Afrikansk folkmedicin botar dysenteri med kamelbajs

892
Kameler i Afrika användes för att bota dysenteri - Adobe Stock
Kameler i Afrika användes för att bota dysenteri – Adobe Stock

”Vi har glömt grundläggande botemedel inom folkmedicinen”, säger professor Emeritus Tore Midtvedt. Gammal beprövad kunskap i Afrika visar att en soppa som innehåller avföring från kameler balanserar tarmfloran och kan användas för att bota dysenteri.

Text: Arnt-Olav Enger, ”Mennesket har lenge brukt ulik metoder til hjelp for mage- og tarmproblemer” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson

Dysenteri

Under andra världskriget var det hundratals tyska soldater som miste livet, på grund av att de smittades av bland annat dysenteri (akut diarrésjukdom). Soldaterna som var placerade i Afrika dog som flugor och läkarna förstod inte varför, tills de såg vad lokalbefolkningen gjorde. I händelse av sjukdom förtärde lokalbefolkningen kamelbajs. Senare tog man fram piller till soldaterna så att de slapp ”bajssoppan”.


Efter många år med forskning kring tarmbakterier är ett viktigt resultat man kommit fram till, att tarmbakterierna arbetar i ett ekosystem, säger Midtvedt till TV Helse.


Avföringen fungerar effektivt när man fått i sig hela ekosystemet. En av utmaningarna för Midtvedt har varit att odla bakteriearterna separat, för att skilja ut och identifiera tarmbakteriernas egenskaper.

Tarmforskare tar emot Sankt Olavs Orden

I oktober tilldelades specialisten inom medicinsk mikrobiologi och professor emeritus vid Karolinska Institutet i Stockholm, Tore Midtvedt, Sankt Olavs Orden för sitt arbete inom tarmhälsa.

Tore Midtvedt är en viktig del i den forskningsmiljö som i åratal varit engagerad i professionella diskussioner om bland annat tarmbakterier. Den viktigaste artikeln under sitt yrkesliv publicerade han redan 1967 och den hette ”Tarmflorans fysiologiska betydelse”. Han har ägnat sitt liv åt ihärdig forskning om de olika bakterierna och deras egenskaper.

Text: Arnt-Olav Enger | Översättning: Madeleine Lidman

Källa

Föregående artikelDin hund kan dö av tandsten – Risk för tandröta och sepsis
Nästa artikelKI: Världsberömd forskare gästar Karolinska Institutet
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar