HÄLSA & DETOXKURER. Vare sig vi vill eller inte, får vi dagligen i oss mängder med giftiga ämnen eller också introducerar vi dem genom vår kost. Kroppen har välfungerande avgiftningssystem, men trots detta behöver vi kontinuerligt rensa kroppen från lagrade gifter och slaggprodukter.

Text: Kerstin Unger Salén, blogg: Alltomcancer.com. Man i en het och helande källa, Mammoth Lakes, USA. Foto: Robson Hatsukami Morgan. Licens: Unsplash.com

Gifter som tungmetaller och många kemikalier kan förstöra minnet, ha negativ effekt på vår tarmhälsa, försämra energin, försvåra viktminskning och medverka till cancer.  Av den anledningen kan det vara väl värt att ta reda på hur vi kan undvika dem och hur vi ska få bort dem från vår inre kroppsmiljö. För många kan det handla om liv och död.

Varför detox?

Avgiftning har emellertid spelat stor roll i civiliserade kulturer över hela världen och det är oförståeligt hur den moderna medicinen tycks ha glömt den kunskap som samlats över tusentals år.

Ayurveda (vetenskap om livet) och kinesisk medicin, greker och romare, mayakulturen och i Egypten är bara några exempel. I mer modern tid var Paracelsus, och Pastor Kneipp förespråkare för denna urgamla visdom. Bastubad och sweatlodges har använts i många kulturer för att driva ut giftämnen genom svettning. På cancerkliniker i Tyskland, Schweiz och i andra länder, ingår alltid avgiftning som en väsentlig del av cancerterapi eftersom det är ett effektivt sätt att börja läka cancer.

Kerstin Unger-Salén rekommenderar detoxkurer. - Foto: Torbjörn Sassersson och selfie
Kerstin Unger-Salén på sitt hälsocenter på Mallorca. – Foton: Torbjörn Sassersson och selfie

Vi kan inte förvänta oss att sjukvården kommer ge vägledning eller stöd, så vi får ta hand om oss själva eller söka hjälp utanför sjukvården.

Läs mer av Unger-Salén: Stenåldersmat och ketogen kost kan förebygga cancer

Tyvärr är det sant att vi får i oss mer toxiska substanser än vi kan göra oss av med och vi behöver således kontinuerligt hjälpa kroppen rensa bort lagrade gifter och slaggprodukter och det gäller speciellt cancerpatienter. Den som fått cancer kan utgå ifrån att cellerna har ett ”kommunikationsproblem” som försämrats av gifter och brist på mineraler.

Relationen mellan giftiga ämnen och cancer är väl genomforskat område och man vet idag en hel del om vilka främmande ämnen som försvårar cellernas hälsa.

2000 nya kemikalier introduceras varje år

Det introduceras minst 2000 nya kemikalier i miljön varje år och många av dessa liksom de existerande har aldrig genomgått någon slags myndighetsgranskning. Förr eller senare hamnar de i vårt inre system och det är svårt att undvika alla dessa främmande ämnen.

Spädbarn föds med gifter och tungmetaller som de exponeras för redan i livmodern. Barnmat på burk har enligt studier från amerikanska FDA allvarliga mängder giftiga metaller i sig. De kan också ta sig upp i hjärnan där de kan göra stor skada.  Vanligast barncancer är bla hjärntumörer.

Gifter överbelastar avgiftningsorgan såsom lever, njurar och lymfsystem. De skadar DNA vilket påskyndar risken för degenerativa sjukdomar såsom cancer


De myndigheter som påstår att detoxkurer bara är kommersiella påhitt bör fråga sig vad som är fel med att stödja kroppens självreglerande reningsorgan och ge dem en chans att återhämta samt regenerera sig själva.


Vi talar om regenerering av våra jordar så varför inte låta kroppen återhämta sig själv? Självklart bör vi hjälpa kroppen att avgifta sig själv.

De två bästa sätten är i första hand ta reda på vad som innehåller främmande kemikalier och gifter i mat och dryck, rengörings och skönhetsmedel och försöka undvika dem.

Läs gärna min tidigare artikelserie på temat: ”I tysthet förgiftas vi allt mer”. Sedan kan vi påbörja en utrensning av ämnen som är skadliga för oss.

I tysthet förgiftas vi allt mer

 1. Degenerativa sjukdomar kan snart stå för 75% av alla dödsfall
 2. Kvicksilver i alla influensavaccin och bisfenoler gör oss infertila
 3. Trådlös teknik stressar och påverkar DNA
 4. Du bestämmer om vi ska ha en giftfri värld

Detoxkurer

Här är några hjälpsamma medel som kan påskynda kroppens avgiftning:

 • Infraröd eller vanlig bastu
 • amalgamborttagning
 • kelering
 • anti-oxidantkost
 • kolonterapi
 • lavemang
 • varmbad
 • sömn
 • ljusexponering
 • vatten
 • kosttillägg
 • mineralterapi
 • vitaminer
 • zeoliter
 • lera

Detoxkurer för magen.

Rensa ut tungmetaller med detoxkurer

Människors exponering av tungmetaller har ökat drastiskt under de senaste 50 åren. Kelenering är viktig del av avgiftningsprocessen speciellt för att avlägsna tungmetaller vilka är ytterst skadliga för kroppen och kan vara cancerframkallande. Speciella matvaror och kosttillägg kan också hjälpa oss avlägsna tungmetaller.

Enligt vetenskapliga studier är kelering en väldokumenterad, säker och effektiv terapi. Tyvärr går det inte att få denna terapi i Sverige eftersom den förbjudits av Socialstyrelsen även om det utförs av läkare med specialutbildning. Till skillnad från Förbudssverige erbjuds kelering i grannländer såsom Schweiz och Tyskland. (Se referenser nedan.)

Speciella matvaror och kosttillägg kan också hjälpa oss avlägsna tungmetaller

Bästa förslag är följande: Koriander, vitlök, vilda blåbär, citronvatten, och spirulina, klorella. Spirulina och chlorella kommer från haven och var försiktig vilka hav de kommer från eller vem som producerat dem. Se till att både spirulina och klorella är äkta, rena och säkra. Helst ska de vara ekologiska. Sök efter HMD™ och eller Boyd Haley’s NBMI.

Sjukvården ägnar sig åt sjukdomar och visar lite intresse för friskvård

Avgiftningskurer är förebyggande och läkande. Att mat kan hålla oss friska eller göra oss sjuka är en sanning som även läkare kan hålla med om. Men, sen blir det stopp. När vi väl blivit sjuka tycks kosten inte ha någon betydelse för vårt tillfrisknande. Få läkare skulle erkänna att mat faktiskt fungerar som medicin.

Läkares ovilja att ge vettiga kostråd beror förmodligen på att de inte har någon utbildning i näringslära. Att bli frisk på riktigt handlar emellertid om att återställa kroppens inre miljö så att den gynnar hälsa snarare än sjukdom.

Vad gäller cancer finns överhuvudtaget ingen framförhållning med klara direktiv hur man kan förebygga cancer, trots att det skulle minska människors lidande och sänka höga kostnader som cancervården för med sig.

Efter avslutad cancerbehandling lämnas patienten ofta åt sitt öde

Färdigbehandlade cancerpatienter efterfrågar ofta rådgivning om kost och annat som hjälper kroppen att bygga upp immunförsvaret och som kan bidra till en självläkning, men seriös rehabilitering är inget som cancervården vill ägna sig åt.

Vårdguidens beskrivning av rehab under eller efter cancerbehandling talar inte ett ord om kostens betydelse. Onkologer avråder ofta patienten från vettiga kostråd eller att ta kosttillägg som är effektiva, även om det handlar om essentiella mineraler eller antioxidanter som kan rädda liv. Det finns inget förebyggande vårdprotokoll eller avgiftnings och reningskurer som kan minska risken för återfall efter avslutade terapier, trots att cellgifter och strålning är synnerligen toxiska.

Läkarproblem och skolmedicinens dilemma - Crestock.com
Temabild, läkare (personen i bild är inte onkologen). Foto: Crestock.com

Onkologens råd: ta inga kosttillskott eller vitaminer

Så sent som härom dagen berättade en person som just avslutat ett lidandets år av operation, cellgifter och strålning för en bröstcancer, att hon frågat sin onkolog vad hon kunde göra för att slippa upprepa vad hon måst genomlida och motverka återfall.


Onkologen avrådde henne från alla tillskott (tom D-vitamin och magnesium), hon skulle äta som vanligt (vad nu detta innebar i hennes fall hade han ingen aning om) och leva som förut. Han menade att det absolut inte spelar någon roll vad man äter eller hur man lever efter avslutade cancerbehandlingar.


Det här är inte ovanligt tyvärr och egentligen borde sådana ”råd” anmälas som ovetenskapligt grundade.

De flesta förstår nog att fortsätta precis på samma sätt som förut inte är en särskilt bra ide eftersom det ju bidrog till en cancerutveckling. Istället måste vi försöka ta bort de omständigheter som bidrog till tumörväxt.

Självklart är det inte patientens fel att de fått cancer men uppenbarligen har kroppen blivit utsatt för cancerframkallande omständigheter som de inte känt till. Det är oansvarigt att inte ge konkret hjälp till cancerpatienter efter avslutade behandlingar.

Avgiftning en bra väg för att återställa eller upprätthålla hälsa

Innan man ger sig in på en avgiftningsrutin (som gärna kan vara i en månad!), kan det vara bra att börja med en mineralterapi. Glöm inte att avgiftning kräver energi och för detta ändamål behöver vi mineraler.

Kroppen och varje cell är ett förunderligt universum som utför tusentals uppgifter varje sekund. Den tycks också ha en inbyggd kunskap om hur vi bäst ska överleva och upprätthålla balans för optimal hälsa. Inom och mellan cellerna finns otaliga cellnätverk som ständigt kommunicerar med varandra och med andra organ och vävnader. Utan denna kommunikation spelar det ingen roll hur mycket näring vi får i oss eftersom bristfällig kommunikation gör att cellen inte vet när den ska utföra vissa livsviktiga funktioner.

De viktigaste mineralerna för bra intercellulär kommunikation är svavel (MSM), kalcium, magnesium, kalium, jod och natrium/salt. Bland salter är bordssalt det mest processade saltet (sämst för mineraler även om det innehåller jod), havssalt som förr ansetts bra visar sig innehålla mikroplaster (ja, de finns numera överallt). Himalaya salt innehåller många fina mineraler men kommer långt bort ifrån…

Sömn kan fungera som en Detoxkur. Foto: FreePhotos. Licens: CC0, Pixabay.com
Sömn, sovande kvinna – Foto: FreePhotos. Licens: CC0, Pixabay.com

Djup sömn är väsentlig för hjärnhälsa

Många lider av sömnbrist vilket kan ha allvarliga följder för hjärnans välbefinnande. Enligt en ny studie (av Maiken Nedergaard) publicerad i World Economic Forum är avgiftning en absolut väsentlig del av hjärnhälsa. Hjärnan, precis som resten av kroppen, behöver avgifta slaggprodukter och gifter, vilket bäst inträffar vid djup sömn.

Magnesium är ett av de viktigaste mineralerna för kroppen

Magnesium är den fjärde mest förekommande mineralen i kroppen som vi är helt beroende av för att kunna fungera på ett riktigt sätt. De flesta känner nog inte till hur viktigt exempelvis magnesium är när man vill påbörja en säker avgiftning.  Det är en mineral som måste tillföras utifrån, främst genom den mat vi äter men också via kosttillägg. Ju mer färdiglagade och industriframställda matprodukter vi äter ju mindre magnesium får vi i oss. Enligt forskningsstudier publicerade i Pub Med lider 50% av den västerländska befolkningen brist på magnesium.

Magnesiumbrist leder till att kroppen har svårare för att avgifta sig själv. Det är allvarligt eftersom det betyder att man är mer utsatt för nervgifter i hjärnan. Magnesium skyddar oss från negativa effekter från aluminium, bly och nickel, kvicksilver, kadmium och nickel, vilket förklarar varför vi behöver återställa mineraler i en avgiftningsprocess. Dessutom medverkar det till framställning av avgiftningsenzymer och en hälsosam energiproduktion och hjälper oss uppta D vitamin på ett riktigt sätt. Enligt en forskningsrapport där man gav äldre människor d vitamin och magnesium, hade de färre incidenser av frakturer, sänkt mortalitet och incidens av Alzheimers (se referenser nedan).

Magnesium kan tas både i form av salter (Epsomsalt), i applicerbar oljespray (extra bra upptagningsförmåga) eller i pillerform. Ta gärna både morgon och kväll även om kvällen är bäst för den hjälper även för muskelavslappning och bra sömn.

Magnesium är ett av de mest rekommendabla kosttilläggen för det medverkar i hundratals funktioner i kroppen.

Antioxidanter hjälper till att reparera DNA och underhålla cellernas hälsa. Kroppen kan framställa antioxidanter som motverkar fria radikalers framfart men det räcker inte alltid.

Vi kan själva fylla på förrådet genom att prioritera råa, ekologiska och icke-processade matprodukter. Som en del av ett detox-program föreslår jag att man äter extra mängder färska ekologiska, gärna råa grönsaker, frukter, groddar och frön samt legymer, gör färskpressad juice på morötter, fänkål, koriander, ingefära, grönt äpple och selleristänger varje morgon och äter enbart ekologiskt kött någon gång då och då samt vild fisk. Ubikinol (Q 10), C vitamin, Resveratrol, Astanxthin, Moringa och gurkmeja är några bra anti oxidanter i form av kosttillägg.

Zeoliter och Bentonit-lera

Relationen mellan cancer och tungmetaller är välkänd. Det kan vara bra att börja och sluta ett detox program med zeoliter och bentonit-lera.

De flesta har nog inte hört tals om zeoliter men de visar sig ha en mästerlig avgiftningskapacitet som kan rensa kroppen från en mängd olika gifter som mögel (är speciellt svårt att bli av med) och även tungmetaller. Zeoliter används för att stärka immunförsvaret, reducera fria radikaler, balansera ph -värdet, minska allergisymtom, kontrollera urininfektioner och framställa energi.

Tandvårdsskadeförbundet skriver om medlemmar vars barn blivit autistiska till följd av kvicksilverhantering under graviditeten eller stora amalgamarbeten under denna period. Kvicksilver från amalgamfyllningar har kunnat påverka fostret. Dessutom finns forskning som tyder på att thiomersal (kvicksilverinnehåll) i vacciner ökat risken för autism, skriver de vidare. Avgiftning av kroppen visade i denna undersökning tydliga förbättringar hos autistiska barn.

Forskarna rekommenderar avgiftning och kosttillskott för att återställa näringsbalansen som behandling av dessa barn. Många terapeuter och läkare har fått bra resultat. Professor Per Arne Öckerman (www.biomed-ockerman.se/) har under flera år använt zeoliter för avgiftning och menar att de fungerar bättre än andra medel som DMSA.

Man kan ta zeolit i puderform, en tesked med vatten två ggr dagligen eller 1 tesked 30 minuter innan varje måltid. Den finns också i likvid form. 15 till 20 droppar 4 till 5 gånger om dagen under några veckor. Viktigt att hitta ett högvärdigt zeolitmedel eftersom det också kan vara förorenat.

Bentonitlera innehåller kalcium, magnesium och järn och har enligt forskningsstudier visat sig fördelaktigt för avgiftning av bly och andra tungmetaller. Lera har använts i tusentals år som rengöringsmedel för huden och för att avgifta kroppen.

Till sist, under en avgiftningskur, undvik gärna: Tobak, alkohol, färdiggjorda juicer och läsk, mejeriprodukter, vanligt kött och odlad fisk, chips, raffinerade produkter såsom ris, mjöl och socker samt industriframställda matvaror.

Text: Kerstin Unger Salén, blogg: Alltomcancer.com

Föregående artikelCasinon för finländare som bor i Sverige
Nästa artikelRapport från en strålningsbädd – Prostatacancerbehandling vid onkologen i Lund
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

2 Kommentarer

 1. Rekommenderar att beställa denna på produkt via Life Extension Europe

  The natural volcanic mineral zeolite supports detoxification of the GI tract and strengthens the gut barrier function to help impede the absorption of toxins into the body. A healthy gut is important for our immune system and overall health.

  Panaceo MED is an authorized medical product providing 100% pure activated zeolite.

Lämna ett svar