel. De ”ockuperar” kroppens egna hormonreceptorer vilket får dem att fungera sämre.


Listan tycks ändlös och ändå introduceras mer och mer av dessa kemikalier i vår vardag. Vem skyddar oss? Inte är det Livsmedelsverket och inte heller Cancerfonden, som ju kunde begära en minskning av alla dessa främmande partiklar som ger oss cancer i långa loppet.


Från 1950 till 1989 ökade bröstcancer fallen med hela 53%. Det är en mycket stor ökning. Dödsfallen har i princip inte minskat med åren. Medicinsk forskning och vetenskapliga studier har etablerat att östrogendominans, om den inte rättas till, ökar risken för bröstcancer.

Alla dessa syntetiska östrogener, eller substanser som liknar östrogen, leder till östrogendominans. Det är något som ökar kontinuerligt hos kvinnor och gör att flickor idag får mens mycket tidigare.

Det kan vara en god idé att ta reda på om man är östrogendominant och se till att undvika syntetiska östrogener i maten, i plaster, i läkemedel och skönhetsmedel.

Östrogen, östrogenliknande substanser, östrogendominans

Bioidentiska östrogener är:

 • östron
 • östradiol
 • östriol

Östrogenliknande substanser finns även i läkemedel såsom: p-piller och hormonersättningspiller vid menopaus. Östrogendominans betyder höga östrogennivåer hos kvinnor i relation till deras progesteron nivåer. Man kan alltså ha normala eller låga östrogennivåer, men ändå vara ur balans pga att progesteron nivåerna är för låga i förhållande till östrogen.

Det sistnämnda är mycket viktigt att förstå. Det är alltså inte östrogenet isolerat som skapar problemet utan obalansen dem emellan.

Det finns naturliga sätt att rätta till denna obalans. Kontakta gärna en funktionell medicinare eller annan hälsoexpert eller få en remiss utskriven av din läkare, för att låta undersöka dina hormonnivåer och be dem föreslå alternativ som inte är syntetiska.

Bioidentiska hormoner till skillnad från syntetiska hormoner kan användas som hormonersättning vid menopaus och visar utmärkta resultat utan risker. Behandlingen kallas för BHRT.

När östrogen neutraliseras med bioidentiskt progesteron hålls östrogendominansen under kontroll vilket är en utmärkt cancerprevention för bröstcancer. Bioidentiskt oralt progesteron är att föredra eftersom det har mindre biverkningar än det syntetiska gestagent och ökar inte risken för bröstcancer. Undvik syntetiska progesteron krämer är mitt förslag.

Symtom på östrogendominans:

 • Håravfall
 • Depression och ångest
 • Humörsvängningar
 • Sömnproblem
 • Ökade premenstruella besvär
 • Ömma bröst och bröstcystor, eller cystor I äggstockar och livmoder
 • Infertilitet eller minskad fertilitet
 • För lite sexuell aptit
 • Uppsvällning. Lätt att gå upp I vikt runt höfter och lår speciellt
 • Snabbare åldrande med rynkor och grått hår.

Det är känt att kvinnor som diagnosticeras med bröstcancer har högre nivåer av östrogen än kvinnor som inte drabbats av bröstcancer.


Det visar sig också att kvinnor som genomgått bröstcancerbehandlingar, och som fortsatt hade höga östrogennivåer, lättare fick återfall än de som hade balanserade östrogennivåer.

Av den anledningen rekommenderas ofta 5 års intag av Tamoxifen eller Letrozol. De är syntetiska hormoner som inhiberar östrogenreceptorerna. De agerar som antiöstrogen i bröstvävnaden men, och detta är viktigt, som östrogen i livmodern. Hos kvinnor som genomgått menopaus kan dessa syntetiska hormoner speciellt öka risken av bla livmodercancer, rent generellt. (Se mina tidigare artiklar om mammografi)


Man vet idag att speciellt syntetiska menopaushormoner som så frikostigt delades ut hos oss som tillhör den äldre generationen, bidrog till ökad risk för bröst- äggstocks- och livmodercancer. Det är väl känt i forskningsvärlden och jag var ett sådant fall.


Efter påbörjad hormonersättningsbehandling fick jag livmodercancer. Det första gynekologen sade, efter han meddelade mig om min diagnos, var att jag skulle sluta ta mina syntetiska hormonersättningspiller som han tidigare så varmt rekommenderat. Nu förstår jag varför, men då fanns det ingen som talade med mig om riskerna med HRT.

Går du till Vårdguiden föreslås fortfarande syntetiska hormoner som Provera i samband med gestagener eller progestogener. De tillhör en grupp steroidhormoner som innehåller syntetiska ekvivalenter till progesteron såsom progestiner. De senare ingår i vissa läkemedel, i synnerhet p-piller. Långvarig användning av p-piller stör den naturliga hormonbalansen.

Idag använder många kvinnor p-piller från den sexuella debuten till när de vill skaffa barn vilket kan vara i 30 års ålder. Alltså en lång tid av p-piller förbrukning.

Östrogen har många funktioner och en är cellväxt och cellprofilering.  Är den inte under kontroll kan det påskynda eller framkalla cancer.

Syntetiska hormoner agerar inte på samma sätt i kroppen och är överhuvudtaget inte detsamma som bioidentiska hormoner, fast läkemedelsvärlden påstår motsatsen (se forskningsstudien: ”The bioidentical hormone debate…”)

Stress skapar obalanserade hormonnivåer – melatonin hjälper

Stressa mindre. Om de flesta bara visste hur kontinuerlig hög stressnivå försämrar vår hälsa och indirekt bidrar till cancer, skulle både arbetsgivare och allmänheten se till att minska tempot, både på arbetsplats och hemma. Vi svenskar tenderar att ha hög ambitionsnivå vilket inte är något fel, men det bidrar till stress om man inte varvar ner och tar det lugnt på regelbunden basis. Meditation varje dag i 15 minuter gör underverk.

När kroppen svarar mot höga stressnivåer, stjäl den progesteron för att producera kortison, vilket bidrar till obalanserade nivåer av östrogen. Kombinerat med dåliga sömnvanor, reduceras hormonet melatonin som är en viktig hormon som bl.a. skyddar mot östrogendominans.

Själv tar jag melatonin varje kväll, för forskning visar att melatonin reducerar risken för cancer. I Sverige har man totalförbjudit kosttillägget melatonin fastän det får säljas med en dosering av 1,9 mg i övriga Europa.

I en megastudie där man forskat på melatonin (hormon) visar det sig att melatonin kan ha en positiv effekt på immunförsvaret samt även kunna sakta ner utvecklingen av cancerceller. Studien har publicerats i Science Nordics (se källor).

Glöm inte, cancerprevention är alltid bättre än att försöka behandla cancer när den redan drabbat dig!

Gästskribent: Kerstin Unger-Salén (blogg) | Se även del 1 och del 2 i artikelserien

Källor

Föregående artikelVarning för mammografi – Bättre med resonanstomografi, ultraljud och termografi – Del 2
Nästa artikelNedsatt östrogenmetabolism ökar risken för bröstcancer
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

1 kommentar

Lämna ett svar