Fördelar med digitaliseringen av sjukvården

610
Digitaliseringen av vården. Foto: Rawpixel.com. Licens: Pexels.com
Digitaliseringen av vården. Foto: Rawpixel.com. Licens: Pexels.com

Under de senaste årtiondena har sjukvården på alla plan digitaliserats. Det har varit en omfattande process som tagit mycket tid och resurser i anspråk. Digitaliseringen av vården har inneburit enormt många fördelar för både sjukvårdsproducenterna, patienterna och samhället i stort.

Det är nu möjligt för de som söker vård eller redan befinner sig i vården att få hjälp med sina ärenden på ett mycket lättare sätt än vad som tidigare var fallet. Digitaliseringen har också inneburit stora besparingar för samhället samtidigt som frågetecken kring integritet och säkerhet gång på gång utgjort utmaningar.

Vad innebär digitaliseringen av sjukvården

Digitaliseringen av sjukvården har skett på alla plan. Själva begreppet ”digitalisering” innehåller ett brett spann med funktioner som alla syftar till att underlätta och förbättra vården och effektiviteten av vården.

Den mest uppenbara och mest kända funktionen, som också digitaliserades tidigt, är hanteringen av patientjournaler. Dessa har senare också gjorts tillgängliga för patienterna själva. Digitaliseringen av journalerna har gjort det möjligt för vårdgivare över hela landet att snabbt hitta information om en patient oavsett till vilket sjukhus denne sökt sig. Detta har sparat enorma mängder liv och stora resurser.

Andra kända digitaliseringar är hanteringen av uppköp och material. Denna åtgärd har också sparat enorma resurser.

Fördelar med att digitalisera sjukvården

Fördelarna med att digitalisera vården har haft många väldigt stora fördelar för patienterna, vårdgivarna och samhället i stort.

Några exempel är:

 • Kostnaderna för vård har sjunkit
 • Patienterna får bättre vård eftersom information om deras tillstånd är mer tillgängligt
 • Patienterna får bättre service eftersom de har lättare att kommunicera med sjukvården samt har lättare att ta del av information som rör dem själva.
 • Vårgivarna har lärt sig mer om sjukvård genom att de kunnat samla statistik på ett helt nytt och mer effektivt sätt. Det går nu att mäta resultaten inom vården på ett mycket bättre sätt än vad som tidigare var fallet

Utmaningar med digitalisering av sjukvården

Det finns ett antal utmaningar med en digitaliserad sjukvård. Den första, och överkomna, utmaningen var att lära sjukvårdspersonalen att använda systemen, att göra dem fria från buggar samt att anpassa dem till verksamheten.

Därefter kom den utmaning som aldrig kommer att försvinna, nämligen att göra systemen säkra från intrång. Tillgång till patientdata är rimligen en av den värsta sortens intrång i privatlivet så skydd mot sådana intrång är mycket viktigt.

Slutligen har vi en annan utmaning som heller aldrig kommer att försvinna och det är utmaningen att lägga till nya funktioner till systemen, uppgradera dem samt integrera systemen med varandra. Detta arbete kommer aldrig att försvinna det heller.

Sammanfattning – Digitaliseringen av sjukvården

När vi sammanfattar de möjligheter och utmaningar som kommer med digitaliseringen av sjukvården så är det helt klart att det är ett antal saker som återkommer hela tiden. Integreringen av de olika digitala systemen är lite som bär man bygger plattformar för olika typer av live casino spel. Det finns hela tiden något nytt som behöver justeras och läggas till för att det ska flyta som det är tänkt. Det finns stora möjligheter till besparingar och till kvalitetshöjningar men det finns också utmaningar med kostnader och integritetsproblem.

Extern skribent

Relaterat

Föregående artikelTungmetaller i bröstmjölk orsakas av skaldjur, fisk och amalgam
Nästa artikel5 bästa hyrbilarna i Costa del Sol
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

1 kommentar

 1. Skitsnack. Svenska sjukvården är fel från början till slut. Skolmedicinen har fel inställning till vad som orsakar sjukdom. Den finner aldrig orsaken utan behandlar bara symtomen. Till läkemedels-
  bolagens stora glädje.
  Ett annat stort fel med vården är också att man inte ser till helheten, Man ska springa runt hos olika doktorer för olika åkommor.

  Och det är säkert uträknat att det ger mer vinst och ingen kan läggas till ansvar.

  Såg på nyheterna om barnet som inte kan få en magnetröntgen av sin hjärntumör.

  Är det för att personalen ska lära sig digitalisera ?

  Och innebär detta att vi ska bli chippade ?

  Ni ljuger så tungan svartnar i munnen på er när ni säger att

  Den mest uppenbara och mest kända funktionen, som också digitaliserades tidigt, är hanteringen av patientjournaler. Dessa har senare också gjorts tillgängliga för patienterna själva. Digitaliseringen av journalerna har gjort det möjligt för vårdgivare över hela landet att snabbt hitta information om en patient oavsett till vilket sjukhus denne sökt sig. Detta har sparat enorma mängder liv och stora resurser.

  Det har blivit svårare att få tag på sina journaler och det borde det inte vara när vi haft det datoriserat i flera årtionde med skrivare och kopiatorer. Ingen match för doktorn att på en gång skriva ut journalen. Nu ska det fyllas i blanketter som ska lämnas in och sen har ändå inte alla journaler kommit med.

  Hur många vet om att de har rätt att läsa sin journal vid varje besök och rätta när man tycker att doktorn skrivit fel ?

  Vilka är det som ska göra intrång ? Vem är intresserad av mina krämpor. Nej här ligger en hund begraven. Det bäddas för storebror ser dig och Kallocain !

  Nej bort med digitaliseringen och se till att bota oss !

Lämna ett svar