Åtta människor har dött och hundratals har blivit sjuka i det som amerikanska hälsomyndigheter nu fruktar kan bli en epidemi – de farliga biverkningarna av e-cigaretter.

Text: Berit Kvifte, ”Damper seg til døde med e-sigaretter!” | Översättning: Madeleine Lidman | Bild: E-cigarett. Foto: Kevin. Licens: Pixabay

Att röka e-cigaretter utsätter brukaren för kombinationer av ämnen som man vet väldigt lite om, som aromämnen, nikotin och lösningsmedel.

Delstaten Michigan är den första amerikanska delstaten som förbjuder e-cigaretter med smak. Förbudet syftar till att minska antalet tonåringar som ”röker” och det är ett resultat av flera anmälningar om allvarliga, sällsynta och oförklarliga luftvägssjukdomar som har drabbat storkonsumenter av e-cigaretter, skriver The Guardian.

Kai-Håkon Carlsen varnar: Brukare ångar sig till döds med e-cigaretter. Pressfoto: OUS-research.no
Kai-Håkon Carlsen. Pressfoto: OUS-research.no

Kai-Håkon Carlsen, norsk professor, läkare och astmaexpert, har länge varit medlem i The Tobacco Action Committee, som är en del av amerikanska lungläkarföreningen. Till Dagbladet säger läkaren:

”Jag är rädd att e-cigaretter kommer att bli lika vanliga som cigaretter har varit. Med cigaretter tog det flera år innan man insåg hur farligt det faktiskt var.”

Carlsen anser att det är för tidigt att avgöra om e-cigaretter kan vara cancerframkallande, men att ångan från e-cigaretten troligtvis försämrar lungfunktionen. Det i sin tur kan öka risken för astma och infektioner.

Det är också för tidigt att säga något om långtidseffekterna.

E-cigaretter är utan tvekan farligt

Amerikanska hälsotjänstemän, lagstiftare och föräldrar har länge varnat för att e-cigaretter är farliga för hälsan. I juli i år skrev Världshälsoorganisationen (WHO) i ett pressmeddelande att e-cigaretter är ”utan tvekan farliga” och att användningen bör regleras, sedan en ny rapport publicerats.


Hälso- och sjukvårdspersonal i USA går nu ut och beskriver sjukdomstillfällena som en nationell epidemi, sedan flera e-cigarettrökare fått allvarliga lungskador. 450 fall har rapporterats i amerikanska delstater och minst fem personer har dött. Den siffran förväntas öka drastiskt.


Snabbt sjukdomsförlopp

Medan utredningen pågår bör människor överväga att inte använda e-cigaretter över huvud taget, säger Dana Meaney-Delman, vid USA:s folkhälsoorgan, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) till Buzzfeed.

”Han var en 20-årig hiking-entusiast som på bara några dagar hamnade i en situation där han måste hållas vid liv av två maskiner”, skriver Washington Post.

Tidningen skriver också att en studie från statliga hälsoavdelningar i Illinois och Wisconsin, noterade de första tecknen på sjukdom bland 53 patienter i april i år. De drabbade var unga män i 20-årsåldern som fick intensivvårdsbehandling för lungproblem. Det började med hosta, bröstsmärtor och andningssvårigheter, innan de blev inlagda akut med livshotande andningsproblem.

Amerikanska hälsovårdsmyndigheter ber nu människor att omgående sluta använda e-cigaretter, tills de vet varför så många människor drabbats av allvarliga lungsjukdomar. Norska hälsomyndigheten har hittills inte tänkt göra samma sak, enligt vad TV Hälsa fått veta.

Text: Berit Kvifte

Relaterat

Föregående artikelHur fungerar kryptovalutor och vad är Bitcoins?
Nästa artikelSkal du ut å fly i jula? Tiden går fortere med smarte reiseapper
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

5 Kommentarer

 1. Märklig artikel att skriva 23 december eftersom den innehåller helt inaktuella fakta. Det är nu klarlagt att det är THC-innehållande e-cigaretter med tillsatsen vitamin-E-acetat som orsakar döds- och sjukdomsfallen I USA och inte vanliga e-cigaretter med nikotin.

 2. Tragiskt att se att även ni valt att gå den icke källkritiska vägen och rapporterar/förmedlar propagandanyheter från september månad. Dessa sjukdoms-/dödsfall har alla knutits till THC från svarta marknaden. Gör om, gör rätt, TV-Hälsa! Det ni gör nu är att avskräcka människor från ett 95% mer hälsosamt alternativ än att de fortsätter röka traditionella cigaretter. NI bär personligen delvis ansvaret till det fortsatta sotet på deras lungor och i förlängningen deras död. Tänk på det!

 3. Svårt att hålla med om, Peter. Ungdomar tror ofta att e-cigaretter och diverse vätskor är tryggare än vanlig tobak. Bra att TV-Helse uppmärksammar ungdomarna på att det naturligtvis alls inte är så. Det beror givetvis på innehållet. Missbruk av THC kommer fortsätta och jag misstänker att illegal THC även kan innehålla en massa annat skit.

  Var med om det själv i Laos. En amerikan sålde gräs som hade spetsats i hemlighet med opium till ungdomar. Även jag erbjöds, men tackade som tur var Nej. En kille utsatte sig själv och oss andra för extrem livsfara genom att klättra upp på taket på en tuk-tuk som färdades i hög hastighet, vilket höjde tyngdpunkten farligt högt på ekipaget. Jag lyckade slita ned honom. Ingen tycktes fatta faran utom jag som arbetat med bilsäkerhet.

  Jag anser att det är bättre att legalisera och att substanser får en bipacksedel. Ger man ansvaret för hälsa till ungdomar så har de full möjlighet att ta det ansvaret. Legalisering tar bort den kriminella marknaden som är farlig eftersom kriminella inte är att lita på.

  Kriminella lever på att försöka göra kriminalitet till något coolt och att göra människor beroende av substanser som de mår dåligt av. Vi bör istället vara så coola att vi minskar arbetslösheten så att alla kan få ett jobb och får en rimlig lön och ett liv med mening och njutning utan kriminalitet.

 4. Peter Tuthill, Claude

  Tack för er kritik. Självklart ska vi rätta oss om vi har fel. Ge oss gärna tex länkunderlag som visar att de fall som ni nämner inte är representativa för alla e-cigaretter. Jag behöver också veta om ni har särskilda intressen inom e-cig-branshcen tex om ni driver företag som säljer dessa.

  Posta gärna länkunderlag etc här i kommentarsfältet så att alla kan läsa.

  Vi skriver en ny artikel om e-cigaretter om vi kan övertygas om att de är bra eller neutrala för hälsan.

 5. Vi återgav artikeln från Tv-Helse och fick ett organiserat drev emot oss, flera av de inblandade hade själva företag som sålde ecig, patroner etc. Vad jag förstått finns de flera typer av patroner som är konstaterat farliga, en del olagliga, och en del som folk blandat själva, finns även rapporterar på att smakämnen etc kan orsaka skador på sikt. Även om det är konstaterat att en del patroner med t.ex. THC eller E-vitamin är skadligt gör inte alla de andra tusentals varianterna som folk röker med ecig säkra. Är ingen slump om att hälsomyndigheter globalt, i USA och även i Sverige varnar för ecig. Verkar helt enkelt vara väldigt enkelt att få tag på skadliga patroner man kan röka med ecig samt att det råder en stor osäkerhet rent allmänt: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/december/misstankta-lungskador-efter-vejpning

Lämna ett svar