Coronastrategin: Hela Sverige ska smittas långsamt naturligt

20694
Annika Linde, Anders Tegnell och Karin Tegmark Wisell. Pressfoton från Folkhälsomyndigheten
Annika Linde, Anders Tegnell och Karin Tegmark Wisell. Pressfoton från Folkhälsomyndigheten

ANALYS & DEBATT. I lördags gick svenska UD ut med en avrådan från resor till alla länder. Personer på Arlanda säger att nästan alla flygningar verkar ställas in. Nu stängs Sverige och Folkhälsomyndighetens coronastrategi är att hela Sverige ska smittas långsamt. ”Det bästa är att släppa infektionen för det nya coronaviruset lös bland barn och friska vuxna, säger Annika Linde till DN.” Anders Tegnell och Karin Tegmark Wisell håller inte med.

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson, #Covid19Sverige | Källor: TT, DN, Expressen

Annika Linde som var statsepidemiolog 2005-2013, sa i en intervju för TT att:

”Folkhälsomyndigheten har valt den strategi som kanske långsiktigt är mest hållbar”

”Jag uppfattar att strategin från Folkhälsomyndigheten är att vi ska uppnå flockimmunitet, att så många som möjligt ska smittas och därmed bli immuna, utan att bli svårt sjuka. Det gäller dock att sträcka ut infektionsförloppet och kapa toppen på antalet som blir sjuka samtidigt, för att underlätta vårdens arbete”, säger Annika Linde till TT.

Flockimmunitet betyder att om en tillräckligt stor andel av befolkningen (normalt sex av tio) är immuna mot ett virus genom vaccin eller smitta, avtar smittspridningen spontant.

Kritiker nr 1

Karin Tegmark Wisell som är avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, dementerade denna strategi på SR (”Godmorgon, världen”):

”Nej, målet nu är att bromsa smittan till alla pris. Sen har hon ju helt rätt i att får vi en flockimmunitet bland dem i samhället som tål den här sjukdomen på ett bra sätt så kommer det också skydda de äldre. Men det är inte vår avsikt just nu. Nu är det att se till att inte sprida smittan vidare.”

TV Hälsas kommentar: Exakt, det är inte myndighetens ”avsikt just nu”. Just nu är deras avsikt att i fas 1 bromsa spridningen för att i fas 2 tillåta folkimmuniteten utvecklas organiskt genom att hela befolkningen långsamt smittas, enligt Lindes idé.

Kritiker nr 2

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Expressen att strategin med att skapa flockimmunitet ”delvis” stämmer.

”Delvis är det rätt, problemet är att vi inte riktigt vet hur flockimmunitet ser ut för den här sjukdomen än, för det är lite oklart. Vi har inga bra data på det än för man har inte gjort den typen av studier man behöver göra. Så vårt huvudsyfte nu det är att få smittspridningen att gå så långsamt som möjligt, och förstås på sikt få någon slags immunitet i samhället som gör att den inte kan spridas så snabbt i framtiden.”

Expressen frågar: ”Men är det er strategi att folk ska smittas och bygga upp en immunitet för att skydda de svaga?”

”Nej, inte i grunden, utan grunden i vår strategi är att försöka få smittan att gå så långsamt som möjligt. Vi vet inte riktigt hur en flockimmunitet skulle se ut för den här typen av sjukdom, så det blir väldigt konstigt att säga att det är det som är strategin när vi inte vet vad målet är. Men vi vet vad målet är för att minska smittspridning och vi vet hur vi ska åstadkomma det. Det handlar om att alla stannar hemma när de är sjuka. Det är grundbulten.”

TV Hälsas kommentar:

Tegnell säger egentligen inte heller emot Annika Lindes påstående och han håller även med Linde om att flockimmunitet är bra. Återigen handlar det om att fas 1 måste göras innan fas 2. Annika Linde beskriver målet med fas 2 och Tegnell/Wisell diskuterar fas 1.

Slutsats: Folkhälsomyndighetens coronastrategi är att hela Sverige ska smittas långsamt, vilket är normalt för alla influensor och inga vacciner varken kan eller behöver rädda oss.

För drygt 10 år sedan under svininfluensaepidemin (2008-2009) var uppfattningen att flockimmunitet är ett tillstånd som endast kunde uppnås med massvaccinering. Alla som inte ville vaccinera sig gick den naturliga vägen dvs de accepterade att bli smittade och sedan blev de naturligt immuniserade genom smittan. Debatten var hårt dömande mot alla som var emot vaccinet från Glaxo.

Idag är Folkhälsomyndighetens strategi, enligt fd statsepidemiolog 2005-2013 och pensionerade Annika Linde, att låta svenska folket immuniseras naturligt, helt utan vaccin.

Folkhälsomyndigheten har alltså valt att vända kappan helt mot argumentationen 2009. Det betyder dock inte att myndigheten inte kommer att köpa in vaccin mot Covid-19 för mångmiljardbelopp.

Text: Torbjörn Sassersson

Föregående artikelHälsoprofil: Så här stärker du ditt immunförsvar mot virus
Nästa artikelC-vitamin mot Covid-19 och lunginflammation – Forskning

Lämna ett svar