Dagens Medicin: Ny modell ger yngre snabb demensdiagnos

163

“Som första mottagning i Sverige använder Kognitiva mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset en ny modell för demensutredningar. Tiden till diagnos har kortats från tre månader till fem dagar.”

“Mottagningen vänder sig till arbetsföra personer under 70 år med misstänkt demens, framför allt de vars föräldrar blev dementa tidigt. Men modellen lämpar sig även för många i en äldre patientgrupp, enligt Marie Rydén.

– Det här sättet att jobba är mycket bättre och smidigare för patienter och anhöriga och för oss i teamet är det roligare, säger hon.

På måndagen utför en geriatriker en undersökning och ett minnestest på patienten under en och en halv timme. Sedan testar en neuropsykolog kognitionen lika länge. Därefter görs en undersökning i MR-kamera.

– En MR visar om det finns mycket vit substans i hjärnan som tyder på åderförkalkning, som jag säger lite slarvigt, om det finns färre hjärnceller som tyder på alzheimer eller om det är en frontallobsdemens. Undersökningen utesluter också stroke eller tumörer, säger Marie Rydén.”

Läs mer |  2018-10-24

Kommentera