En italiensk studie från 2019 med 22,811 deltagare från Molise regionen i Italien, visade att människor som regelbundet konsumerar chilipeppar lider 40 procent lägre risk att dö av hjärtattack än de som inte gör det. Risken att dö av cerebrovaskulär sjukdom – som stroke – hade mer än halverats. 

Bild: röd chilipeppar | Foto: Elle Hughes Licens: Unsplash.com

Studien som publicerades i Journal of the American College of Cardiology (JACC), genomfördes av Department of Epidemiology and Prevention of IRCCS Neuromed i Pozzilli, Italien. Moli-sani-studien är den första i sitt slag att undersöka hälsofördelar med regelbunden konsumtion av chilipeppar i Europa.

Licia Lacoviello, privat foto
Licia Lacoviello, privat foto

”Chilipeppar är en grundläggande del av vår matkultur. Vi ser att den hänger på italienska balkonger och till och med avbildas i juveler.

Under århundraden har gynnsamma egenskaper av alla slag förknippats med dess konsumtion, mest på grundval av anekdoter eller traditioner, om inte magi.

Det är viktigt nu att forskning behandlar det på ett seriöst sätt, tillhandahåller strikta och vetenskapliga bevis. Och nu, som redan observerats i Kina och i USA, vet vi att de olika växterna ur capiscum växtfamiljen, även om den konsumeras på olika sätt över hela världen, kan den utgöra ett skydd för hälsan”, säger Licia Iacoviello, chef på institutionen för epidemiologi och förebyggande vid IRCCS Neuromed.

Nästan 40 procent lägre risk att dö av en hjärtattack

I studien deltog 22,811 män och kvinnor i Molise-regionen i Italien mellan 2005 tiill 2010. Efter att ha följt deltagarnas hälsa under cirka åtta år och tittat på deras matvanor, fann forskarna att människor som regelbundet konsumerar chilipeppar (fyra gånger i veckan eller mer) hade närmare 40 procent lägre risk för att dö av en hjärtattack. Risken att dö av cerebrovaskulär sjukdom, det vill säga sjukdomar i hjärnans blodkärl, som stroke, hade mer än halverats.

Marialaura Bonaccio, pressfoto
Marialaura Bonaccio, pressfoto

Marialaura Bonaccio, neuromedicinsk epidemiolog och huvudförfattaren till publikationen, säger:

”Ett intressant faktum är att skyddet mot dödligheten var oberoende av vilken typ av diet folk följde. Med andra ord, någon kan följa den sunda medelhavsdieten, någon annan kan äta mindre hälsosamt, men för alla av dem har chilipeppar en skyddande effekt. ”

Studien var ett  samarbete mellan avdelningen för onkologi och molekylär medicin vid Istituto Superiore di Sanità i Rom, University of Insubria i Varese och Cardiocentro i Neapel.

Text: Sanja R. Juric 

Källor

Föregående artikelKickstarta ketos – Periodisk fasta gör dig frisk och smal
Nästa artikelYoga och meditation kan ”omvända” DNA-skador som gör oss sjuka
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric har fil. mag inom socialantropologi. Sanja är frilansskribent inom hälsa. Hon har en bakgrund inom företagsutveckling och har arbetat ett antal år med utredningar, anbudsskrivning, utvärdering och kvalitetsutveckling. Sanja har även utvärderat EU projekt ett antal år, arbetat på uppdrag av ABF, Universitets- och högskolerådet m.fl.

6 Kommentarer

    • För bästa smakeffekt hackar och blandar jag chili, vitlök, ingefära, curry och ekologisk kallpressad olivolja i en deciliterstor burk. Passar bra till långkornigt fullkornsris, quinoa eller i tjockare grytor/soppor efter de serveras. Öka mängden sakta! Du vänjer dig vid styrkan och du känner sedan i meditation om du mår bra av det och om du vill ha mer!

  1. Intressant.

    Tänk vad många naturliga ingredienser som ingår i det österländska köket nu visar sig ha synnerligen possessiva medicinska effekter så som antiinflammatoriska och antiseptisk egenskaper. Lägg till meditation och yoga samt det österländska filosofierna så som buddism, taoism osv för att inte tala om den österländska läkekonsten med kinesisk örtmedicin, akupunktur, så blir det uppenbart att vi i väst måste ställa oss frågan varför vi missat så mycket.

Lämna ett svar