Dat Hai Tran – Thaiboxaren som började laga sund thaimat

1440

SUND THAIMAT. Dat Hai Tran blev 2014 norsk mästare i thai-boxning. Som professionell idrottare var det mycket fokus på träning och kost, men Dat märkte att det var svårt att finna bra hälsomat. Det gällde även tillgänglig information om näringsinnehåll.  Det blev tråkigt att äta hälsosamt efter träningen och därför satsar han idag på laga sund thaimat.

Text och foto: Arnt-Olav Enger, ”Der er «Helt Riktig» – Matvognen med sunn hurtigmat”

Dat Hai Tran öppnade egen thaivagn

Dat registrerade den norska firman ”Helt riktig” där han erbjuder lokalt lagad mat från sin thaivagn för alla som som vill äta sundare. Matvagnen står placerad på torget Alexander Kiellands Plass i Oslo. Han tillagar hälsosam mat för de som tränar eller går på diet. Han har fokus på att ge sina kunder upplysningar om näringsinnehållet i de maträtter han erbjuder.

Dat menar att många vill äta mer sunt, men de hindrar sig själva när de börjar räkna på näringsinnehållet utifrån angivet näringsinnehåll per 100 gram, som är den normala sättet att redovisa.

Dat Hai Tran serverar mat som är anpassad för allergiker och maten ska vara fri från både gluten och laktos. Samtidigt som Dat vill göra matgästerna mer kunniga om maten försöker han behålla charmen med thaimat. Den ska vara, som han brukar säga: ”oljig, krispig och smakfull”.

”Om jag klarar av att laga sund mat som smakar bra, men ändå ser osund ut har jag lyckats”, säger Dat med ett leende.

Hans mål är att de som äter hans mat ska känna glädje av att äta mer sunt.

”Mitt hopp är att kunderna ska få ett sug efter min mat och inte bara ett gott samvete”.

Dat Hai Tran lagar sund thaimat - Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse
Dat Hai Tran – Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse

Text och foto: Arnt-Olav Enger, ”Der er «Helt Riktig» – Matvognen med sunn hurtigmat” | Fri översättning: Torbjörn Sassersson

Föregående artikelHemlagad kokosyogurt med probiotika är bra för din mage
Nästa artikelStudie: Saknas bevis för att cancerläkemedel förlänger eller förbättrar livet för patienter
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar