Kan en daycation med yoga motverka stress?

472
Ta en daycation med yoga. Foto: StockSnap med Pixabay.com-licens
Ta en daycation med yoga. Foto: StockSnap med licens från Pixabay.com

Forskning visar att stress är en av de vanligaste orsakerna till att vi blir sjuka. Allt fler människor börjar bli medvetna om stressens negativa effekter och försöker därför hitta olika sätt att koppla av, som att ta en daycation.

Stress är en dold sjukdom som smyger sig på människor och skapar både fysisk och mental ohälsa. För att motverka stress rekommenderar läkare och experter regelbunden fysisk aktivitet, och i semesterbranschen har daycation – en slags endagssemester som låter människor ta en paus från vardagen- blivit ett populärt koncept.

Kan yoga göra dig mer hälsosam?

Vad är det som får människor att vilja smita från vardagen? Vi skyller vår stress på arbetsförhållanden, förpliktelser och andra omständigheter som vi tycker påverkar oss negativt, men är det kanske vår egen oförmåga att tackla vissa livssituationer som skapar stressen från första början?

Det menar i alla fall Sadhguru Jaggi Vasudev. Sadhguru är en känd yogi, mystiker och humanist som spenderar den större delen av sin vakna tid med att resa runt i världen och prata om yoga och mänskligt välbefinnande. Han är även grundaren av The Isha Foundation – en volontärorganisation som har meditationscenter och yogaskolor runt om i världen.

Sadhguru pratar om hälsa från yogalärans perspektiv, där rådande konsensus är att vi skapar vår egen verklighet utifrån hur vi väljer att handskas med olika livssituationer. Men till skillnad från livscoacher handlar Sadhgurus budskap inte om att påtvinga något positivt tänkande. Istället menar han att vi ger våra tankar helt för stor betydelse. Enligt yogan är en människas fysiska och mentala struktur bara ackumulationer från omvärlden – och därför är det vår falska identifiering med det vi ackumulerat som skapar lidande.

Mer distans – mindre stress?

Enligt Sadhguru är yoga en vetenskap med vilken människor kan skapa distans från det de ackumulerat, för att finna mer balans och ett större välbefinnande.

För en västerländsk hjärna, som är väldigt stor utsträckning förlitar sig på logik och mänskligt intellekt, kan det låta som en utsvävad och långsökt metod. Men faktum är att det finns mycket forskning som visar att meditation, och traditionell yoga, har positiv inverkan på människors fysiska och mentala välbefinnande.

Sadhguru menar att en investering på 20 minuter om dagen kan göra stor skillnad i en människas fysiska och mentala hälsa. Yogins flagskepp är hans program Inner Engineering som finns både online och på Isha Foundations yogacenter runt om i världen. Sadhguru har även en app i vilken han erbjuder några enkla yoga-övningar som du kan göra från ditt hem varje dag. Vem vet, du kanske inte behöver en daycation trots allt?

Föregående artikelDNA-origami exakt mätverktyg för antikroppars effektivitet
Nästa artikelSverige tar nya steg mot en utarmad och isolerad monovårdkultur
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

1 kommentar

  1. Stress betyder att något är belastat av motverkande krafter. Och vad kan motverka i den andliga världen? Jo, intentioner!! Intentioner har sin bas i idéer. Vem skapar idéer?
    Skifta ide’ och stressen försvinner och läget blir rationellt. Problemet ligger snarast i att psykologer ”tänker” och när korkskallar tänker blir det fel.
    Lämna ämnet åt ingenjörer och problemet är löst sedan 100 år tillbaka.

Lämna ett svar