Dricker du för mycket alkohol?

1739

Hur mycket alkohol dricker du? Om du konsumerar en hel del kan det vara smart att utöva lite fysisk aktivitet. Träning reducerar nämligen skadorna av ett högt alkoholintag, visar ny forskning.

Ny forskning tyder på att två timmar moderat motion i veckan kan väga upp den dödliga effekten av en hög alkoholkonsumtion. Om du dricker mer än 14 alkoholenheter i veckan ökar risken för cancer, hjärtsjukdomar och stroke. Enligt hälsorekommendationer bör både män och kvinnor hålla sig under 14 alkohol-enheter i veckan för att reducera risken för sjukdom och för tidig död. Men en ny studie antyder att träning reducerar den dödliga effekten av alkohol även vid högre intag än den rekommenderade nivån.

Ny forskning från University College i London och University of Sydney visar att risken för en för tidig död ökar med 16 procent och risken för cancer med 47 procent – även om man håller alkoholintaget innanför riktningslinjerna.

Men samma studie visade också att två timmar i veckan med moderat träning reducerar risken för cancer med 36 procent och mer än halverade risken för en för tidig död.

Forskarna tror att alkohol och träning delar samma metabolism-omlopp i kroppen, men att de opererar i motsatta riktningar. Medan alkohol tvingar levern till att lämna plats åt sitt arbete med att göra sig kvitt fettsyror, gör träning det motsatta. Det förbränner nämligen fettet. Så medan alkoholintag är farligt för hälsan, är träning beskyddande.

Studien bestod av sex hälsoundersökningar som involverade 36 370 människor i England och Skottland i perioden mellan 1994 och 1998. Frågorna omfattade alkoholvanor och aktivitetsnivå i åldersgruppen 40 plus. Nästan 6 000 av de som deltog i studien är idag döda.

Forskarna fann att risken för att utveckla cancer och en för tidig död steg jämnt eftersom folk konsumerade mer alkohol. I kontrast står den grupp som konsumerade stora intag av alkohol (35 enheter hos kvinnor och 49 för män) men som var fysiskt aktiva – där var risken betydligt reducerad.

I gruppen hos de som hade ett förhöjt alkoholintag ökade risken för en för tidig död med 20 procent och cancer med 52 procent. Moderat träning sänkte risken med mellan 9 och 18 procent. Det mest uppseendeväckande var att hos de som tränade fem timmar i veckan eller mer så var risken lika med noll.

Även om forskarna säger att studien bara är en observation, drog de slutsatsen att fynden tyder på att fysisk aktivitet har potentialen att dämpa alkoholens skadliga effekt. De menar däremot inte att folk bör tro att de kan dricka vad de vill och sedan springa ut och träna.

Föregående artikel”Ny” kinesisk metod för bättre syn
Nästa artikelSå undviker du sjukdom och förkylning
Anna Böhlmark
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har skrivit och fotat 7 år för tidningen 2000-Talets Vetenskap. Dessutom producerar hon dokumentärfilmer. Hon driver det egna medieföretaget Pelicana.

Lämna ett svar