Erik Enbys nyutgivna bok är ännu mer innehållsrik än hans första. Nu får den intresserade läsaren en möjlighet att djupare tränga in i Erik Enbys forskning och upptäckter som inte minst till den offentliga sjukvårdens förtret räddar livet på många patienter som annars skulle ha dött. 

Text: Michael Zazzio | Bild: Erik Enby, 2019. Foto: Ritva och Börje Peratt (Den sista striden)

Att ny kunskap ofta är utmanande är ingen nyhet, men det är få som känner till att prestigekamperna inom den akademiska världen och inom myndighetsutövning kan anta oanade proportioner. Inom dessa sektorer finns det sällan någon empati. En krass överläkare kan mycket väl gå över lik för att slippa konfronteras med ny eller innovativ kunskap, och detta har Erik Enby fått lära sig den hårda vägen.

I boken ”Läkaren som vägrar låta sig tystas” (Bokus) berättar Erik Enby om sin livsresa – en resa som kantas av såväl framgångar som motgångar. Framgångarna är alla de patientfall där allvarligt sjuka människor blir friska av Eriks diagnostik och behandling. Motgångarna har bestått i den offentliga sjukvårdens nonchalans och myndigheternas tidigare idoga jakt på Erik Enbys legitimation och frihet. Frihet? Ja, i boken beskriver Erik hur Socialstyrelsen utan grund förmådde förvaltningsrättssystemet att konfiskera Eriks läkarlegitimation. Det baserades bland annat på mened och fabricerade lögner om en cancersjuk patient som dog ungefär ett år efter hennes sista besök hos Erik.

I boken berättar Erik även om hur IVO utan vare sig saklig grund eller kunskap polisanmälde Erik Enby för att han enligt deras förmenande skulle dömas till fängelse. Denna del av boken är nästan som en deckarthriller, men med den skillnaden att det är myndigheterna och domstolarna som är brottsförövarna – alltså precis som vanligt (i det verkliga livet). En och annan myndighetsutövare liksom läkare framstår i boken som veritabla svenska ärkenöt – ja, det är ganska många som slåss om att erhålla just den titeln. Frågan är vem av dem som det slutligen blir som får ge begreppet ”svenskt ärkenöt” ett ansikte.

Läs hela artikeln i NewsVoice

Föregående artikelSäkerhet vid online spel är viktigt-saker att tänka på
Nästa artikelDe bästa filmerna med casinotema
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar