En snabbsänka kan visa om du har en dold inflammation

3904
Snabbsänka mäter ditt CRP. Kan avslöja dold inflammation. Foto: AdobeStock.com
Snabbsänka mäter ditt CRP som kan avslöja en dold inflammation. Foto: AdobeStock.com

Inflammationer i kroppen kan vara en pådrivande orsak bakom sjukdomsutveckling i kroppen, enligt läkaren och specialisten i fysisk medicin, Michael Thorp. Genom att mäta CRP med ett snabbsänka kan du få reda på om du har en dold inflammation i kroppen. Då blir det lättare att förebygga bakomliggande sjukdomar.

Text och video: Arnt-Olav Enger, ”Be fastlegen din om å få tatt micro-CRP” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson

Michael Thorp,läkare. Foto: Arnt-Olav Enger
Michael Thorp, läkare. Foto: Arnt-Olav Enger

Michael Thorp är intresserad av att upptäcka om patienten har en dold inflammation i kroppen hos sina patienter. Han säger att människor känner av inflammationerna när de inte är i bra form. Det sker ofta i samband med övervikt och låg ämnesomsättning.


Att du känner dig tröttare efter träning och sug efter ohälsosamma livsmedel, kan vara ett tecken på inflammation.


Snabbsänka kan avslöja en dold inflammation

Sänkan är ett blodprov som inte tas lika ofta numera, enligt Vårdguiden. Man anser att det idag finns modernare och bättre prover som visar ungefär samma sak. Vid infektioner tas därför ett prov som heter CRP, C-Reactive Protein. Det kallas ibland för snabbsänka.

”Om det är förhöjt, har det absolut något att göra med hälsan”, säger Michael Thorp i en videointervju med TV Hälsa, Norge.

CRP är en signalämne som utsöndras i blodet om immunceller ”pratar” med varandra. Om de pratar med varandra är det ett tecken på en dold inflammation. Saker du kan göra för att bromsa inflammationer i kroppen är att välja bort rökning och snus och se över din kost, för att hitta den kost som passar dig bäst, avslutar han.

Läs mer om kopplingen inflammationer och infektioner

”CRP-värdet uppför sig ungefär som sänkan vid infektioner och andra inflammationer i kroppen. CRP-värdet har däremot en fördel, den går upp snabbare vid en allvarlig infektion eller inflammation, inom timmar. Den ”gamla sänkan” är segare, och tar kanske 1-2 dygn tills den stiger maximalt. Och den tar även längre tid på sig att bli normal, när du blivit frisk.” – Anders Hernborg, läkare, Vårdguiden

Normalvärdet för ett CRP ska vara lägre än 5 och helst så lågt som möjligt.

Text: Arnt-Olav Enger | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson

Föregående artikelMatsvamp kan minska risken för prostatacancer
Nästa artikelForskning: Ökad prestationsförmåga hos idrottskvinnor efter testosterontillskott
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar