Coimbra-protokollet: Ny och lovande behandling vid autoimmuna sjukdomar

13693
Coimbra-protokollet - AdobeStock.com
Coimbra-protokollet – AdobeStock.com

Läkaren Geir Flatabø besökte i somras Brasilien för att lära sig mer om Coimbra-protokollet som är en behandling som består av mycket höga doser av D-vitamin.

Vid många olika kroniska och autoimmuna sjukdomar har man funnit låga doser av D-vitamin hos patienterna, säger Geir Flatabø. Det beskrivs som D-vitaminbrist eller nedsatt funktionsduglighet, förklarar han. Sjukdomarna kan även förklaras som D-vitaminresistens med hänvsining till det sk Marshall-protokollet, som bygger på att D-vitaminet inte fungerar som det ska i kroppen.

Ett immunförsvar på ”bärplockning”

D-vitamin visar sig ha viktiga och nödvändiga egenskaper när det gäller immunförsvaret. D-vitaminreceptorer kallas för VDR. Vid sjukdom som till exempel HIV och tuberkulos blir dessa receptorer blockerade och de hämmar då immunförsvaret, förklarar Flatabø.

Han menar att det icke är orimligt att tänka sig att om man tillför mer D-vitamin finns chansen att denna blockering kan övervinnas, samtidigt som läkemedel som dämpar immunförsvaret avlägsnas eftersom de blir onödiga, förklarar han vidare.

Cícero Coimbra

I somras blev Flatabø inbjuden till São Paulo i Brasilien av Cícero Coimbra professor i neurologi. Där blev han certifierad i Coimbra-protokollet som är en behandlingsform som använder höga doser D-vitamin.

Cícero Coimbra
Cícero Coimbra

Cícero Coimbra är läkare och professor med en doktorsgrad i neurologi vid Federal University of São Paulo i Brasilien. Sedan 2002 har han utvecklat ett kliniskt behandlingsprotokoll för automimmuna sjukdomar där han tillför D-vitamin i högdos för att höja nivåerna i kroppen.

Coimbra-protokollet

D-vitamin kan ha gifteffekter vid stora mängder därför måste alltid behandlingen genomföras av en kvalificerad läkare, påpekar Flatabø. Utöver det är Flatabø mycket förväntansfull på resultaten av tillämpningen av protokollet på bland annat autistiska barn och vuxna.

Eftersom ett billigt kosttillskott kan konkurrera med dyra läkemedel har professor Coimbra över en längre tid upplevt att läkemedelsindustrin försöka sabotera hans kunskaper och erfarenheter, men som en följd av att resultaten särskilt vid Multipel Skleros (MS) är så överväldigande positiva, men en positiv respons på över 90%, är han övertygad om patienterna vill ha denna behandling så att metoden inte kan stoppas. Han ser tendenser till att man vill pröva icke läkemedelsbaserade metoder.

Metoden har dock inte varit i bruk länge nog för att man ska kunna säga något med säkerhet om långtidsresultaten. Han vill därför ännu inte hävda att behandlingen botar autoimmuna sjukdomar.

Geir Flatabø - Foto: Arnt-Olav Enger
Geir Flatabø – Foto: Arnt-Olav Enger

Geir Flatabø har lång erfarenhet av sjukdomar som traditionellt sett inte tillhör gruppen av autoimmuna sjukdomar tex autism och RSD (Reflex Sympathetic Dystrophy, på svenska Komplext regionalt smärtsyndrom). Han förklarar att senare studier påvisar att antikroppar är kompatibla med autoimmun aktivitet. Aktiv hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormon) undviker han att behandla emedan risken är för stor för allvarliga biverkningar.

Text: Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge | Källa: ”Coimbra-protokollen”: Ny og lovende behandling for autoimmune sykdommer | Översättning: Torbjörn Sassersson, TV Helse Sverige

Relaterat

Föregående artikelLäkartidningen: S nya vallöfte: Tre miljarder extra till vården
Nästa artikelLäkemedelsVärlden: Diabetesläkemedel ökar risken för svår infektion
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

1 kommentar

Lämna ett svar