Botaniker tror cyanobakterier kan orsaka ALS en dödlig nervsjukdom

13096
Botanikern Paul Alan Cox forskar på ALS - Foto: Hillary Roney, Wikimedia Commons
Paul Alan Cox – Foto: Hillary Roney, Wikimedia Commons
Birthe Storaker
Birthe Storaker

ALS (Amyotrofisk lateralsklerose) är en dödlig nervsjukdom som förstör de motoriska nervcellerna i ryggmärg, hjärnstam och den motoriska delen av hjärnbarken. Så här långt har ingen kommit på en effektiv behandling för ALS, men en som arbetat på en lösning är botanikern Alan Cox. Hans vetenskapliga forskning fokuserar på att finna nya mediciner genom att studera hälso- och sjukdomsmönster hos urbefolkningar.

Text: Birthe Storaker | Originalartikel: ”Nærmere en løsning på ALS-gåten?”

Paul Cox och hans kollegor har rest utvalda ställen i världen på jakt efter sjukdomen ALS orsak. Studier av befolkningsgrupper i världen med hög förekomst av Amyotrofisk lateralsklerose ledde dem till cyanobakterier. Bakterien finns i en typ av alger som förorenar insjöar, reservoarer och annan vattenförsörjning där bakterierna producerar BMAA (beta-Methylamino-L-alanine) ett nervgift som kan utlösa en deformering av proteinsammansättningen i hjärnans proteiner.

”ALS är en sjukdom som gör att de nervceller som styr kroppens muskler successivt förtvinar. Globalt drabbar sjukdomen ungefär en till två personer på 100 000. Och orsakerna bakom sjukdomen är fortfarande relativt oklara.” – SVT, ”Han söker orsaken bakom ALS – i algblomning”

BMAA förekommer i förorenat dricksvatten, vissa typer av skaldjur och även i ökendamm. Nya rön har lett fram till identifieringen av läkemedel som kan förhindra utvecklingen av ALS. Dessa har sedan testats i FDA-godkända kliniska studier. Cox och hans team försöker nu nyttja den forskningen för att utveckla nya behandlingsformer.

Blågröna alger med cyanobakterier - Foto: Wikimedia Commons
Blågröna alger numera kallat cyanobakterier –
Foto: Wikimedia Commons
Paul Alan Cox - Ppressfoto
Paul Alan Cox – Pressfoto

”Vi arbetar utifrån en hypotes om att individer som utvecklar neurodegeneration (förlust av celler i det centrala nervsystemet eller i perifera nerver) kan ha en genetisk känslighet som innebär en lägre förmåga att förhindra en ackumulering av nervgiftet BMAA i hjärnproteiner och att de speciella omständigheterna av neurodegeneration kan utvecklas hos vissa beroende på flera olika faktorer”, säger Cox.

Aminosyran L-serin och zink i lovande läkemedel mot ALS

Så här långt finns inga färdiga studier som pekar på att L-serin (en icke essentiell aminosyra) skulle kunna fungera som bromsmedicin mot Amyotrofisk lateralsklerose, men Paul Cox fortsätter på det spåret. Det finns saker som tyder på L-serin har en hämmande och behandlande effekt. Det finns därför en grund för att dessa forskningsresultat avslöjar potentiella hälsomässiga fördelar för ALS-patienter. Fynden kan visa sig vara viktiga för de som lider av andra neurodegenerativa sjukdomar.

Bland de mest lovande läkemedlen som forskarna kan se vid horisonten och som kan hjälpa ALS-patienter är därför aminosyran L-serin, men även mineralet zink.

Cox och hans kollegor hoppas nu på att ta fram ett läkemedel som stoppar nervgiftet BMAA:s påverkan på nervcellerna. Företaget Adeona Pharmaceuticals har startat kliniska fas 2 och 3-studier för att ta fram ett zinkbaserat läkemedel som redan har visat sig vara lovande med att bromsa ALS om än i en mycket liten testgrupp.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

Föregående artikelForskning visar att tarmen ”pratar” med hjärnan – Ger ny syn på tarmsjukdomar
Nästa artikelCannabis kan lindra demens, cancer, MS och tourettes
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

4 Kommentarer

 1. Det här är en stor upptäckt som ligger i linje med Erik Enbys fynd att mikroorganismer kan orsaka vissa kroniska sjukdomar. Enby fann mikroorganismer i ALS-vävnad. En botaniker ser en koppling mellan cyanobakteriernas gift och ALS.

 2. Om jag förstått det hela rätt menar Allan Cox att ALS-sjukdomen har att göra med cyanobakterier i den ALS-sjuke patientens omgivning och att dessa om de invaderar organismen kan ge upphov till vävnadsskador bland annat i nervsystemet. Sjukdomstillståndet är alltså enligt hans teori en infektion. Det finns ytterligare en omgivning att undersöka och det är den som vävnaderna befinner sig i – nämligen kroppsvätskan. Vid kroniska sjukdomstillstånd förekommer alltid okända former av mikrobiologisk växt i den. Om Cox teori stämmer borde sådan växt i ALS-patienternas kroppsvätskor utgöras av cyanobakterier. Se http://www.enby.se. och speciellt artikel 8 på den sidan.

 3. Hej,
  I wonder; If ALS is connected to green algee – such as Spirulina? – is it safe to eat Spirulina as a suppliment to my the daily diet?
  I have been eating Spirulina in connection with my daily greens ” smoothi” , but now I feel somewhat reluctant to continue this practice.
  Any comment on that?
  Thanks

Lämna ett svar