Läkare i delstaten New York har börjat behandla kritisk sjuka coronaviruspatienter med höga doser intravenös C-vitamin. Förra veckan skrev TV Hälsa om det framgångsrika behandlingen av Covid-19 patienter i Kina. Nyheten spred sig världen över och nu har fler sjukhus börjat ta efter.

Text: Sanja R. Juric | Bild ovan: Coronapatienter behandlas med C-vitamin. Foto: Anna Shvets Licens: Pexels

Dr Andrew Weber, specialist i kritisk vård vid Northwell Health, har börjat ge sina intensivvårdspatienter 1,500 mg intravenöst C-vitamin, tre till fyra gånger per dag. Enligt läkaren baseras behandlingen på kliniska studier som genomfördes i Kina i år. En av dessa inleddes den 14 februari på Zhongnan Hospital i Wuhan och förväntas vara klart i slutet av september.

Läs mer: Framgångsrik C-vitaminbehandling i högdos mot Covid-19

”Patienterna som fick C-vitamin blev betydligt bättre än de som inte fick C-vitamin… Det hjälper enormt mycket, men det lyfts inte fram eftersom det inte är ’sexy drug'” – Dr Andrew Weber

Enligt Jason Molinet, talesman för Northwell Health, används C-vitamin behandling i stor utsträckning för att behandla coronavirus inom sjukvården, men att mängden som ges till patienter varierar. Northwell Health är statens största sjukvårdsleverantör, med 23 sjukhus i New York. Enligt Molinet behandlas ungefär 700 covid-19 patienter i deras sjukhusnätverk. Han kunde dock inte ange hur många av dessa som har fått C-vitaminbehandling.

Läs mer: Italien: Patienter med Covid-19 behandlas med C-vitamin

Dr Weber förklarar att C-vitamin är en av fler behandlingar som ges till coronaviruspatienter. De har också fått anti-malaria-läkemedlet hydroxiklorokin, antibiotikumet azitromycin, såväl som olika biologiska ämnen och blodförtunnande medicin.

Behandling av sepsis med C-vitamin

C-vitamin har även använts framgångsrikt i behandling av sepsis (blodförgiftning). Patienter med blodförgiftning har visat sig ha för lågt C-vitamin i blodet, säger Weber. Vilket är ytterligare en anledning att på olika sätt hålla uppe vitaminnivåerna, menar han.

C-vitamin i förebyggande syfte

Det finns olika sätt att hålla uppe C-vitamin nivåerna med kosttillskott. Ett billigt alternativ är askorbinsyra men kan vara jobbig för magen. Då C-vitamin är vattenlöslig är det en bra idé att dricka mindre mängder under hela dagen. Liposomal C-vitamin är att föredra om du blir lös i magen. Höga doser rekommenderas vid förkylning och infektioner.

Läs mer: C-vitamin är Kinas hemliga vapen mot coronaviruset

Näringsfysiologen Dag Viljen Poleszynski tips till alla som drabbas lätt av virusinfektioner är att ta C-vitamin i förebyggande syfte.

”8-10 gram per dag kan vara en lämplig dos. Så snart du märker av symptom på förkylning eller influensa, bör dosen ökas så länge magen tolererar dosen. Om du har tur slipper du undan med lättare obehag i några dagar.”Dag Viljen Poleszynski

Text: Sanja R. Juric 

Relaterat

Föregående artikelFlexnerrapporten innebar ett totalförbud mot naturliga botemedel – Sven Erik Nordin
Nästa artikelRobert Thomas forskning ger oss livsstilsråd för cancerdrabbade
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric har fil. mag inom socialantropologi. Sanja är frilansskribent inom hälsa. Hon har en bakgrund inom företagsutveckling och har arbetat ett antal år med utredningar, anbudsskrivning, utvärdering och kvalitetsutveckling. Sanja har även utvärderat EU projekt ett antal år, arbetat på uppdrag av ABF, Universitets- och högskolerådet m.fl.

12 Kommentarer

 1. Askorbinsyra är jobbigt för magen om man tar det för ofta på fastande mage, men passar tack vare sin surhet bra med mat, då det hjälper till att sänka pH i magsäcken.

  Buffrade varianter med ett neutralt eller något basiskt pH, som natriumaskorbat och magnesiumaskorbat, är inte jobbiga för magen, mer än att densamma kan bli lös vid för högt intag.

  Det optimala om än lite omständliga sättet att hålla en konstant hög nivå av C-vitamin i kroppen är att inta 1/4 tesked med vatten varje kvart. Somliga tar lite mer varje halvtimme eller timme.

  Annars är ju som sagt den liposomala formen, med en biotillgänglighet på 100-procent, bra.

  • Tack Per för input!
   Jag använder askorbinsyra i all vatten jag dricker, lite under hela dagen så funkar det med magen.

  • Tack själv, Sanja, för att du i TV-Hälsa för ut viktig information om bland annat C-vitaminets användningsområden.

  • Det blir en rejäl dos per dag! 1/4 tesked = 1 kryddmått = 1 gram. Dvs, 4 gram i timmen. Är man vaken 16 timmar så blir det 16×4=64 gram per dag. Är inte det lite väl mycket?

  • Timo 29 mars, 2020 at 09:20

   Nej, det är inte lite väl mycket. C-vitamin är ofarligt också i nämnd doser.

  • Timo 29 mars, 2020 at 09:20

   Nej, det är inte lite väl mycket. C-vitamin är ofarligt också i nämnd dos.

 2. Jag tar 3 gram av liposomal C vitamin som tas upp bra och är inte så jobbigt för magen.Kan öka intaget om jag känner minsta tecken på att bli förkyld eller annat som har att göra med respiratoriska systemet. Här i Spanien köper jag det på hälsokostaffären och det är i likvid form som jag förvarar i kylskåpet. Greatlife.se är internet affär som säljer bra produkter om ni vill beställa på internet i Sverige..Förstår varför man mörkar användningen av intravenöst C vitamin för det är livsfarligt för läkemedelsföretagen om allmänheten får för sig att det är en framgångsrik terapi vid
  olika sjukdomstillstånd, även vad gäller cancer.

 3. Helt korrekt! Här går skiljelinjen mellan att gå med på läkemedelsbolagens profitering av sjuka och äkta biverkningsfria behandlingsformer som sätter patienterna i fokus.
  Världen har alltför länge accepterat den makt som Big Pharma ihop med korrumperade företrädare av regeringar och som går ut på att tjäna pengar på behandlingar istället för att bota patienter!

Lämna ett svar